Οι εκδηλώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας τον Δεκέμβριο

Δεκέμβρης της στοργής και της γιορτής, της ολοκλήρωσης του παλιού και της υπόσχεσης του νέου. Δεκέμβρης της προστασίας, της φροντίδας των αγαπημένων, της παράδοσης ως αγάπης για αυτά που κληρονομήσαμε και θέλουμε να μοιραστούμε. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, με περισσή χαρά και καλή διάθεση, προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στις εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει για τον τελευταίο μήνα του χρόνου, επιθυμώντας να μοιραστεί την χαρά και τον ενθουσιασμό για την γνώση του παρελθόντος των ανθρώπων, των μνημείων και του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και τις πιο εγκάρδιες ευχές της για το μέλλον.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων:

❖ Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2018. Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. 18:30

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου της Πόπης Φιρτινίδου:

Το δεντράκι που δεν ήθελε να στολιστεί

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, συνεπής και μαχητική στο έργο της διάσωσης των μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος, έχοντας αποτρέψει την κοπή εκατοντάδων δέντρων στην Ημαθία και φυτεύοντας χιλιάδες στους αρχαιολογικούς χώρους της ευθύνης της, με χαρά φιλοξενεί το παιδικό παραμύθι της κ. Πόπης Φιρτινίδου για ένα δέντρο που δεν θέλησε να κοπεί και να στολιστεί τα Χριστούγεννα.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν στο κοινό οι: Lale Alatli: συγγραφέας και μεταφράστρια, Ελένη Αναγνώστου: σοπράνο, μαέστρος χορωδιών, καθηγήτρια μουσικής, Ευαγγελλία Μαγαλιού: εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δήμητρα Μητρέντζη: μουσικοπαιδαγωγός και συγγραφέας, Μυρτώ Τζούφρα: ζωγράφος, απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. 

❖ Παρασκευή έως Κυριακή, 14-16 Δεκεμβρίου 2018. Μουσείο Αιγών.

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο:

Αυτοκρατορικά παλίμψηστα: η βυζαντινή και οθωμανική αυτοκρατορία ως κληρονόμοι της κλασικής παράδοσης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, περήφανη και με τιμή, σας προσκαλεί στο μείζον επιστημονικό και καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς που φεύγει, με θέμα τον τρόπο που παλιές και νέες μορφές και εκφράσεις στα κείμενα, την αρχιτεκτονική και την κοινωνία συνδιαλέγονται μεταξύ τους μέσα στον πολιτισμό των μεγάλων αυτοκρατοριών του αρχαίου και πρόσφατου παρελθόντος. Κομμάτι αυτού του μεγάλου κόσμου για 23 αιώνες και πλέον αιώνες αποτέλεσε και η Ημαθία, έχοντας κληρονομήσει σε εμάς εκατοντάδες μνημεία, τα οποία οφείλουμε να προστατεύσουμε και να ζήσουμε αρμονικά μαζί τους.

❖ Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018, 19:00. Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας. 19:00.

Χριστουγεννιάτικη συναυλία με την χορωδία:

ΗΧΩ ΒΕΡΟΗΣ

Το γνωστό σε όλους μας τετραφωνικό σχήμα, υπό την διεύθυνση της Νατέλας Ιτσουΐντσε, θα ερμηνεύσει τον Ύμνο της Αγάπης, του Αποστόλου Παύλου (Προς Κορινθίους Α' επιστολής), πρωτότυπο έργο του βεροιώτη μουσικοσυνθέτη Κώστα Μπραβάκη, όπως επίσης χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια από όλον τον κόσμο.

❖ Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018, 11:00. Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών.

Θεματική ξενάγηση από την αρχαιολόγο Εύα Κοντογουλίδου για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ενήλικες:

Ένα αστέρι, δύο τόποι, δύο βασιλείς

❖ Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2018. Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.

Τελευταία ημέρα της περιοδικής έκθεσης στη μνήμη του Γιώργου Πούπη'' Ματιές στην Οικουμένη". Στο ίδιο χώρο θα μεταφερθεί η έκθεση του Αστέρη Γκέκα "Παλίμψηστα", τα εγκαίνια της οποία θα πραγματοποιηθούν στο νέο κτήριο του Μουσείου των Αιγών, με αφορμή το συνέδριο των Αυτοκρατορικών Παλιμψήστων.
Παραπονεμένοι δεν θα μείνουν και οι μικροί μας φίλοι για τους οποίους ειδικά έχουμε προετοιμάσει εορταστικά εκπαιδευτικά προγράμματα και γιορτές:

Στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών, με κεντρικό έκθεμα την τοιχογραφία της αρπαγής της Περσεφόνης, προσεγγίζουμε τον αρχαίο μύθο που ερμηνεύει την εναλλαγή των εποχών και μαθαίνουμε για τις γιορτές του χειμώνα. Στο νέο κτήριο του Μουσείου των Αιγών αναβιώνουμε το αρχαίο έθιμο της Ειρεσιώνης: στολίζουμε με μαλλί και καρπούς πράσινα κλαδιά ελιάς ή δάφνης, αναζητούμε μελωδίες για το τραγούδι της, ζυμώνουμε «γλυκό ψωμί αφράτο» και φωτίζουμε τις σκοτεινές κρύες νύχτες του χειμώνα.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας αυτή την περίοδο κυκλοφορούν δύο χαρούμενα ξωτικά, που μας συστήνουν στα εκθέματα και μας βοηθούν να τα μετατρέψουμε σε... στολίδια της προθήκης. Με τις πολύχρωμες δημιουργίες των μικρών μας φίλων συνθέτουμε κάθε χρόνο μια ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη εγκατάσταση!

"Χριστός γεννάται, δοξάσατε", εορταστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου. Την τελευταία εβδομάδα πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, ελάτε να διηγηθούμε δεργιώτικες χριστουγεννιάτικες ιστορίες γύρω από το τζάκι του Σιορ Μανωλάκη, να γνωρίσουμε τις παραστάσεις της Γέννησης και της Βάπτισης του Χριστού από το βυζαντινό ναό της Αγίας Φωτίδας, να φτιάξουμε στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο του μουσείου υπό τον ήχο χριστουγεννιάτικων μελωδιών, να πούμε τα κάλαντα και να εκφράσουμε τις ευχές μας για
τον καινούριο χρόνο που έρχεται. #efahmaeducationchristmas