Logo

Συνάντηση χορωδιών βυζαντινής μουσικής στον Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό Βέροιας (φωτογραφίες, βίντεο)

Στα πλαίσια των ΚΔ' ΠΑΥΛΕΙΩΝ η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, πραγματοποίησαν Συνάντηση Χορωδιών Βυζαντινής Μουσικής με τίτλο «ΠΑΥΛΟΣ, ο της Βεροίας Απόστολος» αφιερωμένη στον Απόστολο Παύλο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Ιουνίου, στον Ιερό Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό Βέροιας και συμμετείχαν οι Σύλλογοι Ιεροψαλτών Ι.Μ. Κοζάνης, Φλώρινας και Βεροίας.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Αρχιμανδρίτης Σωσίπατρος Πιτούλιας.

Σύλλογος Ιεροψαλτών Ν. Κοζάνης «Οι Τρεις Ιεράρχαι»

Ιδρύθηκε το 1998. Στη διάρκεια της πολυετούς παρουσίας του έχει διοργανώσει πλήθος εκδηλώσεων Βυζαντινής και παραδοσιακής Μουσικής. Από τις σημαντικότερες παρουσίες του Συλλόγου είναι αυτές σε συνεργασία με το ΔΉ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης με το έργο «Ορατόριο της Μεγάλης Εβδομάδας» το 2005 καθώς και με τη θεατρική παράσταση «Προ των Πυλών - Ή Γένεση του Ακάθιστου Ύμνου» το 2012.
Επίσης, διοργάνωσε δύο επιμορφωτικά Σεμινάρια Βυζαντινής Μουσικής το 2011 και το 2013 στην πόλη της Κοζάνης.

Βιογραφικό Αναστασίου Καγκαρά

Γεννήθηκε στα Σέρβια Κοζάνης το 1951. Έλαβε Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής το 1972. Από το 1970, συμμετείχε στην χορωδία του άρχοντος πρωτσψάλτου κ. Αθανασίου Πέττα. Το 1989 ίδρυσε Ωδείο αναγνωρισμένο από το κράτος στην Κοζάνη. Από το 1991 είναι Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, Κοζάνης έως και σήμερα. Τέλος, από το 1995 μέχρι σήμερα είναι Χοράρχης της Βυζαντινής Χορωδίας του μετέπειτα συλλόγου Ιεροψαλτών «Οι Τρεις Ιεράρχαι» .

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

-"Φως Ιλαρόν...." - Ήχος Γ'
Μελοποίηση υπό του Μακαριστού Διονυσίου Ψαριανού Μητροπολίτου Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.
-"Την Παγκόσμιον δόξαν .... " -Ήχος Α' Αναστάσιμο Δογματικό -
-"Ευλογητός ο θεός.... " Ήχος Γ' (Διονυσίου Ψαριανού )
Αποστολικό Ανάγνωσμα Αποστόλου Παύλου
-"Μετά μύρων προσελθούσαις,... " - Εωθινό Ήχος Β'
-"Άξιον εστί.... "-Ήχος Δευτερόπρωτος Πέτρου Φιλανθίδου
-"Αδελφοί Χαίρετε...."-Ήχος πλάγιος Α' (Διονυσίου Ψαριανού)
Αποστολικό Ανάγνωσμα Αποστόλου Παύλου

Σύλλογος Ιεροψαλτών Φλωρίνης "Ιωάννης ο Δαμασκηνός"

Ιδρύθηκε το 3976. Σκοπός του είναι, η διάσωση - διάδοση του κεφαλαίου της πατρώας μουσικής, μέσα από πλήθος δραστηριοτήτων. Έχει εμφανιστεί με επιτυχία σε πολλές πόλεις της Ελλάδος, καθώς και στην Κορυτσά της γειτονικής Αλβανίας.
Φυτώριο αποτελεί η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της I. Μ.Φλωρίνης, Τη Βυζαντινή χορωδία διευθύνουν, ο κ. Στέφανος Δόντσιος, Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος του Οικουμενικού Θρόνου και ο κ. Βασίλειος Δόντσιος, Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου Φλώρινας και της I.Μ.Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας.

Βιογραφικό Βασίλη Δόντσιου

Ο Βασίλης Δόντσιος γεννήθηκε στη Φλώρινα. Παρακολούθησε μαθήματα στη σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ, Φλωρίνης, στην τάξη του πατέρα του Στέφανου Δόντσιου από όπου πήρε το Πτυχίο με βαθμό Άριστα και στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών από όπου πήρε το Δίπλωμα με βαθμό Άριστα, από την τάξη του αειμνήστου Χρήστου Χατζηνικολάου. Επίσης έχει πάρει Πτυχίο Αρμονίας και Αντίστιξης με βαθμό Άριστα. Από το 1995 διδάσκει Βυζαντινή Μουσική στη Σχολή τηςί. Μ. Φλωρίνης. Τα τελευταία χρόνια διευθύνει τη Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Φλωρίνης και τη Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου Φλώρινας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

-"Τω σωτηρι Θεώ.." - Καταβασία Ήχος Πλ. Α
-"Πεντηκοστην εορταζομεν..." - Στιχηρό Εσπερινού Ήχος Α'
-"Πάντα χορηγεί..." - Στιχηρό Εσπερινού Ήχος Α'
-"Βασιλεύ ουράνιε..." - Δοξαστικό Πεντηκοστής Ήχος Πλ. Β' φ "Αινείτε..." Κων/νου Πριγγου με κράτημα,
-Δοξολογία Ιακώβου (επιλογή στίχων) Ήχος Α'

Χορωδία Συλλόγου Ιεροψαλτών Ι.Μ Βέροιας

Ιδρύθηκε το 1978 με πρώτο χορόρχη τον κ. Ιωάννη Μακρογιώργο. Συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως καθώς και σε άλλες πάλλεις της Πατρίδας μας. Ευτύχισε να πάρει το πρώτο βραβείο το 1981 σε Φεστιβάλ Βυζαντινών Χορωδιών που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσ/νίκης. Την χορωδία διηύθυναν κατά καιρούς οι κ. Νίκος Καπετάνος και Γιώργος ΟρδοιΑίδης. Στην σημερινή εκδήλωση την χορωδία θα διευθύνει ο Πρωτοψάλτης κ. Ιορδάνης Ζερδαλής.

Βιογραφικό Ιορδάνη Ζερδαλή

Ο Ιορδάνης Ζερδαλής γεννήθηκε το 1972 στην Βέροια. Σπούδασε βυζαντινή μουσική στο Δημοτικό Ωδείο Νάουσαςμε καθηγητή τον κ. Ορδουλίδη Γεώργιο, όπου έλαβε πτυχίο και δίπλωμα βυζαντινής μουσικής με βαθμό "Άριστα".
Παρακολούθησε επίσης μαθήματα στο ούτι και στα κρουστά. Συμμετείχε ως μέλος της χορωδίας του Συλλόγου Ιεροψαλτών I.Μ Βέροιας &- Ναούσης "Κων/ νος Πρίγγος" και στην χορωδία της Σχολής Βυζαντινής μουσικής της Ι.Μ. Βέροιας και αργότερα ως Χοράρχης.
Διδάσκει βυζαντινή μουσική στην Σχολή Βυζαντινής μουσικής τηςί .Μ. Βέροιας Ναούσης και Καμπάνιας από το εκπαιδευτικό έτος Ί 999-2000 έως και σήμερα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

-"Κύριε Εκέκραξα προς σε... " - Ήχος Α'
-"Λαμπρύνεται Βέροια φαιδρώς..." - Ήχος Α' Στιχηρό Εσπερινού Απ, Παύλου
-"Αινείτε αυτόν..." - Ήχος Α'
Αργόν μέλος Ιακώβου Πρωτοψάλτου
-"Τα κατα πόλιν δεσμά..." -ΉχοςΑ'
Στιχηρό Αποστίχων Εσπερινού Απ. Παύλου
-"Οτε εις Μακεδονίαν.." - Ήχος Πλ. Α'
Δοξαστικό Αποστίχων Εσπερινού Απ. Παύλου
-Δοξολογία Γ. Βιολάκη - Ήχος Πλ. Α' Εναρμόνιος
-Φήμη Σεβ. Μητροπολίτου Βέροιας κ.Παντελεήμονος

{jlex}flickr:72157691804845950{/jlex}

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb