Βέροια: Ήθη και έθιμα του τόπου μας θα παρουσιάσουν τέσσερις τοπικοί σύλλογοι

Τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον κύκλο "Εβδομάδα Παράδοσης" παρουσίασε η ΚΕΠΑ Βέροιας και οι σύλλογοι που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις. Την παρουσίαση έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Γιώργος Σοφιανίδης και οι πρόεδροι του Λυκείου των Ελληνίδων Βέροιας , Έλλη Μάλαμα, της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας , Παύλος Σαρρημιχαηλίδης, του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βέροιας , Αντώνης Τούσικος και του «Κύκλου Ερατεινού» , Αντώνης Κελεπούρης.

"Οι εκδηλώσεις που ακολουθούν είναι πολύ σημαντικές. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση, αυτή που αξίζει, στην παράδοση. Ανοίγουμε έναν κύκλο εκδηλώσεων, όχι τυχαίο. Είναι μια ωδή στα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Μια αναδρομή σε χορούς και τραγούδια του τόπου μας. Οι εκδηλώσεις θα αγκαλιαστούν από τον κόσμο. Θα είναι μια εβδομάδα των συλλόγων και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Θα ακολουθήσουν τέτοιες εκδηλώσεις και τον Μάη με τους συλλόγους Ξηρολιβάδου και Αγίας Βαρβάρας" σχολίασε ο Γιώργος Σοφιανίδης.

"Το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας, πιστό στην παράδοση, θέλησε να δέσει το αρχαίο με την παράδοση και το σήμερα. Η παράσταση είναι πολύ μεγάλη. Παίρνουν μέρος 250 χορευτές, όλων των ηλικιών. Στην παράσταση οι εννέα Μούσες καταγράφουν τα ήθη και τα έθιμα και τα μεταφέρουν στην μητέρα τους την Μνημοσύνη" σημείωσε η κ. Μάλαμα.

"Φέτος είναι τα 60χρονα της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και οι εκδηλώσεις μας είναι αφιερωμένες σε αυτή την επέτειο. Τα τμήματα μας θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν με παραδοσιακό τρόπο την ζωή στον Πόντο. Θα συμμετάσχουν 250 άτομα όλων των ηλικιών και θα συμμετάσχει ενεργά και το Λύκειο Κορωπίου" πρόσθεσε ο κ. Σαρρημιχαηλίδης.

"Πιστεύω ότι πρέπει να τονίζουμε την διαφορετικότητα σε αυτή την κρίση που περνάμε. Την Δευτέρα κάνουμε το δρώμενό μας, «Από την Άνοιξη στο Φθινόπωρο». Θα συμμετάσχουν 80 χορευτές που θα παρουσιάσουν πώς κάνουμε το τυρί, πώς αναβαίνουν και κατεβαίνουν στο βουνό οι Βλάχοι, θα υπάρχουν χοροί και τραγούδια. Ο Σύλλογος Βλάχων καταγράφει παλιών βλάχικων και ελληνόφωνων τραγουδιών που αφορούν την ζωή των Βλάχων και κάνουμε έκκληση σε όποιον μπορεί να βοηθήσει. Έχουμε συλλέξει περίπου 1100 τραγούδια. Θα πρέπει γίνονται πιο συχνά τέτοιες συναντήσεις για να είναι κοντά ο κόσμος. Η μόνη μας στήριξη είναι από αυτούς που έρχονται να δουν τις παραστάσεις μας" τόνισε ο κ. Τούσικος.

"Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία της ΚΕΠΑ να παρουσιάσουμε με αυτό τον τρόπο τις εκδηλώσεις μας. Έχουμε τέσσερα χρόνια ιστορίας, με σήμα την Ημαθία και μέσα από τον χορό θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι όλος ο κόσμος μπορεί να ενωθεί. Η τωρινή μας εκδήλωση αφορά την αγάπη, από την αγάπη προς το Θείο, την αγάπη για την Παναγία, την αγάπη για την μάνα, τον πατέρα, τον φίλο, τον αδερφό, τον αδερφό, τον άνθρωπο, την πατρίδα, την μάθηση. Στο φινάλε της εκδήλωσης, θα κλείσουμε με τραγούδι των Μπιτλς «All you need is love». Θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση 140 μικροί χορευτές και 35-40 ενήλικες" πρόσθεσε ο κ. Κελεπούρης.

Τις εκδηλώσεις στηρίζει και η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας. Η πρόεδρος Ελένη Γκόγκα σημείωσε: "Η συνεργασία με την ΚΕΠΑ είναι άριστη και συμμετέχουμε για άλλη μια φορά σε εκδηλώσεις της. Είναι ωραίες εκδηλώσεις που έχουν σχέση με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας".

Το πρόγραμμα

Πέμπτη 16 Απριλίου ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ , παράρτημα Βέροιας

«Μη ζώην μετ' αμουσίας» (Μακάρι να ζεις πάντα με τη μουσική, Ευρυπίδης 480-406 π.Χ.)

...Να μη ζω χωρις μουσική ή κάθε μορφή τρχνης και πραγματι δεν είναι αληθεια αυτό; Απο τα αρχαια χρονια εως σημερα ολες οι στιγμές της ανθρωπινης ζωής ,ειτε χαρουμενες είτε λυπητερες ειναι συνυφασμένες και άρρηκτα δεμένες με τη μουσική. Οι μούσες έδωσαν απλόχερα στην ανθρωπότητα τις χάρες που είχαν και οι άνθρωποι τις πήραν και πέρασμα των αιώνων τις εξέλιξαν και τις ενσωμάτωσαν στην καθημερινότητα τους. Στην παρασταση θα παρουσιαστουν χοροι , τραγουδια και δρωμενα απο όλη την ελλαδα οπως διατηρηθηκαν και περασαν απο γενια σεγενια
Μουσικοχορευτικό Δρώμενο από το Λύκειο των Ελληνίδων , παράρτημα Βέροιας.

Ώρα 8.30μ.μ , Χώρος Τεχνών, είσοδος 7€

Κυριακή 19 Απριλίου ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

Μουσικοχορευτικό Δρώμενο
«60 Χρόνια Εύξεινος Λέσχη- Σχολείο Παράδοσης»

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Λέσχης.
Τα μέλη των τμημάτων της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας (χορός – μουσική – θέατρο) θα μεταφέρουν στην σκηνή με έναν ιδιαίτερο και καθαρά παραδοσιακό τρόπο σκηνές από τη καθημερινή ζωή των Ελλήνων του Πόντου.

Ώρα 8.00μ.μ , Χώρος Τεχνών, είσοδος 7€

Δευτέρα 20 Απριλίου ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

«Di Primuveara pana Toamma" (Από την Άνοιξη ως το Φθινόπωρo)

Μουσικοχορευτικό Δρώμενο

Είναι μια παράσταση με θέματα από τη ζωή των Βλάχων, που περιλαμβάνει αφήγηση, χορό, τραγούδι, δρώμενα, αναπαραστάσεις, προβολές με τη συμμετοχή των τμημάτων του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βέροιας.

Ώρα 8.00μ.μ , Χώρος Τεχνών, είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 22 Απριλίου ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΑΤΕΙΝΟΣ

"ΔΕΝ ΕΧΕΙ Η ΑΓΑΠΗ ΣΥΝΟΡΑ"

Μουσικοχορευτικό Δρώμενο

Μια παράσταση αφιερωμένη στην αγάπη, όπως αυτή εκδηλώνεται και εκφράζεται από τον άνθρωπο. Ξεκινώντας από την υπέρτατη αγάπη όλων, την αγάπη προς τον Θεό και ιδιαίτερα στο πρόσωπο της Παναγίας μας.
Μετά μέσα από τους δρόμους της μουσικής, των τραγουδιών και των χορών θα γνωρίσουμε την αγάπη: για το παιδί, για τη μόρφωση και το σχολείο, για τις γιορτές, για τον εχθρό, για τον φίλο, την ερωτική αγάπη, την αδερφική αγάπη, την αγάπη για τη μάνα, τον πατέρα και γενικά τον θεσμό της οικογένειας, την αγάπη για την Πατρίδα και τέλος την αγάπη προς όλα όσα έπλασε ο Δημιουργός μας, με κυρίαρχη την αγάπη προς τον άνθρωπο.... Συμμετέχουν τα τμήματα από το χορευτικό Εργαστήρι Ημαθίας «Κύκλος Ερατεινός».

Ώρα 19.30 , Χώρος Τεχνών, είσοδος 6 ευρώ