Πανσέληνος Αυγούστου: Οι εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού στην Ημαθία

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώσει ενενήντα τρεις εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο σε 115 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη τη χώρα, για την πανσέληνο του Αυγούστου που φέτος πέφτει στις 7 του μηνός.

Το θέμα, όπως είθισται, συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), τα μέλη του οποίου έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» στις εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν από μουσική, χορό, θέατρο και εικαστικές εκθέσεις ως προβολές ταινιών, βραδιές ποίησης, ξεναγήσεις και πολλές ακόμα δράσεις.

Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό θεσμό, που υλοποιούν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, με τη συνδρομή του προσωπικού των χώρων που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατά τόπους φορείς.

Είναι δε, πολύ δημοφιλής, όπως δείχνουν και οι αριθμοί: Πέρσι, 63.795 άνθρωποι συμμετείχαν στις 82 εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 116 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία ή επισκέφτηκαν τους 34 χώρους που απλώς παρέμειναν ανοικτοί στο κοινό.

Στην Ημαθία θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Αρχαίο Θέατρο του Γυμνασίου του Αριστοτέλη στη Μίεζα: Κεντρική εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Ευριπίδη Ιφιγένεια εν Αυλίδι- Θεατρικό Αναλόγιο Σκηνοθεσία Θοδωρής Γκόνης , Βοηθός σκηνοθέτη Μιχάλης Αγγελίδης Σκηνογραφική Επιμέλεια Ματίνα Μέγκλα Μουσική εγκατάσταση Αλεξανδρος Γκόνης. Διαβάζουν οι συγγραφείς Ζυράννα Ζατέλη ,Θωμάς Κοροβίνης ,Θεόδωρος Γρηγοριαδης, Γλυκερία Μπασδέκη Διάρκεια: 22:00-24:00

Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών: Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών: α) 20.00-21.00: ξενάγηση στο μουσείο από αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ημαθίας β) 21.00.: "Τραγούδια για το φεγγάρι" από τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βεργίνας και τη Σχολική Χορωδία Βέροιας.

Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας: Το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από 20:00 έως 24:00