Ο Μητροπολίτης ξενάγησε βουλευτές, δημάρχους, αντιπεριφερειάρχη στο Βλαχογιάννειο

Την Κυριακή 6/1/2019, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα παραβρέθηκαν και ξεναγήθηκαν στο «Βλαχογιάννειο Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα» της Βέροιας, οι βουλευτές Ημαθίας Αντωνίου Χρ., Καρασαρλίδου Φρ., Ουρσουζίδης Γ. Βεσυρόπουλος Απ.., ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Καλαϊτζίδης Κ., οι δήμαρχοι Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, Βοργιαζίδης Κ., Γκυρίνης και Κουτσογιάννης Ν.., ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας Πέτρος Τσαπαρόπουλος, η περιφερειακή σύμβουλος Καρατζιούλα Νικ. και ο Αστυνομικός Διευθυντής Σιμούλης Χρ.

Vlaxog02020

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε – μετά από αίτημα του Μητροπολίτη - προκειμένου να διαπιστώσουν οι προσκεκλημένοι ότι τα εκθέματα του μουσείου ανταποκρίνονται στον Μακεδονικό Αγώνα, καθώς και σε διαφορετικές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας, χωρίς πλέον να προσβάλλουν κανέναν, όπως είχε καταγγελθεί στο πρόσφατο παρελθόν.

20190106 193735

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι πράγματι δεν υπάρχει πλέον κάτι στο μουσείο που να προσβάλλει τους επισκέπτες. Κάποια ελάχιστα εκθέματα που προέβαλαν την μονομέρεια και αναφέρονταν στην περίοδο της χούντας και του εμφυλίου, έχουν ήδη απομακρυνθεί.

Αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων που είχε σαν στόχο την εύρυθμη λειτουργία του μουσείου και έγινε αναφορά στην πολύτιμη γνώση και εμπειρία που αποκτά κανείς όταν έρχεται σε επαφή με αντικείμενα, εικόνες, παραδοσιακές στολές και άλλα ενδιαφέροντα αντικείμενα μιας άλλης εποχής.

20190106 201515

Όπως τόνισε ο προϊστάμενος την πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Διαμαντόπουλος, ο οποίος μετά από εντολή του Υπ. Παιδείας, παρενέβη με αποτελεσματικό, αλλά κυρίως με εμπεριστατωμένο λόγο και έργο, απομάκρυνε όλα όσα αδικούσαν τη συνολική εικόνα του μουσείου, ώστε πλέον τα εκθέματα του να μη προσβάλλουν κανένα από τους επισκέπτες του.

20190106 200154

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης στο χώρο και τις απαραίτητες εξηγήσεις του κ. Κανέλλου Ντόντου, όλοι δεσμεύτηκαν στο να βοηθήσουν στην εύρυθμη λειτουργία του μουσείου ώστε να ανταποκρίνεται στον πραγματικό του ρόλο, που δεν είναι άλλος, από τη διατήρηση της μνήμης στη σημαντικότατη ιστορία του τόπου, με τρόπο δίκαιο, ειλικρινή και απαλλαγμένο από μισαλλοδοξίες και υπερβολές.