Ξεκίνησε το επετειακό τριήμερο της ΕΜΙΠΗ (φωτογραφίες)

Ξεκίνησε την Δευτέρα, στο καφέ «Εκτός Χάρτη» (Papatzikou art-gallery, Βενιζέλου 43, Βέροια) το επετειακό τριήμερο της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού (Ε.Μ.Ι.Π.Η.). Με την ευκαιρία συμπλήρωσης δέκα ετών συνεχούς λειτουργίας και εργασίας για τη μελέτη και προβολή της Τοπικής Ιστορίας και του Πολιτισμού της Ημαθίας, η ΕΜΙΠΗ πραγματοποιεί εκδηλώσεις παρουσίασης τους δεκαετούς έργου της.

Η εκδήλωση της πρώτης ημέρας είχε θέμα «Πολιτικές, κοινωνικές και θρησκευτικές πτυχές του 20ου αιώνα στην Ημαθία». Την εκδήλωση συντόνισε η Σοφία Γκαγκούση, αρχισυντάκτρια εφημερίδας «Λαός» και στο πάνελ συμμετείχαν οι συγγραφείς Χρήστος Σκούπρας, Αντωνία Χαρίση, Δημήτρης Βύζας και ο πάστορας της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Βέροιας και μέλος της ΕΜΙΠΗ Σταύρος Δεληγιάννης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης ο οποίος χαρακτήρισε το έργο της ΕΜΙΠΗ εθελοντισμό στην τοπική ιστορία. Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος της ΕΜΙΠΗ Ολυμπία Μπέτσα, η οποία μίλησε για το έργο της εταιρείας.

Οι τρεις συγγραφείς του πάνελ, μίλησαν για τα βιβλία που εξέδωσαν μέσω της ΕΜΙΠΗ. Ο Χρήστος Σκούπρας αναφέρθηκε στο πως ασχολήθηκε με την συγγραφή τοπικής ιστορίας και πώς έγγραψε το βιβλίο του "Κατοχή, Εαμική εξουσία, εμφύλιος στην Ημαθία". Συγκεκριμένα είπε ότι η τριβή με το αρχείο του Μιχάλη Αδαμίδη που δόθηκε στα Γενικά Αρχείο του Κράτους, ώθησαν τον φιλόλογο Σκούπρα να γράψει τοπική ιστορία.

Ο Δημήτρης Βύζας είπε ότι μέσα από τις επισκέψεις σε σπίτια πελατών ως επισκευαστής ηλεκτρονικών συσκευών, συγκέντρωσε υλικό για το χωριό του την Φυτειά και μέσω της ΕΜΙΠΗ κατόρθωσε να εκδόσει το βιβλίο "Τσόρνοβο - Φυτειά Ημαθίας" το 2016.

Η Αντωνία Χαρίση εξομολογήθηκε ότι αφορμή για την συγγραφή του βιβλίου της, "Παιδόπολη "Καλή Παναγιά" Εκεί που η ιστορία συνάντησε τα παιδιά", ήταν όταν σε επίσκεψη με τα παιδιά της διαπίστωσε ότι δεν γνωρίζουν κάτι για την ιστορία της Παιδόπολης. Στόχος ήταν να διασωθεί και για τις επόμενες γενιές η ιστορία της Παιδόπολης.

Τέλος, ο Σταύρος Δεληγιάννης, έκανε γνωστό το πώς έγινε μέλος της ΕΜΙΠΗ. Είπε ότι αρχικά του ζητήθηκε να παρουσιάσει σε συνέδριο της ΕΜΙΠΗ την ιστορία της Ευαγγελικής Εκκλησίας στην Βέροια και αφού γνώρισε την δουλειά που γίνεται σε επίπεδο ανάδειξης της τοπικής ιστορίας, έγινε μέλος της.

Αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

«Η Βέροια και η Νάουσα στο εκδοτικό έργο της Ε.Μ.Ι.Π.Η.»
Συμμετέχουν: Παύλος Πυρινός, Στέργιος Αποστόλου, Θοδώρα Μαυρίδου, Γιώργος Μάλλιος
Συντονισμός: Βαλάντης Λιόλιος, δημοσιογράφος ηλ. εφημερίδας naousanews.gr

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

«Το έργο της ΕΜΙΠΗ μέσα από τα μάτια αυτών που συνεργάστηκαν μαζί της...»
Συμμετέχουν: Γιάννης Καμπούρης, Αντώνης Γκαλίτσιος, Μαρία Τορορή, Γιάννης Μοσχόπουλος, Δημήτρης Καρασάββας, Μανώλης Ξυνάδας.
Συντονισμός: Νίκος Βουδούρης, δημοσιογράφος InVeria.gr

{jlex}flickr:72157698158773130{/jlex}