Logo

Φεστιβάλ Επικής Αφήγησης: Ιστορίες ζωής σε πόλεμο στο παραδοσιακό καφενείο Σερεμέτα

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Επικής Αφήγησης, την Κυριακή στις 9μμ στο παραδοσιακό καφενείο Σερεμέτα, στην Βέροια ο Λιβανέζος ιστοριτής Ζιάντ Νταρβίς θα παρουσιάσει τις "Ιστορίες ζωής σε πόλεμο".

Η παράσταση αυτή είναι κεφαλαιώδης για την εξέλιξη της σύγχρονης προφορικής αφήγησης. Ο Λιβανέζος ιστορητής αφηγείται με απλότητα και τρυφερότητα τα βάσανα και την δύναμη των άμαχων. Βρίσκει το γέλιο και την χαρά μέσα στους βομβαρδισμούς, θαυμάζει τον ηρωισμό και την αφοσίωση του καλού γείτονα, του υπομονετικού αδελφού, της τρυφερής συζύγου, της δυναμικής μάνας. Μπροστά στα τανκς μια γυναίκα ξεβοτανίζει το χωράφι της και την τυλίγουν οι παπαρούνες, ένας φαντάρος εισβολέας βρίσκεται σαστισμένος να κουβαλά σακούλες με τρόφιμα για μια γιαγιά που τον σπρώχνει. Κάθε πράξη ζωής, κάθε κίνηση αξιοπρέπειας γίνεται Μύθος στα χείλη του αφηγητή που διηγείται την ζωή μπροστά στον πόλεμο, το γέλιο και την αισιοδοξία μπροστά στην βία.

Η παράσταση αυτή έγινε ηχητικό βιβλίο με την συνοδεία πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης στο πιάνο και κέρδισε το κρατικό γαλλικό βραβείο ηχητικού βιβλίου το 2010.

Ο Ζιαντ Νταρβίς είναι ο μεγαλύτερος Λεβαντίνος και Άραβας αφηγητής των ημερών μας. Θα μπορούσε να είναι Έλληνας της Σμύρνης ή της Αλεξάνδρειας, Σύριος του Χαλεπιού ή Αρμένης της Πόλης αλλά είναι Λιβανέζος με μάνα χριστιανή και πατέρα μουσουλμάνο, δημοσιογράφος και παραμυθάς, συγγραφέας και εκλαϊκευτής της αραβικής λογοτεχνίας. Πρωτεργάτης της αναγέννησης της τέχνης της προφορικής αφήγησης στην Γαλλία και την Ελβετία, στον Λίβανο και την Βόρεια Αφρική, ιδρυτής πολλών διεθνών φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, συγγραφέας δεκάδων βιβλίων και δημιουργός δίσκων ακτίνας, διακριτικός και στρατευμένος έχει αφηγηθεί τα παραμύθια της Χαλιμάς αλλά και τον αγώνα των Αιγυπτίων γυναικών της πλατείας Ταχριρ, της πνιγμένης αραβικής άνοιξης.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb