Αναβίωσαν και φέτος στο Μακροχώρι Ρουγκάτσια και Γουρουνοχαρά (φωτογραφίες & βίντεο)

Με πολύ κόσμο, όπως κάθε χρόνο αναβίωσαν και φέτος στο Μακροχώρι τα έθιμα Ρουγκάτσια και γουρουνοχαρά στο Μακροχώρι.Είναι δυο έθιμα που αναβιώνει την Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων ο Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου.

Η λέξη Ρουγκάτσια προέρχεται από την λατινική ρούγα, που σημαίνει γυρίζω και μαζεύω χρήματα. Σκοπός των Ρουγγατσάρηδων ήταν να μαζεύουν χρήματα για το χτίσιμο εκκλησιών και σχολείων. Η αναβίωση του εθίμου ξεκινά από την εκκλησία όπου μια ομάδα Ρουγκατσάρηδων προσκυνάει, την διαβάζει ο παπάς και στην συνέχεια γυρίζουν χορεύοντας το χωριό.

Στο έθιμο της γουρουνοχαράς, χοιρινά σφαχτάρια ψήθηκαν σε υπαίθριο χώρο και ακολούθησε γλέντι με ψητά, κρασί και χορό. Ο χορός ξεκίνησε από τα Ρουγκάτσια και ακολούθησαν οι πολιτες.

Παραβρέθηκαν, ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Παπαδόπουλος, Θεόφιλος Κορωνάς, η περιφερειακή σύμβουλος Νίκη Καρατζιούλα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σάκης Κουλουριώρης, Ιορδάνης Κυρατλίδης, Θανάσης Σιακαβάρας, Μάκης Αγγελίνας,ο πρόεδρος της κοινότητας Βαλάντης Κεχαΐδης, ο πρώην νομάρχης Ανδρεάς Βλαζάκης, οι πρώην δήμαρχοι Κοσμάς Λουκίδης, Απόστολος Νεστορόπουλος, η πρώην αντιδήμαρχος Βαρβάρα Σταυροπούλου, ο εκπροσωπος του Επιμελητηρίου και πρώην δημοτικός σύμβουλος Κώστας Σισμανίδης, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με το ψηφοδέλτιο Βοργιαζίδη Αλέκα Ανανιάδου, Αλέκος Τσαχουρίδης, Αργύρης Σακαλής, Στάθης Σαρρηγιαννίδης και πολύς κόσμος.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση