Logo

Αφήγηση του έπους του Γκιλγκαμές έξω από τους Βασιλικούς Τάφους στην Βεργίνα (βίντεο)

Με την αφήγηση του Έπους του Γκιλγκαμές, από τον μεγαλύτερο Λεβαντίνο και Άραβα αφηγητή Ζιάντ Νταρβίς, ολοκληρώθηκε στην Βεργίνα η 2η ημέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Επικής Αφήγησης που διοργανώνει η ΚΕΠΑ. Η παράσταση δόθηκε στην αυλή των Βασιλικών Τάφων, ήταν στην γαλλική γλώσσα και την μετάφραση έκανε παράλληλα ο Στέλιος Πελασγός (δείτε απόσπασμα από την αφήγηση στο παρακάτω βίντεο).

Το έπος του Γκιλγκαμές είναι το πρώτο έπος της ανθρωπότητας, και αφηγείται την ιστορία του πανάρχαιου Σουμέριου βασιλιά Γκιλγκαμές.Είναι ένα ιερό κείμενο και παραμύθι για τους μεγάλους πολιτισμούς της Μεσοποταμίας, για τους Ασσύριους και τους Βαβυλώνιους. Μιλά για το χτίσιμο της πρώτης μητρόπολης, για την πάλη με τον ταύρο του ουρανού και τον Έγκιντου, τον άνθρωπο ζώο, για τις πονηριές της Αστάρτης Αφροδίτης και την κάθοδο στον Κάτω Κόσμο για την αναζήτηση της αθανασίας. 

epos2

Ο Ζιαντ Νταρβίς είναι ο μεγαλύτερος Λεβαντίνος και Άραβας αφηγητής των ημερών μας. Θα μπορούσε να είναι Έλληνας της Σμύρνης ή της Αλεξάνδρειας, Σύριος του Χαλεπιού ή Αρμένης της Πόλης αλλά είναι Λιβανέζος με μάνα χριστιανή και πατέρα μουσουλμάνο, δημοσιογράφος και παραμυθάς, συγγραφέας και εκλαϊκευτής της αραβικής λογοτεχνίας. Πρωτεργάτης της αναγέννησης της τέχνης της προφορικής αφήγησης στην Γαλλία και την Ελβετία, στον Λίβανο και την Βόρεια Αφρική, ιδρυτής πολλών διεθνών φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, συγγραφέας δεκάδων βιβλίων και δημιουργός δίσκων ακτίνας, διακριτικός και στρατευμένος έχει αφηγηθεί τα παραμύθια της Χαλιμάς αλλά και τον αγώνα των Αιγυπτίων γυναικών της πλατείας Ταχριρ, της πνιγμένης αραβικής άνοιξης.

Στην παράσταση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Πέτρος Τσαπαρόπουλος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Αντωνίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

eposs3

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb