Νάουσα: Το "Γρανάζι" τιμά τον Θάνο Μήτσαλα

Το «ΓΡΑΝΑΖΙ», στο πλαίσιο μιας σειράς αφιερωμάτων σε ανθρώπους που με την προσωπικότητά τους κοσμούν την πόλη της Νάουσας, τιμά και παρουσιάζει τον Θάνο Μήτσαλα.
Σε αυτή την πρώτη εκδήλωση της Κυριακής 10/1 στις 20:00 θα παρουσιαστεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΓΡΑΝΑΖΙ το έργο του διακεκριμένου σολίστα και καθηγητή κιθάρας.

Θα μιλήσει ο ίδιος για την πορεία και τα μελλοντικά του σχέδιά ενώ θα ακολουθήσει Jazz πρόγραμμα από τους καθηγητές του Τομέα Σύγχρονης Μουσικής Κατεύθυνσης του Δημοτικού Ωδείου Νάουσας:
Αλέξης Ιωσηφίδης – πιάνο
Κατερίνα Μυλωνά – μπάσο
Ασημίνα Ματζίρη – τύμπανα
Λάζαρος Μπίντσης – σαξόφωνο
Μαζί τους η Ζωή Μάντζου – φωνή

Είσοδος ελεύθερη.

Ο Θάνος Μήτσαλας συχνά χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως ένας από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους της γενιάς του. Οι ερμηνείες του καταφέρνουν να καθηλώνουν το ακροατήριο χάρη στο κορυφαίο μουσικό του αισθητήριο, την προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια και την απαράμιλλη δεξιοτεχνία που δημιουργούν την αίσθηση ελευθερίας και πειθαρχίας ταυτόχρονα. Το περιοδικό American Record Guide (Kenneth Keaton-Μάιος 2012) έγραψε: "Το παίξιμο του Μήτσαλα είναι εξαιρετικό....Η τεχνική του και η αίσθηση εφευρετικότητας και εκφραστικότητας είναι εντυπωσιακή!" Η Sharon Isbin (υπεύθυνη στο τμήμα κιθάρας του φημισμένου πανεπιστημίου Juilliard της Νέας Υόρκης) είπε: "Ο Θάνος είναι ένας λαμπερός βιρτουόζος με εξαιρετική μουσική κατάρτιση - ένα πραγματικά σπάνιο ταλέντο! Το παίξιμο του τοποθετείται στην κορυφή της επαγγελματικής πυραμίδας..." Ο μουσικοκριτικός Glyn Pursglove από το περιοδικό MusicWeb International (Ιούνιος 2010) έγραψε για την κυκλοφορία του CD με τα έργα για σόλο κιθάρα του συνθέτη Sergio Assad: "Πάντοτε αισθάνεται κανείς την ζωτικότητα της προσωπικής αφοσίωσης και την πειθαρχημένη ελευθερία στις ερμηνείες του. Ο Θάνος είναι ένας εντυπωσιακός σολίστ!". O Timothy Smith γνωστός μουσικοκριτικός στο περιοδικό minor 7th (Οκτώβριος 2014) αναφέρει: "Ο Μήτσαλας παντρεύει όλα τα στοιχεία που συνιστούν την κορυφαία έκφραση της κιθάρας: πελώριες και υποβλητικές τονικές αποχρώσεις, μαεστρία παγκοσμίου κλάσης, και έναν μοναδικό προσωπικό ήχο.....Η πρόσφατη μουσική του προσφορά με τον τίτλο "Contemplation", είναι πολύ απλά μια από τις τελειότερες ηχογραφήσεις που έχω συναντήσει στη σταδιοδρομία ως μουσικοκριτικός." 

Τα πρώτα του βήματα προς τη διεθνή αναγνώριση έγιναν πολύ νωρίς, αφού υπήρξε ο νεότερος νικητής στην ιστορία των διαγωνισμών Carrefour Mondial de
la Guitar στην Μαρτινίκα (σε ηλικία 18 ετών), Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου (μόλις 15 ετών) και ομοίως ο νεότερος βραβευθείς στην ιστορία του διαγωνισμού Silesian Guitar Autumn (Πολωνία). Εκεί απέσπασε το 2ο βραβείο και ειδική διάκριση ως ο νεότερος φιναλίστ (σε ηλικία 16 ετών). Έκτοτε, έχει συμμετάσχει με επιτυχία σε πολλά σημαντικά μουσικά γεγονότα ανά τον κόσμο και έχει περιοδεύσει σε Ευρώπη, Βόρειο και Νότιο Αμερική.

Αποφοίτησε με τις μέγιστες διακρίσεις από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Κώστα Κοτσιώλη), την Ανώτατη Μουσική Σχολή της Κολωνίας/Άαχεν (τάξη Thomas Muller Pering), και τέλος, το περίφημο Juilliard School της Νέας Υόρκης (τάξη Sharon Isbin). Εκεί σπούδασε με πλήρη υποτροφία, προνόμιο που η σχολή Juilliard παρέχει σε εξαιρετικά ταλαντούχους σπουδαστές της. 

Εκτός από τις σόλο εμφανίσεις του, συχνά συμπράττει με διακεκριμένους μουσικούς σε ποικίλα σύνολα μουσικής δωματίου, ή ως σολίστ με ορχήστρα. Κονσέρτα του έχουν διευθύνει σημαντικοί αρχιμουσικοί όπως Leo Brouwer, Θεόδωρος Αντωνίου, Josif Conta, Emir Saul, Jan Wincenty Hawel, κ.ά. Επίσης, έχει παρουσιάσει σε εθνικές και διεθνείς πρεμιέρες έργα συνθετών όπως S.Assad, L.Brouwer, C.Domeniconi, J.Clerch, L.Nieto, κ.ά. 

Παράλληλα με τη σολιστική του δράση διδάσκει κιθάρα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Ωδείο Βορείου Ελλάδος και το Δημοτικό Ωδείο Νάουσας, όπου και διατελεί καλλιτεχνικός διευθυντής. Από την τάξη του έχει αποφοιτήσει πλειάδα διακεκριμένων φοιτητών, οι οποίοι σταδιοδρομούν επιτυχώς στον διεθνή καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό χώρο.

Έχει ηχογραφήσει έργα των συνθετών S.Assad, J.S.Bach, N.D'Angelo, C.Domeniconi, E.Gismonti, S.Iannarelli, L.Legnani, M.C.Tedesco και G.Regondi, για τις εταιρείες GHA (Βέλγιο) και ClearNote (ΗΠΑ). Η ηχογράφηση του έργου Fantasia Carioca από το CD "Thanos Mitsalas plays music by Sergio Assad" (ClearNote -74412), έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο με τα πιο προτεινόμενα προς ακρόαση έργα κιθάρας όλων των εποχών του Enrique Robichaud "Guitar's top 100".