Βέροια: Διεθνή Mail Art έκθεση με θέμα: Wo+Men in R.E.D.

WoMen in RED-veroia

Η Εικαστική Ομάδα TeeToTuM και η Αμερικανική Γωνιά της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας διοργανώνουν τη Διεθνή Mail Art έκθεση με θέμα: Wo+Men in R.E.D. (Reinvent Environmental Dimension) στον ημιόροφο της Βιβλιοθήκης (στην οδό Έλλης 8).

Τον Σεπτέμβριο του 2012 η εικαστική ομάδα TeeToTum διοργάνωσε την 1η παρουσίαση έργων 22 γυναικών, προερχόμενων από διαφορετικά μέρη της γης οι οποίες επεξεργάστηκαν την ιδέα της κρίσης από διαφορετικές οπτικές γωνίες. "Ενώ προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε την έννοια της κρίσης και τους παράγοντες που την δημιουργούν καταλήξαμε στο ότι μια κρίση δεν είναι μόνο οικονομική η πολιτική αλλά μπορεί να είναι κοινωνική όπως και προσωπική", αναφέρει η Φωτεινή Χαμιδιελή.

Μία κρίση έχει πολλά πρόσωπα. Είναι η κορύφωση μιας αρνητικής διαδικασίας και η ζωή επιστρέφει σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο αφού ξεπεραστεί. Πόσο επώδυνη είναι μία τέτοια κατάσταση; Πόσο επηρεάζει την καθημερινότητά μας; Που μπορεί να μας οδηγήσει; Οι καλλιτέχνιδες των οποίων το έργο έχει παρουσιαστεί αποτελούν παραδείγματα δύναμης καθώς κάθε μία από αυτές έχει υπερβεί καταστάσεις κρίσιμες και συχνά ιδιαίτερα επώδυνες μη επιτρέποντας μία κρίση να τις νικήσει. Αντίθετα την χρησιμοποίησαν δημιουργικά για να επεκτείνουν τα όριά τους, βασιζόμενες στην εσωτερική τους δύναμη.

Τα έργα τους παρουσιάστηκαν σε δύο εκθέσεις, η πρώτη στη Γκαλερύ Μυρό στη Θεσσαλονίκη και η δεύτερη στην αίθουσα 512 στην Πτολεμαΐδα. Κατά την διάρκεια των εκθέσεων οργανώθηκαν εργαστήρια ζωγραφικής.

Σε μια προσπάθεια διεύρυνσης των συμμετεχόντων, αντρών - γυναικών, η εικαστική ομάδα TeeToTum, διοργάνωσε νέα έκθεση ταχυδρομικής τέχνης, με ανοιχτή συμμετοχή προς κάθε ενδιαφερόμενο. Τα έργα που συγκεντρώθηκαν, αποκλειστικά μέσω ταχυδρομείου, παρουσιάστηκαν τον Ιούνιο του 2014 στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη.

Η λέξη κρίση συνεχίζει να ακούγεται ακόμη πιο συχνά στην καθημερινότητά μας και η δραματική αυτή κατάσταση έχει δυστυχώς επεκταθεί επηρεάζοντας τις ζωές όλο και περισσότερων ανθρώπων. Αρχικά εξερευνήθηκε η ιδέα της "κρίσης" από την οπτική γωνία της γυναίκας. Πιστεύοντας όμως ότι η ανδρική οπτική θα έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον, επιστρέφουμε στο θέμα μας προσκαλώντας καλλιτέχνες και των δύο φύλλων να εκφράσουν την άποψη τους για αυτό το θέμα και ίσως να ανακαλύψουμε τρόπους να μειώσουμε την αρνητική δύναμη της «κρίσης». Η τέχνη άλλωστε αποτελεί το καταλληλότερο μέσο που μπορεί να συνδράμει στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε την ζωή μας. Σας προσκαλούμε λοιπόν να απολαύσετε τα έργα, περισσότερων από 70 καλλιτεχνών από διαφορετικά μέρη του κόσμου όπως Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία κτλ. και τα οποία εμπεριέχουν μεγάλη ποικιλία προσεγγίσεων και τεχνικής.

Την έκθεση επιμελούνται οι Γεωργία Γρηγοριάδου και η Φωτεινή Χαμιδιελή.
Διάρκεια έκθεσης: 14 Ιανουαρίου - 14 Φεβρουαρίου 2015

Ώρες λειτουργίας Βιβλιοθήκης:
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: 08.00-20.00
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 08.00-15.00