Ο ακούραστος υπηρέτης της ιστορίας, Γιώργος Χιονίδης, τιμήθηκε για το έργο του (φωτογραφίες)

Τον Βεροιώτη συνταξιούχο δικηγόρο, πολιτικό και ιστορικό Γιώργο Χιονίδη, τίμησε για τη συμβολή του στην έρευνα και τεκμηρίωση της τοπικής ιστορίας της Βέροιας, ο Σύλλογος των Φίλων του Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου των Μουσείων της Ημαθίας, σε συνεργασία µε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαΐου, στο «Υπόγειο Μνήμης» του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας.

Ξεκινώντας, τον λόγο πήρε ο δικηγόρος και συγγραφέας Γιώργος Λιόλιος, ο οποίος μίλησε για τον μαχόμενο δικηγόρο, δημοτικό σύμβουλο, βουλευτή, ερευνητή Γιώργο Χιονίδη.

Αναφέρθηκε στην έρευνα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο κος Χιονίδης για την συγκέντρωση υλικού για την συγγραφή της Ιστορίας της Βέροιας (της πόλεως και της περιοχής), Βέροια 1960.

«Η σπουδαιότητα του έργου του αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αποτελεί, πολλές δεκαετίες μετά την έκδοση της δίτομης Ιστορίας της Βέροιας, βιβλίο αναφοράς τόσο για ακαδημαϊκούς όσο και για μη ακαδημαϊκούς ερευνητές, ιστορικούς και συγγραφείς. Είναι ένα best seller. Το απόλυτο βιβλίο για την Βέροια.

Ο κος Χιονίδης υπήρξε ο σπορέας της αγάπης για την ιστορία της πόλης. Εξακολουθεί να εμπνέει γενιές νέων ιστορικών, ακαδημαϊκών και μη. Η προσπάθειά του, πέρα από ανιδιοτελείς υπήρξε και αυστηρή ιστοριογραφικά, με την έννοια ότι ακολούθησε τους ακαδημαϊκούς τρόπους της έρευνας, της καταγραφής της ιστορίας της πόλης και της περιοχής», είπε.

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε πως ωφελήθηκε ο ίδιος από το έργο του κου Χιονίδη, όταν ήθελε να γράψει το βιβλίο του για την Εβραϊκή παρουσία στην Βέροια.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο αρχαιολόγος Γιάννης Γραικός, ο οποίος μίλησε για τον Βεροιώτη ευπατρίδη Γιώργο Χιονίδη και τι τον συνδέει με αυτόν, παρ’ όλο που δεν γνωρίζονται προσωπικά (σήμερα συναντήθηκε μαζί του για πρώτη φορά).

«Η φιλία του με τον κο Χιονίδη έγκειται στην μελέτη Βεροιαίων συγγραφέων.

Ένα από τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι η μετάδοση ενός μηνύματος μέσα στην ιστορία, που επιβιώνει από τις τυχαίες και προφορικές συγκυρίες.

Αυτό που τον γοητεύει από τον λόγιο Γιώργο Χιονίδη είναι η σύναψη του βίου με το έργο του με έναν τρόπο Βεροιώτικο κατ’ εξοχήν. Μιλώντας για έναν Βεροιώτη αριστοκράτη συνδέει τον Γιώργο Χιονίδη με μία γνήσια αυθεντική παράδοση που κρατά 21 αιώνες. Το κύριο χαρακτηριστικό της ντόπιας αριστοκρατικής παράδοσης είναι η συναίσθηση, η περηφάνια, η ευθύνη της παράδοσης του παρελθόντος, η συνείδηση του παρελθόντος.

Η γοητεία της τοπικής ιστορίας, είναι ολική, πολιτική, στρατιωτική, θεσμική, οικονομική, προσωπογραφική, τοπογραφική και περιλαμβάνει το όλον», είπε μεταξύ άλλων.

Έπειτα, ο διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας Αντώνης Γκαλίτσιος αναφέρθηκε στο έργο που προσέφερε ο κος Χιονίδης στην Βιβλιοθήκη.

«Ένθερμος υποστηρικτής της γνώσης και της παιδείας, στήριζε και στηρίζει το έργο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, με δωρεές, προτάσεις για εμπλουτισμό της συλλογής με νέα και αξιόλογα βιβλία, υποστήριξη σε θέματα έρευνας, τοπικής ιστορίας και άλλα. Ο κος Χιονίδης έχει ήδη προσφέρει στη Βιβλιοθήκη από το 1990 το μεγαλύτερο τμήμα της προσωπικής του βιβλιοθήκης. Συνδέεται με την Βιβλιοθήκη με άρρηκτους δεσμούς πραγματικής αγάπης και διαρκούς προσφοράς… Το ερευνητικό έργο υπήρξε ογκώδες και πολύτιμο και έβγαλε τη Βέροια από την αφάνεια και την τοποθέτησε εντός της ιστοριογραφίας», είπε.

Στο τέλος χαιρετισμό απηύθυνε προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία και απένειμε την τιμητική πλακέτα στον Γιώργο Χιονίδη, ο οποίος ανταπέδωσε δωρίζοντας βιβλία στους ομιλητές.