Logo

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Στα χνάρια των Σταυραετών» στην Πατρίδα (φωτογραφίες, βίντεο)

Στα πλαίσια των ΚΔ’ Παυλείων διοργανώθηκε παραδοσιακή εκδήλωση και θεατρική παράσταση με τίτλο « Στα χνάρια των Σταυραετών», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς», την Κυριακή 24 Ιουνίου, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Πατρίδας.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και συντόνισε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Δοβρά Πρωτοπρ. Διονύσιος Συρόπουλος.

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ. Πανετλεήμονας κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης. Είπε ότι πρόκειται για μία ξεχωριστή παραδοσιακή εκδήλωση και θεατρική παράσταση που διοργάνωσε ο σύλλογος της Πατρίδας σε συνδιοργάνωση με την Μητρόπολη. Ο σύλλογος κρατά τις παραδόσεις του τόπου, τιμά τους προγόνους του και μας υπενθυμίζει τον πολιτισμό και την ιστορία με την σημερινή εκδήλωση, βαδίζοντας στα «χνάρια των Σταυραετών».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς» και πρόεδρος του ΣΠΟΣ Κ. Μακεδονίας & Θεσσαλίας Αντώνης Καγκελίδης. Μεταξύ άλλων είπε «στέλνουμε μήνυμα για το συλλαλητήριο που διοργανώνουμε στην Βεργίνα και περιμένουμε την στήριξη της Εκκλησίας, ώστε να μην επικυρωθεί η συμφωνία για την Μακεδονία».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Φώτης Κουτσουπιάς, που έχει αναμνήσεις από την Πατρίδα καθώς πέρασε εκεί τα παιδικά του χρόνια, αφού ο πατέρας του διατέλεσε επί 10 έτη ιερέας στο χωριό.

Ο κος Κουτσουπιάς μίλησε για την ιστορία, τον πολιτισμό και την καταγωγή των κατοίκων της Πατρίδας. «Στην Βυζαντινή εποχή, κατά τον 6ο αιώνα, στον Ελληνικό και Χριστιανικό Πόντο αναπτύχθηκαν σπουδαίες πόλεις, όπως η Κασταμονή ή Κασταμών, από όπου προέρχονται οι κάτοικοι του χωριού (η οποία ήταν η γενέτειρα των Κομνηνών). Η Κασταμονή περιήλθε στους Οθωμανούς. Οι κάτοικοί της δεν υπέκυψαν και πήγαν στην Ρωσία. Οι Κασταμονήτες πήγαν στο Ταχταργάν όπου ίδρυσαν νέο χωριό, σχολεία και αναπτύχθηκαν, με την αξιοσύνη και τη βοήθεια από τους Ρώσους. Οι Πόντιοι της εγκατέλειψαν και την δεύτερη πατρίδα τους. Μετά από 40 χρόνια, σύσσωμα 13 χωριά με δήμαρχο τον Ευστάθιο Χωραφά και δάσκαλο τον Ορφανίδη Παύλο ήρθαν στην μητέρα Ελλάδα. Οι κάτοικοι με όποια μέσα διέθεταν, κουβάλησαν μαζί τους ολόκληρη την οικοσκευή τους και την εκκλησία, το τέμπλο, τις εικόνες, τα ιερά σκεύη, τις καμπάνες, ολόκληρη την εκκλησία της Υπαπαντής του Χριστού. Οι πρόσφυγες έφτασαν στο Καραμπουρνάκι της Καλαμαριάς. Η υποδοχή ήταν απάνθρωπη κι εχθρική, με αποτέλεσμα να πεθάνουν πολλοί από αρρώστιες, φτώχεια κι ανέχεια. Υπήρξε εκεί και η κλοπή των ιερών κειμηλίων. Χάθηκαν τα ιερά σκεύη, οι καμπάνες, χρυσά αντικείμενα και η εικόνα της εκκλησίας της Υπαπαντής. Στην οριστικοποίηση της εγκατάστασης των προσφύγων, ο Ευστάθιος Χωραφάς τους έφερε στο Τουρκοχώρι Βέροιας, όπως έλεγαν τότε την Πατρίδα. Η ομοιότητα με την Κασταμονή Πόντου και το Ταχταργάν Ρωσίας ήταν μεγάλη γι αυτό και της έδωσαν το όνομα «Πατρίδα», για να θυμούνται την πατρίδα τους. Ο Ευστάθιος Χωραφάς συνέδεσε την ιστορία του χωριού με το όνομά του και οι χωριανοί του φρόντισαν να μην το ξεχάσουν ποτέ. Έδωσαν το όνομά του στον κεντρικό δρόμο του χωριού και στον πολιτιστικό σύλλογο που ιδρύθηκε το 1981». Έπειτα αναφέρθηκε στις δράσεις, στους δωρητές και τους προέδρους του συλλόγου.

Ακολούθησε η κωμική θεατρική παράσταση του νεοϊδρυθέντος τμήματος του συλλόγου με τίτλο «Ο Γιατρός Έτον Μαϊμού».

Στο έργο συμμετείχαν οι (με σειρά εμφάνισης):

Χαραλαμπίδου Ελένη, Τσίλης Κωνσταντίνος, Χωραφαΐδου Χρυσή, Τσαχουρίδου Ναυσικά, Ταρασίδου Μάρθα, Τραντίδου Παρασκευή, Παπαντωνίου Πετρούλα, Ορφανίδης Γεώργιος, Ορφανίδης Δημήτριος, Ζαχαριουδάκη Στυλιανή, Σταμούλα Αναστασία.

Σκηνοθεσία: Νίκος Μπουζίνης.

Έπειτα παρουσιάστηκαν τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου μαζί με τον Σύλλογο Κρητικών Ημαθίας, ενώ στο τέλος απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις

Μουσικοί που συνόδεψαν τους ποντιακούς χορούς: Νίκος Γιαχτσόγλου, νταούλι και Γιάννης Κωνσταντινίδης, λύρα

Μουσικοί που συνόδεψαν τους κρητικούς χορούς: Σφακιανάκης Γιώργος, λύρα – Σφακιανάκης Γιάννης, λαούτο – Βάρδας Δημήτρης, κιθάρα

Στον ίδιο χώρο εκτέθηκαν έργα βυζαντινής αγιογραφίας από τους μαθητές του Συλλόγου Αγιογράφων και Φίλων Βυζαντινής της Μητρόπολης «Γεώργιος Καλλέργης.

 
 

 

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb