Η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας αναβίωσε το «Ταφικό Έθιμο»

Η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας αναβίωσε την Κυριακή του Θωμά για δεύτερη χρονιά το «Ταφικό Έθιμο». Ένα έθιμο που έχει αρχαιοελληνικές ρίζες και συνδεδεμένο άρρηκτα με την ποντιακή παράδοση γεγονός που φανερώνει την πίστη του ποντιακού λαού στην χριστιανική αντίληψη για την ανάσταση των νεκρών και το σεβασμό και την τιμή προς εκείνους.

Ο ιερέας του χωριού τέλεσε τρισάγιο υπέρ όλων των κεκοιμημένων, ενώ όλοι μαζί οι παραβρισκόμενοι έψαλαν το «Αιωνία τους η Μνήμη». Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε το «Αναστωρώ» ,που τραγούδησε η Νίκη Παραστατίδου στη μνήμη των νεκρών. Σε όλους τους παραβρισκόμενους προσφέρθηκαν εδέσματα και κόκκινο κρασί, την εκδήλωση τίμησαν ο σύλλογος Ποντίων Έδεσσας Αγ,Γαβράς, ο σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας, ο σύλλογος Ποντίων Μελίκης.

elx zoodoxos

Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις της Ζωοδόχου Πηγής

Με παρουσία όλων των τμημάτων της τίμησε η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας τον εορτασμό της μητέρας Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής. Παρά το τσουχτερό κρύο, τα παιδιά της Λέσχης έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο και πολυσύνθετο πρόγραμμα παντρεύοντας αρμονικά το τμήμα λύρας, την χορωδία με τα χορευτικά, όπου δικαίως ενθουσίασε το κοινό και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα όλων. Στο τέλος της εκδηλώσεις όπως κάθε χρόνο μοιράστηκαν στον κόσμο ποντιακά εδέσματα, ενώ για πρώτη χρονιά στον χώρο υπήρχε περίπτερο «Μνήμη μου σε λένε Πόντο» σημείο αναφοράς του Ποντιακού Πολιτισμού.