Για την τέχνη της φωτογραφίας μίλησε η Λία Ναλμπαντίδου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας (φωτογραφίες)

Στο πλαίσιο της Νομαδικής Βιβλιοθήκης του Μεσογειακού Φεστιβάλ Medphoto Festival που φιλοξενείται στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, η Βιβλιοθήκη και η Φωτογραφική Ομάδα Βέροιας διοργάνωσαν συναντήσεις με δύο εξαίρετους Έλληνες φωτογράφους.

Στην πρώτη συνάντηση μίλησε ο φωτογράφος Στράτος Καλαφάτη, ενώ στην δεύτερη που πραγματοποιήθηκε στην Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης, μίλησε η καταξιωμένη φωτογράφος Λία Ναλμπαντίδου .

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης το κοινό παρακολούθησε σε βίντεο την φωτογραφική εργασία της φωτογράφου με τίτλο «Το Ασφαλές, Ιδιωτικό Πεδίο του Σπιτιού μου (1996-2001) – Μηδέν εώς Πέντε», ενώ στο δεύτερο μέρος την εργασία «Urban Secret Garden – A trilogy book of photographs (2010 -2014)».

Όπως είπε η φωτογράφος πρόκειται για την ψηφιακή μετάφραση των βιβλίων. Με σιωπηρό τρόπο ήθελε να δείξει το ίδιο το έργο της. Μετά από κάθε βίντεο, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. Μίλησε για τις φωτογραφικές μηχανές και τις τεχνικές που χρησιμοποίησε και για τον τρόπο που προέκυψαν τα βιβλία.

«Για το βιβλίο με τίτλο «Το Ασφαλές, Ιδιωτικό Πεδίο του Σπιτιού μου – Μηδέν έως Πέντε» θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένα οικογενειακό άλμπουμ. Εκεί που υπάρχει «οικογένεια" εκεί είναι το ενδιαφέρον μου», είπε η κα Ναλμπαντίδου. Ενώ συμπλήρωσε ότι δούλεψε με την επιμελήτρια σε τρεις βασικές άξονες: παιχνίδι, ύπνος και φαγητό του παιδιού.

Το βιβλίο «Urban Secret Garden – A trilogy book of photographs» αναφέρεται στην περιπλάνηση, την μνήμη, τις αναμνήσεις και την αναζήτηση του σπιτιού.

Λίγα λόγια για την φωτογράφο

Η Λία Ναλμπαντίδου (http://lianalbantidou.com/el/ ) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φωτογραφία (BFA, 1991) στο Columbus College of Art & Design (Columbus – Ohio) στις ΗΠΑ & Humanities (Body Academy) στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Γυναικών – EXPO 2000 στη Γερμανία.

Οι φωτογραφικές εργασίες της: Το Ασφαλές, Ιδιωτικό Πεδίο του Σπιτιού μου (1996-2001) – Μηδέν εώς Πέντε & Urban Secret Garden – A trilogy book of photographs (2010 -2014), κυκλοφορούν και με την μορφή βιβλίων.

Το έργο της (Φωτογραφίες και Artist’s Books) αντιπροσωπεύεται σε ιδιωτικές συλλογές, σε συλλογές μουσείων και σε βιβλιοθήκες [Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) & Μουσείο Μπενάκη – Αθήνα, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Architekturbild EV – Stuttgart, Gulbenkian Art Library – Lisbon, Photoireland Foundation Collection – Dublin, Beinecke Rare Book & Manuscript Library – Yale University & Weserburg Research Centre for Artists’ Books – Bremen].