Τριήμερο εκδηλώσεων από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, αφοσιωμένη στο έργο της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς διαχρονικά, πραγματοποιεί το τριήμερο 1, 2 και 3 Ιουνίου 2018 σειρά εκδηλώσεων, ανοιχτών στο ευρύ κοινό, με στόχο την δημόσια παρουσίαση του πρόσφατου έργου της τεκμηρίωσης, ανάδειξης, αναστήλωσης, συντήρησης και διάδοσης του αρχαίου και νεότερου πολιτισμού.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, σταθερά προσανατολισμένη στην επαφή με το ευρύτερο κοινό, που είναι και ο τελικός αποδέκτης του έργου της, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή θα υποδεχτεί όσες και όσους το επιθυμούν στις Αιγές και στην Βέροια, για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που αναφέρονται παρακάτω αναλυτικά. Κοινός τόπος των εκδηλώσεων είναι η Παράδοσή και ο τρόπος που αυτή επιβιώνει, αναζωογονώντας το παρόν και προδιαγράφοντας το μέλλον.

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

20.30 στην αυλή του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας: Παρουσίαση του λευκώματος του Γεράσιμου Νεόφυτου "Καβάφης - μια φωτογραφική αφήγηση" (εκδ. Ευρασία 2014)
Ο γνωστός από τις "Νύφες" του Παντελή Βούλγαρη φωτογράφος Γεράσιμος Νεόφυτος θα "απαγγείλει" φωτογραφικά στην αυλή του Μουσείου καβαφικά ποιήματα, παρουσιάζοντας το λεύκωμά, ως μια εισαγωγή στην μεγάλη έκθεση για τον Καβάφη.

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

09:30-14:30 στο Αμφιθέατρο Νέου Κτηρίου Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών: Ημερίδα με θέμα: θέμα ‘’Η δύναμη της Παράδοσης’’..

Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Φίλων του Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου των Μουσείων της ΕΦΑ Ημαθίας και τον Σύλλογο Φίλων του Εθνογραφικού Κέντρου Γιώργη Μελίκη – Κέντρου Έρευνας Μάσκας, με το ακόλουθο πρόγραμμα:

09:30-10:00 Χαιρετισμοί

10:00-11:00 Γιώργος Κυριακόπουλος: Πηλός και μέλι: τα αγγεία της μελισσοκομίας από τα μινωικά χρόνια μέχρι σήμερα.

11:00-12:00 Γιώργης Μελίκης: Η ελληνική λαϊκή φορεσιά όχημα ή πρόσχημα στη σύνδεσή της με την ελληνική αρχαιότητα; Τυπικό παράδειγμα το Ρουμλούκι.

12:00-12:30 διάλειμμα 

12.30-13.30 Μαρία Χειμωνοπούλου: «κ’ ἐφόρει το μονάλλαγος χειμῶνα καλοκαίρι, καὶ τώρα, βλέπεις, γέγονε λαμπρoπουκαμισᾶτος»: βυζαντινά φορέματα λαϊκών, κληρικών και αυτοκρατόρων.

13:30-14:30 Αγγελική Κοτταρίδη: Βασίλισσες των Θεών, Βασίλισσες των ανθρώπων, Βασίλισσα του Ουρανού: Η φορεσιά της νύφης, σημαίνον διαχρονικό γνώρισμα του ύψιστου πολιτικού, κοινωνικού και θρησκευτικού ρόλου της γυναίκας στον αρχαίο κόσμο. .

20:30 στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας: Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης αφιερωμένης στην ποίηση του Κ.Π. Καβάφη με τίτλο ‘’Ερώτων ατελών κάτι αβέβαιες μνήμες’’..

Το κάλλος διέσωζε ανέκαθεν η τέχνη. Η αγωνία να κρατηθεί στην μνήμη η φευγαλέα και φθίνουσα αίσθηση της σαγήνης του ανθρώπινου σώματος και η καταγραφή του τρόπου που η ομορφιά του μας συνταράζει στον εξαιρετικό χρόνο της επαφής μαζί του, βρήκαν την πιο κρίσιμη διατύπωσή τους στο έργο του μεγάλου αλεξανδρινού ποιητή. Αβέβαιες μνήμες ερώτων στον καθρέφτη των αρχαίων σωμάτων, χαμένες και ανακτημένες αισθήσεις στους εφήμερους τόπους του έρωτα, μέσα από τους στίχους του Κ.Π. Καφάβη, εκτίθενται στους τοίχους του ισογείου του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας.

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο των συνεργειών μας με φορείς πολιτισμού, ανθρώπους του πνεύματος και καλλιτέχνες της περιοχής μας από την ΕΦΑ Ημαθίας και το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη – Κέντρο Έρευνας Μάσκας με την υποστήριξη των εκδόσεων Ευρασία. Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται έργα των καλλιτεχνών Γλύκας Διονυσοπούλου, Χάρη Κουρουζίδη και Ειρήνης Μνατσακανιάν (συλλογή Γ. Λιόλιου).
Επιμελητής έκθεσης: Γιώργος Λιόλιος, διεύθυνση παραγωγής: Πολύπτυχον, βίντεο: Ηλίας Παπαϊωάννου

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

10.30-12.30, Ανάκτορο των Αιγών: Πανηγυρική ανοιχτή ξενάγηση και απόδοση του μνημείου στο κοινό.

Μετά από 11 χρόνια «ο Παρθενώνας της Μακεδονίας», το Ανάκτορο του Φιλίππου Β’, ανοίγει για το κοινό. Η έφορος αρχαιοτήτων Ημαθίας και μελετήτρια του μνημείου, δρ Αγγελική Κοτταρίδη, θα υποδεχτεί και θα ξεναγήσει τους επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν εφεξής την ευκαιρία να παρακολουθούν την πορεία των εργασιών συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης του Ανακτόρου σε προκαθορισμένη διαδρομή μέσα στο μνημείο.

Ενταγμένο με 10 εκ. στο ΕΠΑΝΕΚ, το κεντρικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το έργο της αναστήλωσης του ανακτόρου των Αιγών που υλοποιεί η ΕΦΑ Ημαθίας, μαζί με τα έργα της Ακρόπολης το μεγαλύτερο αναστηλωτικό πρόγραμμα της αρχαιολογικής υπηρεσίας, προχωρεί με στόχο η συντήρηση και η αναστήλωση του μνημείου να έχει ολοκληρωθεί το 2022. Το καλοκαίρι το εργοτάξιο θα ενδυναμωθεί και θα επεκταθεί, ωστόσο, μένοντας πιστοί στην υπόσχεση που δώσαμε στους εραστές των μνημείων, από την Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018 το ανάκτορο των Αιγών θα ανοίξει για το κοινό.

Ακριβώς επειδή πρόκειται για χώρο με μεγάλο αναστηλωτικό έργο σε εξέλιξη, δεν θα υπάρχει εισιτήριο, οι ώρες λειτουργίας για το κοινό θα είναι από την Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή από τις 10-14, ενώ τα Σαββατοκυριακα και τις αργίες που δεν λειτουργεί το εργοτάξιο το μνημείο θα είναι κλειστό. Οι επισκέπτες που θα φθάνουν στον χώρο του ανακτόρου πεζοί, έχοντας έτσι την ευκαιρία να διασχίσουν το δυτικό τμήμα του άστεως των Αιγών, αποκτώντας μια αίσθηση των διαστάσεων και της τοπογραφίας της πόλης, θα εισέρχονται από την ανατολική είσοδο μόνον και πρέπει να ακολουθούν τις υποδείξεις του προσωπικού και τις περισχοινίσεις για την ασφαλή κίνησή τους στον χώρο του μνημείου.

Προσβάσιμη για το κοινό θα είναι η καλύτερα σωσμένη νότια πλευρά του κτηρίου, όπου έχει ολοκληρωθεί ο κύριος όγκος των εργασιών και όπου συγκεντρώνονται τα πιο ενδιαφέροντα σωζόμενα ψηφιδωτά δάπεδα. Έτσι οι επισκέπτες που πραγματικά ενδιαφέρονται και αγαπούν τα μνημεία θα έχουν την ευκαιρία να δουν το κτήριο που σχεδιάστηκε για να αποτελέσει την αποτύπωση στο χώρο της ιδέας της πεφωτισμένης ηγεμονίας και έγινε αρχέτυπο όλων των δημόσιων κτηρίων –ανάκτορα, πολιτικές αγορές, ιερά- της Ελληνιστικής Οικουμένης και όχι μόνον. Συγχρόνως θα μπορούν να παρακολουθούν, βεβαίως από απόσταση για λόγους αμφίπλευρης ασφάλειας, τις αναστηλωτικές και λοιπές εργασίες.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας της ΕΦΑ Ημαθίας με την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού μας, αποφασίσαμε το θερινό σχολείο-εργαστήριο στο οποίο θα συμμετέχουν 30 μαθητές λυκείων της Ημαθίας και θα γίνει στο δεύτερο μισό του Ιουνίου να είναι φέτος αφιερωμένο στο ανάκτορο των Αιγών, ώστε τα παιδιά που για μια ολόκληρη βδομάδα θα μπορούν να παρακολουθήσουν την ανασκαφή, την συντήρηση, αλλά και τις εργασίες της αναστήλωσης να εξοικειωθούν με το κορυφαίο μνημείο, αλλά και το πολυεπίπεδο έργο της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Λόγω της κίνησης για την εξυπηρέτησης του εργοταξίου, αλλά και της μη καταλληλόλητας του υφιστάμενου, εν μέρει ασφαλτοστρωμένου, αλλά πολύ στενού δρόμου, οι επισκέπτες θα πρέπει να αφήνουν τα οχήματά τους (λεωφορεία κλπ.) στον δημοτικό χώρο στάθμευσης στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου του άστεως των Αιγών.

13.30 Ιερός Ναός Παναγίας Βαλτεσινής, συνοικία Κυριώτισσας, Βέροια: Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης τοιχογραφιών από κατεδαφισμένους ναούς της Ημαθίας.

Στην καρδιά της παλιάς Βέροιας, στον παραδοσιακό θύλακα της Κυριώτισσας, ο αναστηλωμένος ναός της Παναγίας Βαλτεσινής θα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις αποτοιχισμένων βυζαντινών και μεταβυζαντινών τοιχογραφιών που προέρχονται από κατεδαφισμένες εκκλησίες της Βέροιας και της Ημαθίας, παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό τον εικονογραφικό πλούτο μνημείων που θυσιάστηκαν για χάρη της σύγχρονης αστικής ανάπτυξης. Αρχή θα γίνει με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες του ναού του Αγ. Δημητρίου Καβασίλων, που κατεδαφίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 και χρονολογούνται στην εποχή της μεγάλης αστικής ακμής της περιοχής μας (18ος αι.).

20:00, Παλαιά Μητρόπολη Βεροίας: ''Παύλος, ο της Βεροίας Απόστολος'' Βυζαντινοί ψαλμοί.

Συναυλία αφιερωμένη στον Άγιο Απόστολο Παύλο με την συμμετοχή των χορωδιών των Ιερών Μητροπόλεων Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Σερβίων-Κοζάνης.
Συνδιοργάνωση: Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και ΕΦΑ Ημαθίας.