Η παράσταση με τίτλο « Χώμα μου όταν μ' έπλαθες ...τον ήλιο τον ρωτούσες;» στην Βέροια

stegi kosmos

Ο  Σύλλογος Έρευνας Ρουμλουκιώτικης Λαογραφίας , υπό την αιγίδα της Κ.Ε.Δ. Αλεξάνδρειας διοργάνωσε και παρουσίασε, σε συνεργασία και με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρον, τη μουσικοχοροθεατρική παράσταση με τίτλο « Χώμα μου όταν μ' έπλαθες ...τον ήλιο τον ρωτούσες;» την οποία παρακολούθησαν περί τους 1000 θεατές.

Την παράσταση έγραψε και σκηνοθέτησε ο χοροδιδάσκαλος Δημήτρης Σαμαράς και το θέμα του βασίστηκε στην κοσμογονία και τα δημιουργήματα του θεού σε συνδυασμό με τον ανθρώπινο παράγοντα( τον κόπο, τον μόχθο, την εργατιά, την αγάπη, τον έρωτα, τη χαρά, τη θλίψη, τον πόνο). Η διάρκεια της συνολικά ορίζεται στη μία ώρα και σαράντα πέντε λεπτά και η κάθε σκηνή εναλλάσσεται ανά 4 λεπτά με παρουσίαση, προβολή βίντεο, χορό, μουσική και θέατρο προκειμένου να είναι ξεκούραστο το θέαμα στο κοινό.

Το παραδοσιακό κομμάτι κάλυψαν οι περιοχές της Θράκης, του Ρουμλουκιού, των Σερρών, της Κρήτης, του Πόντου, των νησιών και της Σμύρνης με παραλλαγή στο παραδοσιακό μέρος και στο ευρωπαϊκό. Τα σκηνικά της παράστασης ομόρφυναν το χώρο με την τρισδιάστατη κατασκευή τους ενώ παρέλασαν μπροστά στους θεατές εναρμονισμένοι με την εκάστοτε θεματική περιοχή και τις αφηγήσεις των παρουσιαστών μορφές, όπως ο λατερνιέρης, ο φωτογράφος, οι άγγελοι, ο κουλουρτζής, ο λουστράκος, τα παλιά παιδικά παιχνίδια κ.α. για να τελειώσει με ένα ευρωπαϊκό βαλς που τα κουστούμια συνεπήραν το κοινό. Τα μουσικά όργανα εναρμονισμένα με την κάθε σκηνή, την παρουσίαση, και τις προβολές συμμετείχαν με το ξεχωριστό τους χρώμα (βιολιά, γκάιντες, καβάλι, λαούτο ακορντεόν, κλαρίνα, ζουρνάδες κ.α.)

Μετά από επιθυμία πολλών η παράσταση παρουσιάζετε εκ νέου στην Βέροια στην αίθουσα του Χώρου Τεχνών την 16/3/2015 και ώρα 19.00 με τη συμμετοχή εκτός των συλλόγων που συμμετείχαν στην Αλεξάνδρεια και των παρακάτω συλλόγων της πόλης της Βέροιας:

✓ Ευξείνου Λέσχης Βέροιας.
✓ Συλλόγου Κρητών Ν. Ημαθίας.
✓ Τμήματος Λαογραφίας ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας.
✓ Πολιτιστικού Συλλόγου «Κύκλος Ερατεινός» Βέροιας.
✓ Χορευτική ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας της Σχολής Μετεκ/σης & Επιμόρφωσης Βέροιας.
✓ Πολιτιστικού συλλόγου «Φουστανελοφόροι» Τρικάλων.