Η γκαλερί "Παπατζίκου" φιλοξενεί την ατομική έκθεση του Γιώργου Τσακίρη

Η γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ (Ελ. Βενιζέλου 43) εγκαινιάζει την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017, στις 8 το βράδυ, την ατομική έκθεση του Γιώργου Τσακίρη, καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο «τόπου μαρτυρίες».

Το φιλότεχνο κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει επιζωγραφισμένα χαρακτικά της περιόδου 1976-81, έργα ζωγραφικής του ΄80, κατασκευές – video - φωτογραφίες από τις δράσεις του καλλιτέχνη στο όρος Πάικο, και έργα ζωγραφικής του 1979 που πρωτοπαρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση.

Ο Γιώργος Τσακίρης αναφέρεται ως μοναδική περίπτωση στην ιστορία της σύγχρονης εγχώριας εικαστικής σκηνής.

Η διαμαρτυρία έντονα βγαίνει μέσα από το έργο του, από την πάλη των στοιχείων της φύσης με αντικείμενα της τεχνολογίας. Ασφυκτιώντας μέσα στους περιορισμούς και την απαιτούμενη πειθαρχία της ζωγραφικής πράξης και της χρήσης παραδοσιακών υλικών – τελάρου, πινέλου, κ.λ.π. ο Τσακίρης σύντομα θα αναζητήσει νέα υλικά και επέκταση των εργασιών του στο χώρο περνώντας στις κατασκευές και στις συνθέσεις με φτερά, ξύλα, υφάσματα, πέτρες, σύρματα και αντικείμενα άχρηστα ή αποκομμένα από τη συνηθισμένη λειτουργικότητα τους όπως και στη συμμετοχή ζωντανών ζώων – εντόμων.

Οι θεματικές ενότητες διαδέχονται η μία την άλλη ή δουλεύονται ταυτόχρονα έτσι από πολύ νωρίς έχουμε τις λίμνες στο Πάικο, τους κήπους, τις σφηκοφωλιές, το ενυδρείο, τις κλωσσομηχανές, το σαράκι, το σκόρο, το εκτροφείο σαλιγκαριών και βατράχων, τις οικογενειακές υποθέσεις, τα τσίπουρα και τα κρασιά, τις κομπόστες, τις δράσεις με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και κοινού.

Ο Γιώργος Τσακίρης γεννήθηκε στα Γιαννιτσά το 1955. Σπούδασε Ανώτερα Ηλεκτρονικά. Στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική. Είναι καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.