proteas

tsakiridis tires

logomageia

Εκδήλωση με την οικονομολόγο κ. Σταματία Καραγεωργίου – Πάπιστα από την Αγαθοεργό Αελφότητα Κυριών Ναούσης

Η Αγαθοεργός Αελφότητα Κυριών Ναούσης πραγματοποιεί ομιλία δμε την οικονομολόγο κ. Σταματία Καραγεωργίου – Πάπιστα με θέμα: « ΠΙΣΤΗ – ΕΛΠΙΔΑ- ΑΓΑΠΗ». Παράλληλα θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου της ομιλήτριας «Για τους καρπούς της ακακίας» από την φιλόλογο κ. Τατιάνα Λαμπριανίδου.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 11.30΄π.μ. στην αίθουσα «ΒΕΤΛΑΝΣ».

Λίγα λόγια για το βιβλίο: ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΚΑΚΙΑΣ , εκδ. ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ

Η σημερινή κοινωνία απαιτεί να δείχνουμε περισσότερα από όσα είμαστε αληθινά. Δίνει αξία μόνο σε ό,τι γυαλίζει. Γι’ αυτό χάνει το υπέρλογο. Ξεχνά να αναζητήσει όσα ξεπερνούν την περιορισμένη της αντίληψη.

Σ’ αυτόν τον χώρο κινείται η βασική ηρωίδα, η Ευγενία, μια γυναίκα απλή, καθημερινή, τόσο ασήμαντη ώστε περνά απαρατήρητη. Μα η Ευγενία δεν είναι ένα ακατέργαστο χαλίκι, αλλά ταπεινά, υπομονετικά κι επίμονα καθιστά τον εαυτό της μια καλοδουλεμένη ψηφίδα, που εφαρμόζει τέλεια στο ψηφιδωτό του ουρανού. Αυτό υπογραμμίζει η εξέλιξη της πλοκής που δεν ξετυλίγεται σαν κουβάρι, αλλά συντίθεται σαν μωσαϊκό. Κάθε κεφάλαιο και λίγες ψηφίδες που μοιάζουν να χύνονται τυχαία, αλλά συνθέτουν σταδιακά την εικόνα της ηρωίδας φωτίζοντας το δικό της μονοπάτι προς το «καθ’ ομοίωσιν», απ’ το οποίο δεν παρεκκλίνει, ακόμα κι όταν αναπόφευκτα εμπλέκεται στη δίνη της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου.............

Το βιβλίο φιλοδοξεί να θέσει προβληματισμούς, όχι να προσφέρει έτοιμες απαντήσεις. Η τοποθέτηση του καθενός μπροστά στην πίστη, στην πνευματική του πορεία, παραμένει αναφαίρετο δικαίωμα και συνάμα, προσωπική ευθύνη.

Τόσο η κεντρική ηρωίδα, όσα και τα υπόλοιπα πρόσωπα με τις δικές τους παρένθετες ιστορίες, σιγά-σιγά απέκτησαν ένα στόχο: καθώς θα τους παρακολουθούμε να διαβαίνουν τα σταυροδρόμια της ζωής, να θυμίσουν σε μας, πόσο καθοριστικές είναι οι επιλογές μας. Ότι, τελικά, δεν είμαστε αυτοί που νομίζουμε, δεν είμαστε αυτοί .

που ισχυριζόμαστε, είμαστε οι δρόμοι που επιλέγουμε να βαδίσουμε.

Συχνά λέμε ψέματα στον εαυτό μας προσπαθώντας να ωραιοποιήσουμε την λάθος επιλογή. Αλλά οι επιλογές είναι αδιάψευστες. Μέσα από την πλοκή λοιπόν, η ηρωίδα εξελίσσεται σε μέτρο για να συγκριθούν και, παράλληλα, να κριθούν όλοι όσοι διασταυρώθηκαν μαζί της.

Η ιδέα, λοιπόν, ήταν αυτή. Να θέσει εμάς μπροστά σε ένα τέτοιο σταυροδρόμι κι αν μη τι άλλο, να μας κάνει να αναρωτηθούμε. Τι είναι σημαντικό και τι ασήμαντο, ποια η σοφή επιλογή και να μας αποκαλύψει έτσι, πού πραγματικά έχουμε αποθέσει το δικό μας θησαυρό.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η συγγραφέας Σταματία Καραγεωργίου κατάγεται από τη Βέροια, γεννήθηκε στην Έδεσσα Πέλλας, αλλά μεγάλωσε στην ακριτική Φλώρινα. Σπούδασε Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αρχικά εργάστηκε στην πρώην Αγροτική Τράπεζα Νάουσας. Ζει στη Θεσσαλονίκη εδώ και πολλά χρόνια και είναι παντρεμένη με το γιατρό Παντελή Πάπιστα. Είναι συγγραφέας μυθιστορημάτων με μια εμφανή αγάπη στις ιστορικές συνθήκες που πλαισιώνουν τους ήρωές της. Είναι επίσης μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και μιλά πέντε γλώσσες. Έχει δημοσιεύσει τα πιο κάτω έργα:

1. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΚΑΚΙΑΣ, μυθιστόρημα, εκδ. ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΛΠΙΣ, έχει κάνει 2 εκδόσεις ως τώρα.
2. Ο ΞΥΛΙΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, Ιστορικό μυθιστόρημα, εκδ. ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ, ετοιμάζεται η 3η έκδοση.
3. ΚΟΝΙΤΣΑ, στα αγιασμένα αχνάρια του Αγίου Παϊσίου, βιογραφία έκδοσης Δήμου Κόνιτσας, έχει μεταφραστεί και στα ρωσικά.

dyslexia centers

tsiafoulis

sidiropoulos

meimaridis

studio 69