Βέροια: Εγκαινιάστηκε περιοδική έκθεση τοιχογραφιών στον Ιερό Ναό Παναγίας Βαλτεσινής (φωτογραφίες, βίντεο)

Στα πλαίσια των δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την Κυριακή 3 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε αγιασμός στον Ιερό Ναό Παναγίας Βαλτεσινής και εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης που φιλοξενείται στον ίδιο χώρο.

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κκ Παντελεήμων τέλεσε τον αγιασμό του αναστηλωμένου ναού της Παναγίας Βαλτεσινής, που βρίσκεται στην περιοχή της Κυριώτισσας, ενώ στη συνέχεια εγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση τοιχογραφιών από κατεδαφισμένο ναό της Ημαθίας (Δείτε στιγμιότυπα από την εκδήλωση)

Ο αναστηλωμένος ναός θα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις αποτοιχισμένων βυζαντινών και μεταβυζαντινών τοιχογραφιών που προέρχονται από κατεδαφισμένες εκκλησίες της Βέροιας και της Ημαθίας, παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό τον εικονογραφικό πλούτο μνημείων που θυσιάστηκαν για χάρη της σύγχρονης αστικής ανάπτυξης.

Η αρχή έγινε με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες του ναού του Αγίου Δημητρίου Καβασίλων, που κατεδαφίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 και χρονολογούνται στην εποχή της μεγάλης αστικής ακμής της περιοχής μας (18ος αι.).

Η Αρχαιολόγος Μαρία Χειμωνοπούλου παρουσίασε στο κοινό τις εργασίες που πραγματοποίησε η ΕΦΑ Ημαθίας ώστε να σωθεί ο ναός από βέβαιη κατάρρευση.

Ο ναός θα είναι επισκέψιμος για το κοινό, ενώ με τις κατάλληλες εργασίες θα είναι έτοιμος ώστε να λειτουργήσει στα Εισόδια της Θεοτόκου, στις 21 Νοεμβρίου.

Το παρόν στην τελετή έδωσε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη.

{jlex}flickr:72157694420112742{/jlex}