Το Μακροχώρι στην εκπομπή της ΕΡΤ3 - Κυριακή στο χωριό

Την Κυριακή 19 Μαΐου. στις 13.30, η εκπομπή της ΕΡΤ3 - Κυριακή στο χωριό θα προβάλει το γύρισμα που έγινε στο Μακροχώρι Ημαθίας, μια εκπομπή αφιερωμένη στον Πόντο. 

Μνήμες ζωής, μνήμες ποντίων, 100 χρόνια από το ξεριζωμό τους... 

Αυτήν την Κυριακή ταξιδεύουμε βόρεια, στον εύφορο κάμπο της Ημαθίας, σ’ ένα χωριό που αποτέλεσε κομβικό σημείο κατά το παρελθόν, το Μακροχώρι. 

Πρόσφυγες με καταγωγή από την Νικομήδεια, τον Πόντο και την Ανατολία, αύξησαν κατά πολύ τον ντόπιο πληθυσμό και με τα ήθη και έθιμα που έφεραν, έδωσαν άλλο χρώμα στην καθημερινότητα των κατοίκων. 

Αυτήν την παράδοση θα γνωρίσουμε κι εμείς, θα γυρίσουμε στα παλιά και θα καλωσορίσουμε την άνοιξη με τα χελιδονίσματα των μικρών παιδιών, γυρνώντας μαζί τους από σπίτι σε σπίτι. 

Σαν καλεσμένοι, θα βιώσουμε την προετοιμασία της νύφης όπως γινόταν στην περιοχή του Ακ Νταγ Μαντέν, συνοδεία μουσικής και θα γευτούμε παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα. 

Τέλος θα χορέψουμε χαρακτηριστικούς ποντιακούς χορούς υπό τον ήχο του νταουλιού και της λύρας, αφού οι μνήμες ζωντανές, εξακολουθούν να υπάρχουν και να ζουν μέσα μας.