Logo

Εκδρομή στην Αλβανία έκανε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμαριάς "Η Ντόλιανη"

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμαριάς «Η ΝΤΟΛΙΑΝΗ» πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο 30 Σεπτεμβρίου με 01 Οκτωμβρίου 2ήμερη εκδρομή στην Αλβανία, με προορισμό τους Άγιους Σαράντα και το Αργυρόκαστρο.

Στην ανακοίνωση του ο σύλλογος αναφέρει; "Η αναχώρηση έγινε 7.30 το πρωί με λεωφορείο από την Κουμαριά και δια μέσου της Εγνατίας οδού πήραμε το δρόμο προς τα Ιωάννινα όπου και κάναμε ολιγόλεπτη στάση για καφέ. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς Ηγουμενίτσα και το συνοριακό φυλάκιο της Σαγιάδας, όπου μας περίμενε ο ξεναγός μας. Μετά τις διατυπώσεις στα σύνορα περάσαμε στην Αλβανία, στην Βόρεια Ήπειρο και φτάσαμε στην κοιλάδα του Βούρκου, όπου οι κάτοικοι της περιοχής είναι ελληνικής καταγωγής. Στη συνέχεια απολαύσαμε εξαιρετικό μεσημεριανό φαγητό σε μία τοπική ταβέρνα στο χωριό Καραχάτσι, σε ένα πανέμορφο δασύλλιο με πλατάνια. Έπειτα επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο και κατευθυνθήκαμε προς την πόλη των Αγίων Σαράντα. Η πόλη οφείλει το όνομά της στο βυζαντινό ναό των Αγίων Σαράντα που υπήρχε πάνω στον λόφο και ήταν αφιερωμένο στους σαράντα μαρτύρους της Σεβάστειας. Μία πόλη με σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη του τουρισμού, με ένα φυσικό λιμάνι και θέα στην βόρεια Κέρκυρα. Σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει στην πόλη ελληνική κοινότητα, όπου λειτουργούν ελληνικά σχολεία και εκκλησίες. Το απόγευμα επισκεφτήκαμε την αγορά της πόλης και κάναμε την βόλτα μας στον παραλιακό της πεζόδρομο.

Την επόμενη μέρα, αφού πήραμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο με θέα το λιμάνι της πόλης αναχωρήσαμε για την περιοχή του Αργυροκάστρου. Ακολουθήσαμε το δρόμο παράλληλα με τον ποταμό Μπίστριτσα και δια μέσου του αυχένα της Μουζίνας, μέσα από ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο φτάσαμε στα ελληνόφωνα χωριά της Δερόπολης και συγκεκριμένα στο κεφαλοχώρι της περιοχής την Δερβιτσάνη. Στην Δερβιτσάνη παρακολουθήσαμε την κυριακάτικη λειτουργία στην ορθόδοξη εκκλησία της Θεοτόκου, δωρίσαμε ως σύλλογος σχολικά είδη για τους μαθητές του χωριού και ξεναγηθήκαμε μέσα στο χωριό. Αξιοσημείωτο είναι ότι σ’ όλη τη διαδρομή βλέπαμε πινακίδες στους δρόμους και στα καταστήματα των ελληνόφωνων χωριών γραμμένες στην ελληνική γλώσσα. Έπειτα πήραμε το δρόμο και φτάσαμε στο Αργυρόκαστρο, μια πόλη προπύργιο του Ελληνισμού και έδρα της προσωρινής κυβέρνησης της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου (1914). Το Αργυρόκαστρο (αλβ. Gjirokaster) έχει πληθυσμό 43000 κατοίκους και η παλιά πόλη είναι καταγεγραμμένη στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (2005) ως σπάνιο παράδειγμα καλά διατηρημένης Οθωμανικής πόλης. Η πόλη αποτελεί κέντρο της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία όπου και υπάρχει το Γενικό προξενείο της Ελλάδας. Βρίσκεται στην κοιλάδα ανάμεσα στον ποταμό Δρίνο και τα όρη Γκιέρε. Στην πόλη δεσπόζει το φρούριο του Αργυροκάστρου και μαζί με τα πέτρινα σπίτια συνθέτουν ένα μοναδικό ψηφιδωτό για την περιοχή που μαρτυρεί την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Αφού απολαύσαμε το μεσημεριαμό μας φαγητό στην πόλη και κάναμε βόλτες στην αγορά της επισκεφτήκαμε το ελληνόφωνο χωριό Βουλιαράτες, στην άνω Δερόπολη, όπου βρίσκεται και το αναγνωρισμένο Στρατιωτικό Νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων του 1940. Στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο, εκ μέρους του συλλόγου, ο πρόεδρος κ. Ασημάκης Δημόπουλος, κατέθεσε στεφάνι στο ηρώο του χώρου προς τιμή των πεσόντων του Αλβανικού Μετώπου. Έπειτα γεμάτοι συναισθήματα περηφάνιας και συγκίνησης πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Περάσαμε το φυλάκιο της Κακαβιάς και επιστρέψαμε στην Κουμαριά μέσα από την Εγνατία οδό.

Η 2ήμερη εκδρομή μας στην Αλβανία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και επιστρέψαμε στο χωριό μας γεμάτοι από χαρά, διασκέδαση, περηφάνια και συγκίνηση.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb