Σε Χορωδιακή Συνάντηση στην Κύπρο το Φωνητικό Οργανικό Σύνολο "Μονόγραμμα" Βέροιας

Γράφει ο Δημήτριος Γκόγκας - Φωτογραφία: Ντίνα Χαλλά

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, τη Μεγάλη Δευτέρα 2 Απρ 2018, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, Χορωδιακή Συνάντηση στην οποία συμμετείχαν το Φωνητικό Σύνολο του Δήμου Λάρνακας και το Φωνητικό Οργανικό Σύνολο «Μονόγραμμα» Βέροιας, η οποία αφιερώθηκε στη μνήμη του εκλιπόντα Δημάρχου Λάρνακας Γεώργιο Λυκούργο.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, το πρόγραμμα ξεκίνησε με την κατανυκτική ερμηνεία του εκκλησιαστικού άσματος «Εξέδυσάνμε τα ιμάτιά μου» από το Σολίστα Κυριάκο Σιάλαρο.

Η Δημοσιογράφος Στρατούλα Τραμουντάνη, που είχε την επιμέλεια και την ευθύνη της παρουσίασης, καλωσόρισε το Φωνητικό Οργανικό Σύνολο «Μονόγραμμα» Βέροιας επισημαίνοντας ότι: "...η πρώτη μουσική μας γνωριμία, μέσα από αυτή τη συναυλία με την αγάπη και ανιδιοτέλεια των χορωδών και των μουσικών, έρχεται να αναδείξει για μια ακόμη φορά πως η μουσική αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο του πολιτισμού και της κουλτούρας των λαών καθώς και της ιστορίας των".

Την Εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Έντιμος Δήμαρχος Λάρνακας κος Ανδρέας Βύρας, ο οποίος στο χαιρετισμό του, κηρύσοντας την έναρξή της, μεταξύ άλλων εγκωμιαστικών σχολίων ανέφερε ότι"... τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα πρέπει να γίνονται συχνότερα καθώς προάγουν τον πολιτισμό".

Το παρόν έδωσαν επίσης ο αξιότιμος Βουλευτής του ΔΗΚΟ Λάρνακας κος Γεώργιος Προκοπίου, η Πρόεδρος του Φωνητικού -Οργανικού Συνόλου «Μονόγραµµα» κα Αλεξάνδρα Ανανιάδου, ο Πρόεδρος του Φωνητικού Συνόλου Δήμου Λάρνακας κος Ηλίας Ηλία, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Αμμοχώστου Λάρνακας κα Τούλα Χριστοδουλίδου, ο Πρόεδρος της Γεωργιανής Διασποράς στην Κύπρο κ. Μεβλούντι Καπλανισβίλι, ο Πρόεδρος των Πολιτιστικών Υπηρειών κος άκης Ιωάννου, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής κος Άθως Καζαντζής, Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και πλήθος κόσμου.Η Εθνική Φρουρά της Κύπρου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και απέστειλε ολιγομελή αποστολή Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, γεγονός που αποτέλεσε τιμή τόσο για το Δήμο αλλά και το Φωνητικό Σύνολο του.

Το Α΄μέρος του προγράμματος, ανήκε ολοκληρωτικά στο Χορωδιακό Σύνολο της Βέροιας, υπό την διεύθυνση του μαέστρου του κ. Πέτρου Ρίστα. Τα τραγούδια που αποδόθηκαν από την 18μελή γυναικεία χορωδία της Βέροιας ήταν: Ave Maria, The Lord Bless you and keep you, Προδομένη μου αγάπη, Που πέταξε το αγόρι μου, Το μονόγραμμα, Voiw sur ton chemin και Hallo dJiango. Οι χορωδοί της Βέροιας με τις άρτια σμιλεμένες φωνές τους, την προσεγμένη εμφάνιση και την ερμηνεία τους, κέρδισαν τη συμπάθεια του κοινού και καταχειροκροτήθηκαν. Τους συνόδευσαν οι μουσικοί: Μελπίνα Πετάη (Πιάνο) και Δημήτρης Σπανός (Βιολί).

monogramma kypro2

Αμέσως μετά ο Δήμαρχος Λάρνακας απένειμε στην Πρόεδρο του Φωνητικού Συνόλου Βέροιας Τιμητική Πλακέτα, ενώ οι Μαέστροι και οι Πρόεδροι των Χορωδιακών Συνόλων, αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε το συγκινησιακό κλίμα που επικράτησε στην αίθουσα εξαιτίας των χαιρετισμών και των δύο Προέδρων. Η Πρόεδρος του Φωνητικού Συνόλου της Βέροιας, μη μπορώντας να κρύψει τη συγκίνησή της, αναφέρθηκε στη φιλοξενία, στην ανάγκη ανταπόδοσης, στην επιθυμία συνέχισης αυτής της γνωριμίας μέσω των χορωδιακών συναντήσεων, ενώ ο Πρόεδρος του Φωνητικού Συνόλου Δήμου Λάρνακας κος Ηλίας Ηλία, έκανε λόγο για την διαιρεμένη Πατρίδα, τα κατεχόμενα, την αδιαίρετη πορεία των δύο λαών στο χρόνο, μεταδίδοντας ρίγη συγκινήσεως.

Ακολούθησε το Β΄ μέρος της Χορωδιακής Συνάντησης, στο οποίο το Φωνητικό Σύνολο Δήμου Λάρνακας με την καινούργια, λαμπερή, εντυπωσιακή, σκηνική του εμφάνιση υπό την καταλυτική καθοδήγηση του μαέστρου του κ. Ανδρέα Γερολέμου, παρουσίασε για πρώτη φορά τα άσματα : Σε υμνούμεν, Κοντά στο ποτάμι, Audite silete, ενώ σκόρπισε κύματα ενθουσιασμού με την ερμηνεία των γνωστών τραγουδιών: Σίδερο με ατμό, Περιμπανού (Ελένη Κώστα), Φαίδρα (Άννα Λοίζου και Κυριάκος Σιάλαρος), Άρνηση, Ο εφιάλτης της Περσεφόνης (Χρύσω Μακρή), Ασιερόμπασμα και τελείωσε την παρουσίασή του με το χιλιοειπωμένο μεν αλλά εκστασιακό « Ένα το χελιδόνι» (Κυριάκος Σιάλαρος). Το Φωνητικό Σύνολο του πόλης μας συνόδευσαν οι μουσικοί: Έλενα Ιωάννου (Πιάνο), Δημήτρης Σπανός (Βιολί).

Η φιλοξενία του Φωνητικού Συνόλου Βέροιας και ουσιαστικά η λήξη της πετυχημένης Χορωδιακής Συνάντησης, σηματοδοτήθηκε με παράθεση δείπνου, όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι και συντελεστές της, δοκίμασαν τους παραδοσιακούς μεζέδες της Κύπρου.

Πηγή: https://apopsilarnaka.blogspot.gr