«Η Πολιτεία των Πουλιών» έκθεση ζωγραφικής του Χάρη Κουρουζίδη από τον Όμιλο «Αράπιτσα»

Μια έκθεση ζωγραφικής με θέμα τα πουλιά που ζουν στην Ελλάδα, θα φιλοξενήσει ο Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «Η Αράπιτσα» από το Σάββατο 2 ως και την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του κτιρίου του Πολυχώρου Πολιτισμου Χρήστος Λαναράς «ΕΡΙΑ». Πρόκειται για μια ξεχωριστή έκθεση ζωγραφικής του εκπαιδευτικού Χάρη Κουρουζίδη με θέμα τα πουλιά που ζουν στην Ελλάδα. Πουλιά ενδημικά και μεταναστευτικά, απειλούμενα και κοινά. Ακουαρέλες, τέμπερες, ακρυλικά, χρωματιστά – και όχι μόνο – μολύβια είναι τα αγαπημένα υλικά του ζωγράφου.

Η ενασχόληση του Χάρη Κουρουζίδη με τη ζωγραφική και την παρατήρηση – φωτογράφιση πουλιών, ήταν μοιραίο πως κάποια στιγμή θα έφερνε το πάντρεμα τους. Μια ευχάριστη συνάντηση με την Έφορο Αρχαιοτήτων Ημαθίας κ. Αγγελική Κοτταρίδη, που εξελίχθηκε σε μια ωραία φιλία, οδήγησε στην πραγματοποίηση της έκθεσης ζωγραφικής " Η πολιτεία των πουλιών " στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας το καλοκαίρι του 2017, ενώ στη συνέχεια η πολιτεία ταξίδεψε στην Έδεσσα, στα Γιάννινα και στην Θεσσαλονίκη. Παράλληλα προγραμματίζονται πεταρίσματα και σε άλλες πόλεις τις Ελλάδας.

Ο καλλιτέχνης Χάρης Κουρουζίδης μας καλεί να συνομιλήσουμε με τα έργα του, αναζητώντας, ανάμεσα στον κόσμο των ανθρώπων και σ’ αυτών των θεών, «μια ευτυχία άπιαστη», την Πολιτεία των πουλιών. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 2 Ιουνίου στις 8:00 μ.μ. Η έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό την Κυριακή 3/6 και ώρες 11:00-14:00 και 19:00-21:00 και από Δευτέρα 4/6 μέχρι και Παρασκευή 8/6 τις ώρες 19:00-21:00. Τα πρωινά θα υπάρχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού (κατόπιν συνεννόησης)

Η έκθεση τελείται με την συνεργασία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας καθώς και την αρωγή του Δήμου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας – Αντιδημαρχία Πολιτισμού.

Βιογραφικό σημείωμα του Κουρουζίδη Θεοχάρη

Ο Χάρης (Θεοχάρης) Κουρουζίδης, γεννήθηκε το 1965 στη Βέροια όπου και ζει και εργάζεται ως δάσκαλος. Εκπαιδευτικός με μεγάλη θητεία στην θέση του Υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Ν. Ημαθίας στην Α/θμια Εκπαίδευση, δραστηριοποιείται στον οικολογικό χώρο (περίθαλψη άγριων ζώων, καταγραφή ορνιθοπανίδας και φωτογράφος της για 15 χρόνια κ.α.). Παράλληλα με τη ζωγραφική, ασχολείται και με τη φωτογραφία. Έχει εικονογραφήσει εκπαιδευτικά εγχειρίδια, παραμύθια και πακέτα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχετικά με την προστασία της βιοποικιλότητας, την ανακύκλωση, το δάσος, το νερό, τους παραδοσιακούς οικισμούς κ.α.

Εκθέσεις και άλλες εικαστικές δράσεις

  • 1997: Πρώτη ατομική Έκθεση ζωγραφικής με τίτλο "Νέα γλώσσα". Πολιτιστικό Ίδρυμα Αλεξάνδρειας Αιγύπτου
  • 1997: Ατομική Έκθεση ζωγραφικής. Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας.
  • 1998-1999-2000-2001-2002: Εικαστικές Δημιουργίες (Ομαδική Έκθεση Ημαθιωτών Καλλιτεχνών) Βέροια
  • 1999-2000: Διοργάνωση και υλοποίηση, με ομάδα καλλιτεχνών της πόλης, εικαστικών δρώμενων στην πόλη της Βέροιας με αφορμή την αλλαγή της χιλιετίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Βέροιας.
  • 2006: Διοργάνωση και υλοποίηση, με ομάδα καλλιτεχνών της πόλης, εικαστικών δρώμενων στην πόλη της Βέροιας με θέμα «Παραδοσιακοί οικισμοί και φυσικό περιβάλλον»
  • 2009- 2010: Ομαδική Έκθεση φωτογραφίας "Ταξιδεύοντας με τα πουλιά" («Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος» Αθήνα, «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» Βέροια, «Δημοτική Πινακοθήκη» Νάουσα, Αίθουσα Εικαστικών Τεχνών «Παρθεναγωγείο» Έδεσσα)
  • 2015: Καλλιτεχνικά δρώμενα με την ομάδα "Εμείς οι Άλλοι" στις παλιές κατασκηνώσεις Κωστοχωρίου Βέροιας
  • 2016: Δημιουργία δύο θεατρικών σκηνικών για την παράσταση: «Το σύρσιμον τη Σούλας»
  • 2017 Φεβρουάριος: «Πρόσωπο – Προσωπείο» Ομαδική έκθεση ζωγραφικής της καλλιτεχνικής ομάδας "Εμείς οι άλλοι" Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας
  • Μάρτιος 2018 «Η πολιτεία των πουλιών» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δήμου Βέροιας - Συνδιοργάνωση: Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν Ημαθίας και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Διοργάνωση Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

  • 2017 Αύγουστος: «Η πολιτεία των πουλιών», έκθεση ζωγραφικής. Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Διοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας
  • 2017 Οκτώβριος: «Η πολιτεία των πουλιών» στο Διεθνές Συνέδριο Δασολογίας. Εκθεσιακός χώρος «Οικία Τσάμη» Έδεσσα. Διοργάνωση: Κ.Π.Ε Έδεσσας σε Συνεργασία με την Ελληνική Δασολογική Εταιρεία
  • 2018 Φεβρουάριος: «Η πολιτεία των πουλιών» στο Αρτ καφε «Θυμωμένο Πορτραίτο»

Συνδιοργάνωση: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ( Εργαστήριο Οικολογίας), το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και την Εταιρεία Οικοπεριηγήσεων Plegadis.

  • 2018 Μάιος: Παρουσίαση της Έκθεσης ζωγραφικής «Η πολιτεία των πουλιών» στο Βαφοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Συνδιοργάνωση: Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Κ. Μακεδονίας – Δήμος Θεσσαλονίκης.