Η γκαλερί Παπατζίκου εγκαινιάζει την ατομική έκθεση της Έβελυν Wallner Παπαδοπούλου

Η γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ εγκαινιάζει την Παρασκευή 19 Απριλίου στις 20:00, την ατομική έκθεση της Έβελυν Wallner Παπαδοπούλου με τίτλο: "Από την ύλη στο άυλο".

(...)Η Έβελυν Wallner Παπαδοπούλου διαχειρίζεται το εννοιολογικό φορτίο της ιερότητας με τόλμη, επίγνωση και προσοχή. Το έργο της συγκροτεί ένα αφήγημα μιας αυθεντικής δημιουργού. Ενώνει τη σιωπή με την προσευχή. Ξαναπιάνει το νήμα μιας μνήμης δικής της και όλων μας. Συνυφαίνει τα νήματα του μαλλιού με τα νήματα της σκέψης, το μυστήριο της ύπαρξης, καλώντας το θεατή να υφάνει το δικό του αφήγημα. Η επικλητική φόρτιση στα έργα της μας βυθίζει στο αρχέγονο, το ινώδες της ύπαρξής μας, τη νηματώδη υφή της πραγματικότητας, αλλά και το Αιώνιο. Μας δείχνει πως πέρα από την ορατή-υλική πραγματικότητα, τη σύγκλιση του χώρου και του χρόνου, το πνεύμα, η ψυχή αναζητά την άλλη διάσταση, τη Θεία Αιωνιότητα και τείνει προς αυτή. Την Αλήθεια της Αγάπης.

«Οι αισθητικές πρακτικές φέρουν ευθύνη για την παραγωγή της πολιτικής γνώσης. Η ηθική συνιστά μια σημαντική παράμετρο των αισθητικών πρακτικών. Αυτό που εγώ αποκαλώ αισθητικές πρακτικές δεν είναι τίποτε άλλο από την απάντηση στο αιώνιο ερώτημα της ηθικής», ισχυρίζεται η Τζούλια Κρίστεβα. Και το έργο που μας παραδίδεται από την Wallner-Παπαδοπούλου γεννά μια προβληματική αισθητικής, θεωρητικής, πολιτικής και ηθικής τάξης. Η ευσεβής χειρονομία, η ποιητική της Έβελυν σηματοδοτεί την ανάγκη επανεύρεσης μιας ταυτότητας.

«Έχουμε την επιλογή της Αγάπης και δεν τη βλέπουμε», είναι τα λόγια της ίδιας της δημιουργού.

Αναστασία Πάκα, δρ. Ιστορίας της Τέχνης. Επιμελήτρια Συλλογών του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.

Η Έβελυν Βάλλνερ Παπαδοπούλου γεννήθηκε στο Σαλτσμπουργκ, Αυστρία.

Έκανε σπουδές στη σχολή Καλών Τεχνών πάνω στο visual, media design, στο master class του Marek Freudenreich στο University of Art and Design Linz.

Από το 1990 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Από το 2013 είναι επίσης η Επίτιμη Πρόξενος της Αυστρίας στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της σειράς, το πρόβατο και το μαλλί της αγάπης δημιουργήθηκαν έργα ζωγραφικής, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις από μαλλί.