Υποψήφια για πιστοποίηση η πολιτιστική διαδρομή "Στα βήματα του Απ. Παύλου"

Φάκελος υποψηφιότητας ώστε να πιστοποιηθεί η πολιτιστική διαδρομή «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» πρόκειται να υποβληθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτό έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της περιήγησης αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη διαδρομή του Αποστόλου Παύλου προς τη Ρώμη, στην περιφέρεια Λάτσιο της Ιταλίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας στο ευρωπαϊκό έργο Cult-RinG Interreg Europe.

Η διαδρομή, που ακολουθεί τα βήματα του Αποστόλου Παύλου κατά την πορεία του προς τη Ρώμη, μέχρι το σημείο που θανατώθηκε και ενταφιάστηκε στη Βασιλική του Αποστόλου Παύλου, είχε τριήμερη διάρκεια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, απώτερος στόχος του ευρωπαϊκού έργου είναι η διασύνδεση της διαδρομής του Αποστόλου των Εθνών μέσα από τις Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας, του Lazio της Ιταλίας και της Πάφου της Κύπρου, ώστε να προκύψει ένα ολοκληρωμένο τουριστικό - πολιτιστικό προϊόν. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι εταίροι του προγράμματος θα επιδιώξουν συνεργασία και με άλλες περιοχές, προκειμένου να καθιερωθεί η συνολική διαδρομή της διακονίας του Αποστόλου Παύλου, από τα Ιεροσόλυμα στη Ρώμη, μέσω Κύπρου και Ελλάδας.

Σημειώνεται, ότι οι Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν καθιερωθεί από το 1987, τονίζοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Η διευρυμένη μερική συμφωνία, που έχουν υπογράψει 26 κράτη -μέλη, συμπεριλαμβάνει 32 πολιτιστικές διαδρομές με διάφορα θέματα, όπως προσκυνηματικά, ιστορικά, αρχαιολογικά, καλλιτεχνικά κ.ά.. Οι Πολιτιστικές Διαδρομές συμβάλλουν στην προστασία, διαφύλαξη, αξιοποίηση, ανάδειξη και προβολή της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Αρμόδιο για την πιστοποίηση και ένταξη νέων διαδρομών είναι το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Το Ινστιτούτο βοηθά τους υποψηφίους στην προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας για την αξιολόγηση. Διοργανώνει επιμορφωτικά προγράμματα για στελέχη των πολιτιστικών διαδρομών και των δικτύων τους. Η πιστοποίηση δίνεται σε διακρατικά δίκτυα που έχουν αποδεδειγμένους πολιτιστικούς δεσμούς σχετικά με μία θεματική διαδρομή. Τα δίκτυα αυτά πρέπει επίσης να διεξάγουν έρευνα, να οργανώνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ανταλλαγές για τους νέους Ευρωπαίους, να ενισχύουν τη δημιουργικότητα και την ενθάρρυνση του πολιτιστικού τουρισμού.

Πηγή: http://www.voria.gr