Ωδείο Φίλιππος Βέροιας: Εργαστήριο αυτοσχεδιασμού και δημιουργικής μουσικής

philippos kolaz

Το Ωδείο Φίλιππος συνεχίζοντας την ανάπτυξη καινοτόμων και πρωτοποριακών ιδεών, ανακοινώνει τη δημιουργία Εργαστηρίου Αυτοσχεδιασμού και Δημιουργικής Μουσικής, βασισμένο στη μουσική του 20ου και 21ου αιώνα, με υπεύθυνο καθηγητή τον Λάζαρο Μπίντση. Τα μαθήματα θα είναι ομαδικά, θα αφορούν σε όλα τα όργανα, (πιάνο, έγχορδα, μπάσο, κιθάρα, πνευστά κλπ) και το κάθε τμήμα σχεδιάζεται για 8 έως10 μαθητές, με εξαιρετικά χαμηλά δίδακτρα. Διαβάστε περισσότερα στο πρόγραμμα σπουδών:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Εκπαιδευτικοί στόχοι εργαστηρίου: Μελέτη και κατανόηση των διαφόρων στυλ που επηρέασαν τη μουσική του 20ου αιώνα μέσα από το πρίσμα της αφροαμερικάνικης μουσικής παράδοσης της βορείου και νοτίου Αμερικής, καθώς και τη στάση της Ευρώπης στα νέα εισερχόμενα ρεύματα. Μελέτη και ανάλυση της jazz (και της ευρύτερης pop και rock) που επηρέασαν την εικόνα της σύγχρονης μουσικής.

Το μάθημα χωρίζεται σε 2 σαραντάλεπτα που παραδίδονται την ίδια ημέρα με ένα μικρό διάλειμμα.. Το πρώτο μέρος του μαθήματος είναι εισαγωγικό κι έχει ως κορμό του τη θεωρητική και ιστορική ανάλυση. Το δεύτερο μέρος του μαθήματος είναι ερμηνευτικό δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας μικρών μουσικών σχημάτων, που απαρτίζεται από τους μαθητές του εργαστηρίου. Σκοπός είναι η ερμηνεία, με κίνητρο τον αυτοσχεδιασμό και την ανάπτυξη της μουσικής έκφρασης.

1ο ακαδημαϊκό έτος:
1ο τρίμηνο ) Θεωρία και ιστορία του blues Α', εισαγωγή στη Rock, τι είναι το jamming, μείζονες και ελάσσονες κλίμακες, πεντατονικές μείζονες και ελάσσονες κλίμακες, blue note, θεωρία του αυτοσχεδιασμού 1.

2o τρίμηνο) Θεωρία και ιστορία του blues Β', swing, συγχορδίες με έβδομη, η έννοια της δεσπόζουσας, ο κύκλος των πέμπτων, φρασεολόγιο, θεωρία του αυτοσχεδιασμού 1.

3o τρίμηνο) Θεωρία και ιστορία του swing, II - V - I, επεκτάσεις συγχορδιών, οι τρόποι, transcription, εισαγωγή στην πολυρρυθμία, θεωρία του αυτοσχεδιασμού 1.

Εξετάσεις έτους: Συναυλία Blues και Swing

2ο ακαδημαϊκό έτος:
1ο τρίμηνο) Θεωρία και ιστορία της bossa nova, φρασεολόγιο, transcription, επεκτάσεις
συγχορδιών, προσεγγίσεις, turn arrounds, modal theory Α', θεωρία του αυτοσχεδιασμού 2.

2o τρίμηνο) Η μουσική του νότου (samba, rhumba, cha-cha, calypso κ.α), μελέτη της afro-ethnic μουσικής, η θεωρία του clave, Μodal theory Β', θεωρία του αυτοσχεδιασμού 2.

3o τρίμηνο) Η funk και το groove, ανάλυση των σύγχρονων μουσικών ρευμάτων, το soul,
φρασεολόγιο, transcription, θεωρία του αυτοσχεδιασμού 2.

Εξετάσεις έτους: Συναυλία ποικίλης μουσικής

3ο ακαδημαϊκό έτος:
1ο τρίμηνο) Το bebop, time manipulation, φρασεολόγιο, transcription, most in - most out, θεωρία του αυτοσχεδιασμού 3.

2o τρίμηνο) το fusion και η προοδευτική αρμονία (Steely Dan, Incognito, Snarky puppy etc...), time manipulation, φρασεολόγιο, transcription, θεωρία του αυτοσχεδιασμού 3.

3ο τρίμηνο) η μουσική κ τα lego, time manipulation,φρασεολόγιο, transcription, θεωρία του
αυτοσχεδιασμού 3.

Εξετάσεις έτους: Συναυλία ποικίλης μουσικής

bintsisΣύντομο βιογραφικό του Λάζαρου Μπίντση

Ο Λάζαρος Μπίντσης γεννήθηκε στη Βέροια. Το 1999 ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Ωδείο Φίλιππος Βέροιας, όπου σπούδασε ανώτερα θεωρητικά, κλασικό κλαρινέτο και σύγχρονο σαξόφωνο. Συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο, στο London Centre of Contemporamy Music (LCCM), όπου σπούδασε Jazz σαξόφωνο, θεωρητικά και μουσική παραγωγή, δίπλα σε καταξιωμένους καθηγητές του χώρου όπως τους: Dave O'Higgins, Simon Wallace, Mark Armstrong, Sid Gauld, Dave Lewis κ.α. Αποφοίτησε το 2013 και από τότε ζει στη Βέροια και εργάζεται ως καθηγητής σαξοφώνου και Jazz αρμονίας και Θεωρίας, στο Ωδείο Φίλιππος.