Παρουσιάστηκε στη Νάουσα το πρόγραμμα των φετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων

Τις Αποκριάτικες εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στη Νάουσα παρουσίασαν σήμερα ο δήμος Νάουσας και η οργανωτική επιτροπή. «Δουλεύουμε εδώ και δυο μήνες και στόχος μας ήταν να εντάξουμε όσο πιο πολλά κύτταρα της τοπικής κοινωνίας στις εκδηλώσεις και απευθυνθήκαμε και στα σχολεία. Το έθιμό μας Γενίτσαροι και Μπούλες θα δώσει το μήνυμα, η ταυτότητα της Αποκριάς στη Νάουσα. Στην πλατεία θα τοποθετηθεί μεγάλο μπάνερ με τις Μπούλες» είπε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μάντζιος.

«Έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά. Για τα χρονικά περιθώρια και την οικονομική κατάστασή μας έχουν γίνει θαύματα. Θέλαμε να δώσουμε μια ταυτότητα στην αποκριά της Νάουσας. Μέχρι τώρα γινόταν ένα συνοθύλευμα. Προσπαθήσαμε να δώσουμε στο δρώμενο την θέση που του αρμόζει και στην συνέχεια θέλαμε να αναδείξουμε όλα αυτά που καθιέρωσαν την Ναουσαίικη αποκριά όπως το γλέντι, το πείραγμα. Επιστρέφουμε στις ρίζες μας, η Ναουσαίικη φιλοξενία, διάθεση, το γλέντι, αυτά θέλαμε να επαναφέρουμε. Μάθαμε να διαστρεβλώνουμε στη Νάουσα πράγματα και καταστάσεις. Παρερμηνεύτηκαν προσωπικές απόψεις. Προσωπική μου άποψη είναι ότι κανένας σύλλογος, πλην τις Μπούλες, δεν πρέπει να κυκλοφορεί με τις παραδοσιακές του στολές. Με την άποψή μου συμφώνησαν και οι σύλλογοι. Δεν απαγορεύσαμε όμως κανένα το να εμφανιστεί με τις στολές του ούτε αυτό έχει σχέση με τις χρηματοδοτήσεις των συλλόγων αν  θα ακολουθήσει την προτροπή του δήμου. Αντιμετωπίσαμε ισότιμα όλους τους συλλόγους. Αυτό που συμβαίνει φέτος και είναι ενθαρρυντικό είναι ότι επαναφέραμε την συμμετοχή συλλόγων, καταστηματαρχών, εμπόρων σε μια κοινή προσπάθεια και είμαι περήφανος που το καταφέραμε. Θεωρούμε τους επαγγελματίες ως συνεργάτες και δεν θα μπούμε απέναντι. Ακόμη κι αν υπάρξουν διαφωνίες, μέσα από την συζήτηση θα βρίσκουμε την καλύτερη λύση. Κάνουμε προσπάθεια να πάει ο τόπος μπροστά και αυτό θα γίνει. Βάζουμε τις βάσεις για να γίνει η αποκριά της Νάουσας σημείο αναφοράς στην Βόρεια Ελλάδα. Τόσο οι Ναουσαίοι όσο και οι επισκέπτες θα περάσουν αξέχαστα την αποκριά στη Νάουσα» σχολίασε ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης.

Μιλώντας για το logoκαι την αφίσα της Αποκριάς ο κ. Πάζος τόνισε: «Είναι πιο φρέσκο, πιο νεανικό και να συνδυάζει την παράδοση με το σήμερα. Μέσα από τα σχέδια διακρίνουμε το Νάουσα Αποκριά 2015. Στόχος μας προσελκύσουμε το βλέμμα των θεατών».

Αναφορικά με το πρόγραμμα, ο κ. Μάντζιος είπε ότι η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε με το άνοιγμα του Τριωδίου.

Το ένα κομμάτι της Αποκριάς αφορά το παραδοσιακό έθιμο. Ο δήμος θα σηματοδοτήσει το δρομολόγιο και θα φροντίσει για τους χάρτες. Επίσης το δωδεκαήμερο θα υπάρξουν εκδηλώσεις τόσο από τον δήμο όσο και από συλλόγους και ιδιώτες. «Ζητήσαμε από του συλλόγους να μην κάνουν μια λαογραφική αποκριά. Το κομμάτι της λαογραφίας θα καλυφθεί από το δρώμενο. Ζητήσαμε από τους συλλόγους να ασχοληθούν με το κέφι, το γλέντι και την χαρά. Έτσι την δεύτερη Κυριακή θα κάνουμε μια μεγάλη πατινάδα με στόχο κάθε επισκέπτης να γίνει κοινωνός της Αποκριάς στη Νάουσας» σχολίασε ο κ. Μάντζιος.

Το άλλο κομμάτι αφορά το γλέντι και την διασκέδαση. Την Τσικνοπέμπτη, θα γίνει μεγάλο γλέντι σε συνεργασία με κρεοπώλες, αρτοποιούς και εστιάτορες. Ο σύλλογος εστιατόρων αποφάσισαν να ορίσουν επτά σημεία (Κωνσταντιδίδη, Πλατεία Αγίου Μηνά, Καφέ City, Πεζόδρομο, δίπλα σε ουζερί Μπατσίκα κι ένα κοντά στην Εύξεινο Λέσχη). Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 12.30. «Καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει. Θα ετοιμάσουμε τα κρέατα που θα μας δώσουν οι κρεοπώλες όπως εμείς ξέρουμε και το γλέντι θα κρατήσει όσο πάει. Θα καλέσουμε και μουσικούς» τόνισε ο εκπρόσωπος των εστιατόρων Βασίλης Λαφάρας.

Μετά το τσίκνισμα, θα αναλάβει ο σύλλογος ArtVilleστις 6.45 με καραόκε, θα ακολουθήσει η φιλαρμονική, ένα σόου, πυροτεχνήματα και αμέσως μετά θα ξεκινήσει παραδοσιακό γλέντι με ζουρνάδες, ποντιακή μουσική αλλά μουσική από dj.

“Φέτος θα δούμε πώς θα πάμε, θα γίνει κυρίως για τους Ναουσαίους επειδή την Τσικνοπέμπτη δεν έχουμε μεγάλη επισκεψιμότητα και θα προετοιμαστούμε για την επόμενη χρονιά ώστε να προσκαλέσουμε επισκέπτες» είπε ο κ. Μάντζιος.

Επίσης υπάρχει μια πρόταση από το Vaeniκαι την δεύτερη Κυριακή θα γεμίσει το σιντριβάνι με 30 τόνους κρασί.

Η αποκριά θα κλείσει με τα Κούλουμα σε Ανθέμια (Ρουντίνα), Ειρηνούπολη (Ροδίνα), Πλατεία Καρατάσου, Στενήμαχο, Γιαννακοχώρι.