"Ιστορίες γυναικών" παρουσιάστηκαν στην Στέγη από το Κέντρο Συμβουλευτικής και το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας (φωτογραφίες, βίντεο)

«Ιστορίες Γυναικών» παρουσιάστηκαν την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Την εκδήλωση που αποτελούνταν από ένα μονόπρακτο, 2 ταινίες μικρού μήκους και μια αφήγηση, διοργάνωσε το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας και το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας

Χαιρετισμό απηύθηνε η ψυχολόγος του Κέντρου, Έφη Τσαπαροπούλου, η οποία αναφέρθηκε στο έργο που προσφέρει το Κέντρο τα 5 χρόνια λειτουργίας του. «Το Κέντρο προσφέρει βοήθεια σε γυναίκες που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας, αλλά και γυναίκες που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Γυναίκες ΑμεΑ, πρόσφυγες, μετανάστριες, άνεργες κ.α. Αυτή τη στιγμή το Κέντρο εξυπηρετεί όλο τον Νομό Ημαθίας κι ο αριθμός των γυναικών που το έχουν επισκεφθεί όλο κι ανεβαίνει. Κάθε χρόνο διοργανώνουμε μία εκδήλωση για να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η οποία τιμάται κάθε έτος στις 25 Νοεμβρίου. Πέρσι η εκδήλωση είχε ως θέμα «Η τέχνη συναντά την βία». Η φετινή εκδήλωση είναι η συνέχεια της περσινής, έχει μία σύνδεση», ανέφερε η κ. Τσαπαροπούλου.

Για να τιμήσουμε καλύτερα την Παγκόσμια Ημέρα Κακοποίησης, όπως είπε η κ. Τσαπαροπούλου, διάβασε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Δύο Φύλων που ανήκει και το Συμβουλευτικό Κέντρο, και αφορούσε τη φυλάκιση της γυναίκας από τον Βόλο. Μίας φτωχής, βιοπαλαίστριας, καθαρίστριας. Μιας εργαζόμενης γυναίκας που μεγαλώνει με κόπους και θυσίες τα παιδιά της, η οποία φυλακίστηκε επειδή εργαζόταν με πλαστό απολυτήριο δημοτικού.

Οι θεατές απόλαυσαν μία τριμερής παράσταση.

Στο πρώτο μέρος παρακολούθησαν έναν μονόλογο. Είδαν την Μαίρη Μεγγιάνη, από την Ομάδα «Πειραματική Σκηνή» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας να ερμηνεύει την «Σίρλευ Βάλεντάιν», του Γουίλι Ράσελ, σε σκηνοθεσία Kωνσταντίνου Αποστολίδη. Στο πιάνο συνόδευε ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης.

Συντελεστές της παράστασης: Σκηνικά – Κοστούμια: Ιωάννα Στεφανόπουλου, Φωτισμοί: Γιώργος Βέγκος - Kωνσταντίνος Αποστολίδης

Στο δεύτερο μέρος παρακολούθησαν δύο ταινίες μικρού μήκους από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Οι ταινίες ήταν οι εξής:

- «Penal Colony» του Μάνου Τσιζεκ & Λίντσει Αλεξανιάν (συμμετοχή Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και Διεθνές 2018).
Θέμα: βία κατά γυναικών σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα

- «Testing Greta» της Abbie Lukas (συμμετοχή Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και Βραβείο Καλύτερης ταινίας «Έλληνες του Κόσμου» 2017)
Θέμα: ενδοοικογενειακή σεξουαλική βία

Το τρίτο και τελευταίο μέρος ήταν αφηγηματικό, με θέμα «Λιόστρες».

Η Ανθή Θάνου αφηγήθηκε παράξενες ιστορίες, ενώ η Κατερίνα Δούκα τραγούδησε, νανούρισε και μοιρολόγησε…

Μίλησαν για γυναίκες που έλιωναν τα παπούτσια τους στους δρόμους, για γυναίκες που έψαχναν την αγάπη και έλιωνε η καρδιά τους, για γυναίκες που χαίρονταν τον έρωτα χωρίς όρια, για γυναίκες που είχαν τη δύναμη να πουν «πρόσεξε τι μου ζητάς γιατί το όνομά μου είναι Γυναίκα».