Άνοιξε ξανά το Βλαχογιάννειο - Στήριξη του Μητροπολίτη στον Κανέλλο Ντόντο (βίντεο)

Το Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Βέροιας άνοιξε ξανά τις πύλες του και είναι στην διάθεση του κοινού. Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη το πρωί ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, παρουσία του μέλους της οικογένειας των δωρητών, του κ. Κανέλλου Ντόντου που εκτός από την συλλογή που εκθέτει στο Μουσείο κάνει και τις ξεναγήσεις και του κ. Νικόλτσου, απόστρατου αξιωματικού και συλλέκτη.

Η λειτουργία του Βλαχογιάννειου Μουσείου είχε προσωρινά ανασταλεί το καλοκαίρι μετά από τον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί από καταγγελίες εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών της περιόδου 1967-1974, ότι η συλλογή του κ. Ντόντου περιλαμβάνει εκθέματα με διχαστικά μηνύματα για την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου, μέσω μάλιστα των οποίων εξυμνούνται βασανιστές της χούντας, ενώ μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται και κείμενα και βιβλία εθνικιστικού περιεχομένου, που παραβιάζουν το νόμο για την άρση των συνεπειών του Εμφυλίου. Αυτό που οδήγησε την Μητρόπολη να αναστείλει προσωρινά την λειτουργία του Μουσείου ήταν κείμενο με υβριστικό-εθνικιστικό περιεχόμενο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην σελίδα της Χρυσής Αυγής.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Μητροπολίτης είπε ότι οι λόγοι της προσωρινής αναστολής λειτουργίας δεν υπάρχουν και ότι το Μουσείο έμεινε αρκετό καιρό επειδή μεσολάβησε το καλοκαίρι και έπρεπε να ανασυνταχθούν κάποια πράγματα. Επίσης, ο Μητροπολίτης έδωσε στήριξη στον κ. Ντόντο τονίζοντας ο συλλέκτης ότι λέει τα πράγματα όπως έχουν, είναι πιο Έλληνας και Μακεδόνας και αν είπε κάποια πράγματα, δεν θα τα ξαναπεί.

Ο κ. Ντόντος από την πλευρά του δικαιολόγησε ότι η αναγραφή σε προθήκη του όρου "συμμοριτοπόλεμος" προέκυψε το 1947 από τον ΟΗΕ. Είπε ακόμη ότι η ορολογίες που χρησιμοποίησε (κυρίως στο διαδίκτυο) συνάδουν με την εποχή και είναι νόμιμες. Επίσης ο κ. Ντόντος είπε ότι καθηγητές που διαμαρτυρήθηκαν, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο και σχολίασαν θετικά στο βιβλίο επισκεπτών. (δείτε στο βίντεο τα επίμαχα αποσπάσματα)

Κατά τα λοιπά, ο Μητροπολίτης έκανε μια ιστορική αναδρομή στο πώς στήθηκε το Βλαχογιάννειο Μουσείο και πρόσθεσε ότι μετά την μεταφορά των θρησκευτικών εκθεμάτων στην Δοβρά, στον άδειο δεύτερο όροφο στήθηκε η προσωπική συλλογή του Κανέλλου Ντόντου.  Ο κ. Βλαχογιάννης είπε ότι μεγάλωσε το Μουσείο με την συλλογή Ντόντου ενώ ο κ. Νικόλτσος χαρακτήρισε ευφυές σχέδιο της Μητρόπολης να φιλοξενήσει την συλλογή Ντόντου επειδή διευρύνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Τέλος ο Καννέλος Ντόντος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την εμπιστοσύνη που του δείχνει, σημείωσε ότι στο Μουσείο φυλάσσεται η ιστορία για να μεταλαμπαδευτεί στη νέα γενιά και τέλος πρόσθεσε ότι δεν κάνει "κατήχηση" κατά την ξενάγηση αλλά κρατάει τα προσωπικά του πιστεύω για τον εαυτό του.

Μετά την συνέντευξη τύπου ακολούθησε ξενάγηση στα εκθέματα του Μουσείου (δείτε στο παρακάτω βίντεο ολόκληρη την συνέντευξη τύπου και την ξενάγηση)