Η καθημερινή ζωή των κατοίκων της Σμύρνης παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μικρασιατικού Πολιτισμού ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας διοργάνωσε την προβολή αποσπασμάτων της ταινίας «ΣΜΥΡΝΗ η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, στο «Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο», παρουσία μελών του συλλόγου αλλά και πολλών απογόνων των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Βέροια.

Χαιρετισμό απηύθηνε ο χοροδιδάσκαλος και καλλιτεχνικός υπεύθυνος του συλλόγου Φώτης Πανανόπουλος και η πρόεδρος του συλλόγου Τασούλα Παυλίδου.

Επρόκειτο για ένα ντοκιμαντέρ με άγνωστο υλικό από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης, της πιο πολυπολιτισμικής πόλης, της Σμύρνης.

Οι θεατές παρακολούθησαν για πρώτη φορά άγνωστες εικόνες της πόλης και πήραν μία εικόνα για την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Σμύρνης πριν την καταστροφή. Είδαν απόψεις αυτής της ιδιαίτερα κοσμοπολίτικης πόλης, τους ανθρώπους διαφόρων θρησκειών και εθνικοτήτων (Έλληνες, Αρμένιοι, Λεβαντίνοι, Τούρκοι κ.α.) που ζούσαν αρμονικά στις συνοικίες τους, τα πλούσια αγαθά από όλον τον κόσμο, την έντονη και πληθωρική κοινωνική ζωή των Σμυρνιών, μέχρι τη στιγμή της μεγάλης φωτιάς και τον ξεριζωμό.

Ιστορικοί από την Αμερική και την Ευρώπη μιλούν στην ταινία, ενώ Σμυρνιοί, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες. Μάλιστα, τρεις από αυτούς, ξετυλίγουν οικογενειακές μικροϊστορίες σε σχέση με τα γεγονότα, από την Ελληνική, την Αρμενική και την Τουρκική πλευρά, από τα χρόνια του κοσμοπολιτισμού ως τα χρόνια της καταστροφής.

Ως συνέχεια του θέματος ο εκπαιδευτικός Πάρης Παπακανάκης παρουσίασε κατόπιν έρευνάς του, την εγκατάσταση των Ελλήνων προσφύγων στη Βέροια με πολύ οπτικό υλικό από φωτογραφίες, χάρτες, εφημερίδες, ιστορικά αρχεία κλπ. Μια έρευνα που έδωσεπολλές γνώσεις σε όσους κατοικούν στη Βέροια, ώστε να γνωρίσουν βαθύτερα την πόλη στην οποία διαμένουν ή κατάγονται.

Ο κ. Παπακανάκης ξεκίνησε από την τραγική στιγμή που οι άνθρωποι άφησαν πίσω τη ζωή της, παίρνοντας μόνο μαζί τους τα μέλη της οικογένειάς τους για να σωθούν. Μίλησε για τον τρόπο που αντιμετώπισε τους πρόσφυγες η μητέρα Ελλάδα, ποιοι ήταν οι πρώτοι χώροι υποδοχής – τα στρατόπεδα των προσφύγων, που στοιβάζονταν ρημαγμένοι, τις αρρώστιες που θέριζαν (τύφος, ελονοσία), την προσφυγιά που αντιμετωπίστηκε ως ανθρωπιστική κρίση, την κρατική βοήθεια που δόθηκε, τις συνοικίες της Βέροιας που εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες, την ανταλλαγή των πληθυσμών, το τι έγραφε ο τύπος της εποχής, για τον τρόπο που υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες στην Βέροια – τους ενσωμάτωσε άμεσα, για τον αγώνα καθημερινής επιβίωσης, για την διαμόρφωση της οικονομίας – δημιούργησαν ανοιχτή αγορά και συνυπήρχαν αρμονικά με τον εμπορικό κόσμο, για την έκρηξη της γυναικείας χειραφέτησης κ.α.

Μέσω αυτής της εκδήλωσης ο σύλλογος ήθελε να αποτίσει φόρο τιμής σε όλους αυτούς που χάθηκαν το 1922.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για του χρόνου όπου ο σύλλογος θα πραγματοποιήσει επετειακές εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του.