Logo

'Την Μακεδονία των προσφύγων' παρουσίασε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας (φωτογραφίες, βίντεο)

Η Εβδομάδα Μικρασιατικού Πολιτισμού εγκαινιάστηκε με την θεατρικομουσικοχορευτική παράσταση «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ», το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στον Χώρο Τεχνών Βέροιας.

Για τρίτη χρονιά διοργανώνεται φέτος η Εβδομάδα Μικρασιατικού Πολιτισμού, από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας, στην καρδιά του Νοέμβρη. Στο φουαγιέ λειτούργησε χριστουγεννιάτικο παζάρι, με είδη που ετοίμασαν μέλη του συλλόγου που παρακολουθούν τα τμήματα οικοτεχνίας (ραπτικής – πλεκτού – κατασκευών), με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας, Τασούλα Παυλίδου.

Η βραδιά ξεκίνησε με την ευλογία του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κκ Παντελεήμων και την Χορωδία του Συλλόγου.

Μια μοναδική παράσταση που παρουσίασε την Μακεδονία που γνώρισαν οι πρόσφυγες και τη Μακεδονία που ζουν σήμερα, μέσα από θεατρικά δρώμενα, παραδοσιακές μουσικές, έθιμα, χορούς και τραγούδια καθώς και προβολή εικόνων. Ένα ταξίδι 100 χρόνων, από το 1922 έως σήμερα, στη φιλόξενη γη της Μακεδονίας μέσα από τη ματιά του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας, που παρουσιάστηκε από τα χορευτικά τμήματα και τη χορωδία του συλλόγου.

Μέσα από την ιστορία του παππού Τάκη και της εγγονής του, οι θεατές ταξίδεψαν σε μια άλλη εποχή. Ο παππούς Τάκης ήρθε από τα παράλια της Μικράς Ασίας στην Μακεδονία, δούλεψε, στάθηκε στα πόδια του, γνώρισε και είδε πολλά και όλο αυτό το ταξίδι το έκανε με τη συντροφιά της εγγονής του, της Μαρίας.

Ένα ταξίδι σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας, στην Φλώρινα και στις πιπεριές Φλωρίνης, στην Πέλλα και στα Λουτρά Πόζαρ, στην Θεσσαλονίκη και τα τρίγωνα Πανοράματος, στην Χαλκιδική και τις παραλίες, στις Σέρρες και την Λίμνη Κερκίνη και ούτω καθεξής.

Οι χορευτές του συλλόγου παρουσίασαν τους τοπικούς παραδοσιακούς χορούς της κάθε περιοχής, ενώ οι θεατές έβλεπαν σε παρουσίαση εικόνες με παραδοσιακές φορεσιές, έθιμα και τοποθεσίες.

Η εκδήλωση έκλεισε με την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία.

Στα πλαίσια της Εβδομάδας Μικρασιατικού Πολιτισμού το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου και ώρα 19.30, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Μενδρεσέ τζαμί), θα παρουσιαστεί το οικογενειακό βιβλίο μικρασιατικής οικογένειας του τόπου μας και παλιά κειμήλια και φωτογραφίες.

Συντελεστές:

Μουσικοί:

Τρ. Ασαρτής, κλαρίνο

Αντ. Καλτής, βιολί

Παρ. Βλαχοδήμος, ακορντεόν

Νικ. Αλαΐτσης, κρουστά

Ν. Τσαγκαλίδης, τραγούδι

Κατερίνα Λαγιώνη, τραγούδι

Θεατρικά δρώμενα: Δημήτρης Τελλίδης, Μαρία Στόκα

Διδασκαλία χορών: Τάνια Πανανοπούλου, Φώτης Πανανόπουλος

Διδασκαλία τραγουδιών: Κατερίνα Λαγιώνη, Φώτης Πανανόπουλος

Προβολή εικόνων: Αντώνης Τούσικος

Επιμέλεια παράστασης: Φώτης Πανανόπουλος

{jlex}flickr:72157690084095125{/jlex}

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb