Ενθουσίασε το κοινό η ξενάγηση σε ναούς του Αγίου Νικολάου στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Στο πλαίσιο της πανελλήνιας επικοινωνιακής δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού Περιβάλλον και Πολιτισμός 2018: «Πνοές Ανέμων», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας πραγματοποίησε θεματική περιήγηση για το ευρύ κοινό στους Βυζαντινούς ναούς της Βέροιας.

Το ραντεβού για την ξενάγηση δόθηκε για το πρωί της Κυριακής 21 Οκτωβρίου στην είσοδο του Αγίου Αντωνίου, όπου πλήθους κόσμου συγκεντρώθηκε για να την παρακολουθήσει.

Η εκδήλωση με τίτλο «Βάλτε κλειδιά, αμπαρωθείτε κι ανάψτε κεριά στον Άη – Νικόλα» ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του Λαμαρινά.

Την ξενάγηση πραγματοποίησε η Αρχαιολόγος Μαρία Χειμωνοπούλου.

Με αφορμή τις «Πνοές Ανέμων» και τον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών η αρχαιολόγος εξήγησε γιατί υπάρχουν τόσοι ναοί στην πόλη, ενώ δεν υπάρχει κοντά θάλασσα.

Μίλησε για την ιστορία των ναών του Αγίου Νικολάου στην πόλη της Βέροιας οι οποίοι χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, αλλά και για ναούς που δεν σώζονται στις μέρες μας. Αναφέρθηκε στους ιδρυτές των ναών, στις τοιχογραφίες τους, στους βίους των αγίων κι από πού πήραν τα προσωνύμιά τους, στα θαύματα που τους απέδωσαν οι άνθρωποι μετά από επιδημίες, συμφορές κι άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όπως πολλοί δεν γνωρίζεται οι ποιο πολλοί ναοί στην Βέροια είναι αφιερωμένοι στην Παναγία και στον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος είναι μέγας και καθολικός προστάτης, γι αυτό και υπάρχουν δέκα τουλάχιστον ναοί αφιερωμένοι σε αυτόν.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την ξενάγηση από το εσωτερικό των ναών.

Οι ξενάγηση περιλάμβανε επισκέψεις στους παρακάτω ιερούς ναούς:

Αγίου Νικολάου Μοναχού Ανθίμου, γνωστός ως Λαμαρινάς

Αγίου Νικολάου Αμολεύτου – Αμόλυντου, του άρχοντος Καλοκρατά

Αγίου Νικολάου, γνωστός ως Άγιος Σπυρίδωνας

Αγίου Νικολάου της Γούρνας ή Γουρνιάς

Αγίου Νικολάου Μακαριώτισσας