Στη Γενοκτονία θα είναι αφιερωμένο το «20ο Συναπάντημα της Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων»

Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά», με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα, θα πραγματοποιήσει και φέτος το «20ο Συναπάντημα της Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων», της τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων, στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος, της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας από 19 έως 22 Ιουλίου 2017.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στοχεύουν στην αλληλογνωριμία των νέων, καθώς και στη διατήρηση των παραδόσεων, των ηθών και εθίμων, το δέσιμο με τις ιστορικές ρίζες και στην προοπτική της παρουσίας των νέων ποντιακής καταγωγής στις προκλήσεις του σήμερα.

Το πρόγραμμα του Συναπαντήματος, περιέχει διαλέξεις-εισηγήσεις από αξιόλογους επιστήμονες, ιστορικούς και ερευνητές, με θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό. Παρουσιάσεις δράσεων των νέων καθώς και ποντιακές παραδοσιακές βραδιές, με Ποντιακό θέατρο και ποντιακή μουσική βραδιά.

Το φετινό συναπάντημα αναμένεται, να το παρακολουθήσουν περισσότεροι από εξακόσιοι εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, εκπρόσωποι ομοσπονδιών, νέοι και νέες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις με θέματα:

- " Η Προοπτική της Διεθνοποίησης και αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού μέσω του Ευρωκοινοβουλίου" από τον κ. Νότη Μαρία Ευρωβουλευτή, καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης.

- "1919-2019, Για την Εκατονταετία. Μαραθώνιος Ζωής - Εμείς δεν θέλουμε το αίμα μας πίσω - Να σταματήσουμε το διαρκές ολοκαύτωμα των γυναικών της Μ. Ασίας" από τον κ. Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

- "Ο Πυρρίχιος" από τον κ. Νίκο Παλασσίδη και παρουσίαση δρώμενου από τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής μιας εκδοχής προέλευσης του Πυρρίχιου από την Ιλιάδα του Ομήρου.

- "Παναγία Σουμελά 1951-2018. Εξήντα επτά χρόνια παρουσίας και προσφοράς στον Ελλαδικό χώρο" από τον κ. Γεώργιο Τανιμανίδη.

Ένας λόγος σημαντικός που οι νέοι και νέες του συναπαντήματος με χαρά προσμένουν κάθε χρόνο το Συναπάντημα νεολαίας, είναι ότι και φέτος θα υπάρξουν συναντήσεις όλων των υπευθύνων των αποστόλων με την Οργανωτική Επιτροπή του Συναπαντήματος, με κοινά θέματα συζητήσεων που αφορούν τα Ποντιακά Σωματεία που εκπροσωπούν, τις κοινές εκδηλώσεις, τις κατά καιρούς επικοινωνίες ανάμεσα στα μέλη των Σωματείων, τα τοπικά προβλήματα των περιοχών που εκπροσωπούν τα Ποντιακά Σωματεία και γενικά θέματα που αφορούν το παρών και το αύριο της Ελληνικής νεολαίας συνολικά, αδιάσπαστο μέρος της οποίας είναι και η νέοι Έλληνες Ποντιακής καταγωγής.

Κοινός παρονομαστής πάντοτε στις συναντήσεις του Συναπαντήματος ήταν και είναι η ενότητα, η διαφάνεια, η απουσία διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στα Σωματεία και η αγάπη και η υποστήριξη όλων προς το συντελούμενο έργο της Σουμελιώτισσας, σε αγαστή συνεργασία με τα Διοικητικά Συμβούλια του Σωματείου και του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι νέοι διοργανώνουν πλούσιες παραδοσιακές βραδιές με λύρα και τραγούδια του Πόντου.

Λυράρηδες, και τραγουδιστές είναι τα ίδια τα παιδιά του Συναπαντήματος. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία να παρουσιαστούν τα νέα ταλέντα της Παραδοσιακής μουσικής και να εκτιμηθεί για πολλοστή φορά το σημαντικό έργο που συντελείται στα Ποντιακά Σωματεία, τα οποία αγκαλιάζουν τους νέους.

Το βράδυ τις Παρασκευής 20 Ιουλίου 2018 θα παρουσιαστεί δρώμενο της Οργανωτικής Επιτροπής αφιερωμένο στην «Γυναίκα του Πόντου».

Πηγή: https://epontos.blogspot.com