Η "Εύηχη πόλη" σε αριθμούς

xinadas theano

Του Μανώλης Ξινάδα

Το 2015 διοργανώνεται το φεστιβάλ «Βέροια Εύηχη πόλη» για έβδομη συνεχόμενη χρονιά. Σύμφωνα με τα στατιστικά της διοργάνωσης σε όλη αυτή την πορεία πραγματοποιήθηκαν συνολικά 114 μουσικές εκδηλώσεις, σε 21 διαφορετικούς χώρους, από 75 διαφορετικές ορχήστρες και μουσικά σύνολα.

Από το σύνολο των εκδηλώσεων σε 22 συμμετείχαν ορχηστρικά σύνολα, σε 95 μουσικά σύνολα ποικίλου ρεπερτορίου και σε 10 χορωδίες. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 11 συναυλίες καλλιτεχνών και 16 παράλληλες εκδηλώσεις σχετικές με τη μουσική.

Από τις ορχήστρες και τα σχήματα η Φιλαρμονική ορχήστρα της Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας συμμετείχε σε όλες τις διοργανώσεις από το 2009 έως το 2015 και ακολουθεί το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης με τα διάφορα σχήματά του, το οποίο συμμετείχε σε 5 από τις 7 διοργανώσεις και η χορωδία ενηλίκων της Κ.Ε.Π.Α. με ισάριθμες συμμετοχές.

Οι περισσότερες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το έτος 2011 (27 εκδηλώσεις) και ακολουθούν τα έτη 2009 και 2015 (16 εκδηλώσεις). Λιγότερες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το έτος 2012 (12 εκδηλώσεις).

Τέλος, όσον αφορά τους χώρους υλοποίησης το 2011 είναι το έτος με τις περισσότερες διοργανώσεις σε δημοτικά διαμερίσματα (5 διοργανώσεις σε ισάριθμα διαμερίσματα). Το 2012 παρατηρείται ανανέωση των χώρων υλοποίησης με την προσθήκη πέντε νέων χώρων στους οποίους πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις, ενώ τα έτη 2011 και 2015 χρησιμοποιήθηκαν και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν οι περισσότεροι διαφορετικοί χώροι υλοποίησης (13 διαφορετικοί χώροι).

* Σημείωση
Για την ευκολότερη κατηγοριοποίηση των εκδηλώσεων οι όροι «Ορχήστρα», «Μουσικό Συγκρότημα» και «Συναυλία» χρησιμοποιήθηκαν με τις παρακάτω σημασίες:
Ορχήστρα: Μουσικό σύνολο στο οποίο συμμετέχουν πάνω από δέκα μουσικοί.
Μουσικό Σύνολο: Ομάδα μουσικών στην οποία συμμετέχουν λιγότεροι από δέκα μουσικοί.
Συναυλία: Μουσική εκδήλωση ελλήνων καλλιτεχνών σε ανοιχτό χώρο αναψυχής, όπως άλσος Αλιάκμονα, θέατρο άλσους «Μελίνα Μερκούρη» κ.α.