Imam Baildi: "Γεμάτο όρεξη και κέφι το κοινό της Βέροιας"

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη πρώτη εμφάνιση των Imam Baildi. Στο πλαίσιο αυτό επιστρέφουν στην αγαπημένη τους Βέροια και τον Χώρο Τεχνών Δήμου Βεροίας το Σάββατο 11 Μαρτίου, για να γιορτάσουν τα δέκα τους χρόνια με μία ξεχωριστή συναυλία σε ένα ξεχωριστό χώρο!  Με αφορμή την επίσκεψή τους στην Βέροια, οι Imam Baildi μίλησαν στον Πληροφοριοδότη για την πορεία τους στην μουσική σκηνή αλλά και για την Βέροια.

Φέτος το ταξίδι σας στην μουσική σκηνή κλείνει δέκα χρόνια. Πώς θα περιγράφατε αυτή την διαδρομή;

"Γεμάτη συγκινήσεις. Τόσο στο studio όταν κάποια στιγμή χωρίς να το περιμένεις γεννιέται μια ιδέα και ολοκληρώνεις ένα κομμάτι, όσο και στα ταξίδια μας. Υπάρχουν στιγμές στις συναυλίες που θα θυμόμαστε πάντα, από τα πρώτα μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού μέχρι τις πιο μικρές σκηνές όπου γίνεσαι ένα με το κοινό. Αλλά και στιγμιότυπα όταν είμαστε μεταξύ μας, μέσα σε ένα βαν, ένα πλοίο, ένα αεροπλάνο, σε μια παραλία που είναι χαραγμένα πάντα στη μνήμη μας. Και πάνω απ' όλα, μια περίοδος που έχουμε ωριμάσει πολύ, τόσο μουσικά όσο και προσωπικά, και που έχουμε δεθεί πολύ μεταξύ μας".

Πώς προέκυψε η ιδέα γι αυτό το μουσικό πάντρεμα του παλιού με το καινούργιο;

"Ξεκινήσαμε στις αρχές του 2000, και τότε ήταν η περίοδος που είχε εμφανιστεί ένας νέος τρόπος παραγωγής μουσικής που στηριζόταν στη χρήση μικρών δειγμάτων (samples) από παλιές ηχογραφήσεις. Αυτό ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 με παραγωγούς όπως ο Dj Shadow, o Μoby, οι Thievery Corporation και πολλοί άλλοι. Εμείς σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο με το ελληνικό ρεπερτόριο των δεκαετιών 1940-60, και κάπως έτσι ξεκινήσαμε να πειραματιζόμαστε".

Πώς δέχθηκε το κοινό την μουσική σας τα πρώτα χρόνια;

"Στην αρχή είχαμε μια ανησυχία μήπως υπάρξουν αντιδράσεις από ανθρώπους που δε θα αποδέχονταν το ‘πείραγμα’ κλασικών κομματιών. Ωστόσο αυτό συνέβη σε πολύ μικρό βαθμό, η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου το αγκάλιασε από την αρχή".

Η προαναγγελία της συναυλίας σας αναφέρει ότι επιστρέφετε στην αγαπημένη σας Βέροια. Υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα συναισθήματα γι αυτή την πόλη;

"Πρώτα απ’όλα έχουμε μερικούς προγόνους που ζούσαν στη Βέροια, αλλά δεν την είχαμε επισκεφτεί πριν παίξουμε. Αυτό έγινε πρώτη φορά στην Ονειρογραφία, πριν μερικά χρόνια. Συναντήσαμε ένα κοινό που είναι πολύ εκλεπτυσμένο, και γεμάτο όρεξη και κέφι. Πέραν αυτού, συνομιλήσαμε με τους ανθρώπους που έστησαν τη βιβλιοθήκη της Βέροιας και συμμετείχαμε και σε ένα συνέδριο που οργανώθηκε με σχετικό θέμα μερικά χρόνια μετά στην Αθήνα. Έτσι, χωρίς να το περιμένουμε έχουμε δημιουργήσει μια πολύ όμορφη και στενή σχέση, και ανυπομονούμε πολύ να έρθουμε".

Υπόσχεστε στο κοινό της Βέροιας μια ξεχωριστή συναυλία. Τι να περιμένουν να ακούσουν αυτοί που θα βρεθούν το Σάββατο στον Χώρο Τεχνών;

"Θα είναι σίγουρα μια ιδιαίτερη βραδιά. Είμαστε σε περίοδο που δουλεύουμε το νέο μας album και η Βέροια είναι μία από τις πρώτες πόλεις όπου θα παρουσιάσουμε κάποια από τα καινούρια κομμάτια μας. Πέραν αυτού, γιορτάζουμε τα 10 χρόνια παρουσίας μας, και για το λόγο αυτό είμαστε γενικά ιδιαίτερα συγκινημένοι. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει φυσικά όλα τα τραγούδια που έχει αγαπήσει ο κόσμος, κάποια κομμάτια που παίζουμε μόνο στις συναυλίες μας και, όπως πάντα πολλή ενέργεια, που ξέρουμε εκ πείρας ότι θα την ανταποδώσει με το παραπάνω το κοινό. Τέλος, είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα ανοίξουν τη συναυλία μας οι Balsam Blue, είναι ένα πολύ αξιόλογο συγκρότημα που ξεκίνησε στη Βέροια και ανυπομονούμε να το ακούσουμε".

Η συναυλία

Δέκα χρόνια από τη πρώτη εμφάνιση των Imam Baildi και επιστρέφουν για ένα και μοναδικό live στη Βέροια και το Χώρο Τεχνών! Μαζί τους οι αγαπημένοι Balsam Blue!

Πότε; Σάββατο 11 Μαρτίου 2017
Που; Χώρος τεχνών Δήμου Βεροίας (Π.Μελά και Μπιζανίου, τηλέφωνο 2331078100 και 6970034210)
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.30
Ώρα έναρξης: 21.30
Προπώληση: 10 ευρώ
Ταμείο: 12 ευρώ.

Σημεία προπώλησης:
Βιβλιοπωλείο «Επίκαιρο» (Ελ.Βενιζέλου 36, τηλ.2331024612)
Καφέ Μπρίκι (Μητροπόλεως 44, τηλ.2331020201)
Floretta Café – Bar (Μητροπόλεως 54, τηλ.2331062100)
Seven Spots (Ανοίξεως 114, τηλ.2331075448)
Καθώς και στο viva.gr