Αδελφοποίηση Ποντίων και Βλάχων

Σύμφωνο αδελφοποίησης, με στόχο την αλληλεγγύη και την αλληλοϋποστήριξη στην προσπάθεια προβολής και προώθησης των αιτημάτων της μίας ή της άλλης πλευράς, θα συνυπογράψουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ).

Όπως είπε στο ethnos.gr η πρόεδρος της ΠΟΠΣ, Χριστίνα Σαχινίδου, η υπογραφή του συμφώνου αδελφοποίησης θα γίνει στο πλαίσιο μιας λαμπρής τελετής, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Ιανουαρίου, στις 6:00 το απόγευμα, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της τελετής θα παρουσιάσουν ποντιακούς και βλάχικους χορούς περίπου 2.500 χορευτές, ενδεδυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, ενώ μαζί Πόντιοι και Βλάχοι, πιασμένοι χέρι-χέρι, θα χορέψουν τον ποντιακό χορό «Ομάλ».

«Η σκέψη για την αδελφοποίηση ‘’γεννήθηκε’’ πριν από περίπου ένα χρόνο και αμέσως ξεκίνησε η ανταλλαγή απόψεων και οι συναντήσεις αντιπροσωπειών. Και εμείς και οι Βλάχοι θέλουμε να έχουμε υποστηρικτές στην προσπάθειά μας για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Για παράδειγμα, για εμάς τους Πόντιους είναι πολύ σημαντικό να έχουμε και τους Βλάχους μαζί μας στην προσπάθειά μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Ο Ομάλ θα αποτελέσει χορό αδελφοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ Ποντίων και Βλάχων», τόνισε στο ethnos.gr η κ. Σαχινίδου.

Πηγή: www.ethnos.gr