Μουσικό Σχολείο Βέροιας: Όταν μιλά η μουσική και ο λόγος αγγίζει ευαίσθητες χορδές

 

Από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής με αφορμή την εκδήλωση του σχολείου για την επαίτειο της 28ης Οκτωβρίου:

"Η μουσική μίλησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ο λόγος άγγιξε ευαίσθητες χορδές σε μια συγκινητική εκδήλωση που διοργάνωσε το Μουσικό Σχολείο Βέροιας με τίτλο: «Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον…Ποτέ πια!» με αφορμή την 75η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου 2015 στην κατάμεστη Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο «Εμπρός καλή μου μαριονέτα» με το οποίο μέσα από επιλεγμένα κείμενα και στίχους του Φ. Λάδη και του Μπ. Μπρεχτ αναδείχθηκε η αδιαφορία για την άνοδο του φασισμού αλλά και ορισμένες από τις πρακτικές που εφαρμόζονται για την εδραίωσή του. Στη συνέχεια μέσα από λογοτεχνικά και αυτοβιογραφικά κείμενα, ποιήματα, μαρτυρίες αφανών και επώνυμων πρωταγωνιστών - τα οποία ερμήνευσαν με μοναδικό τρόπο μαθητές της Α΄ Λυκείου - αλλά και μέσα από επιλεγμένα τραγούδια κορυφαίων στιχουργών και συνθετών - που ερμήνευσε ορχηστρικό σύνολο μαθητών του σχολείου αλλά και η χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής - παρουσιάστηκαν οι μεγάλες στιγμές της ιστορίας, όταν…οι ήρωες πολεμούσαν σαν Έλληνες, όταν…οι Κυριακές ήταν συννεφιασμένες, όταν…τις ημέρες εκείνες μυστική σύναξη έκαναν τα παιδιά.

Σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, όπου οι παρευρισκόμενοι παρακολουθούσαν με αμείωτο ενδιαφέρον και εμφανώς συγκινημένοι, η εκδήλωση συνεχίστηκε με ένα ηχηρό «Ποτέ Πια!!!», το οποίο ήταν ο επίλογος ενός συγκλονιστικού ανέκδοτου κειμένου για τον ναζισμό του επιζήσαντα από το στρατόπεδο συγκεντρώσεως και εξοντώσεως του Μαουτχάουζεν, Ιάκωβου Καμπανέλλη, με το οποίο ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας επισημαίνει τους κινδύνους της επιβίωσης του ναζιστικού φαινομένου και αποκωδικοποιεί τα γενεσιουργά αίτιά της. Η εκδήλωση κορυφώθηκε με απαγγελία στίχων του Μπ. Μπρεχτ, «Εσείς που επιζήσατε», και με το τραγούδι «Ήρθε ο καιρός» στέλνοντας προς όλους το μήνυμα της ενότητας και της συμφιλίωσης, ώστε επιτέλους «πάνω στου κόσμου την πληγή να ξαναχτίσουμε τη γη».

Οι συντελεστές της εκδήλωσης ήταν οι καθηγητές μουσικής, Βασίλης Βαλαβάνης – ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχήστρας - χορωδίας, Ελένη Νατσάκου - διδασκαλία χορωδίας, Μιρέλα Παπαδοπούλου – ενορχήστρωση, Γεωργία Ιωαννίδου – συνοδεία πιάνου και η φιλόλογος, Χαρίκλεια Σκουμποπούλου.

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ο σύλλογος καθηγητών βράβευσε τους μαθητές και τις μαθήτριες που αρίστευσαν τη σχολική χρονιά 2014 – 2015. Τα αριστεία – βραβεία απονεμήθηκαν από τον διευθυντή του σχολείου, κ. Ι. Καμπουρίδη. Κατά την τελετή, επίσης, από την πλευρά του Δήμου Βέροιας βραβεύτηκαν και οι πρώτοι απόφοιτοι του σχολείου οι οποίοι εισήχθησαν σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Την απονομή έκανε η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κα Χριστίνα Γαϊτάνου, ως εκπρόσωπος του Δήμου.

Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους δάσκαλοι και μαθητές του 1ου Δ.Σ. και 6ου Δ.Σ. της Βέροιας, καθηγητές και γονείς μαθητών του Μουσικού Σχολείου, εκπρόσωποι των τοπικών ΜΜΕ καθώς και η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Ημαθίας, κα Νόπη Σκεντερίδου. Ευχαριστούμε θερμά την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας για την πολύτιμη συμβολή της στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης καθώς και όλους όσοι βοήθησαν στην προβολή της και την επιτυχία της.

Ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία που γεννά ο φασισμός συνεχίζεται μέσα στις σχολικές αίθουσες, που αποτελούν καταφύγιο της γνώσης, της μόρφωσης και του πολιτισμού, εκεί όπου ο εκπαιδευτικός σε πείσμα των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια, αναζητά και θα αναζητά μαζί με τους μαθητές του την αλήθεια.

Και όταν τελειώνουν τα λόγια...αρχίζει η μουσική...."