Βέροια: Ξεκινά 1η Οκτωβρίου η Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας απο την ΕΜΙΠΗ - Το πρόγραμμα

emipi

Ξεκινά την 1η Οκτώβρη η Τέταρτη Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας Που διοργανώνει η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας Πολιτισμού Ημαθίας (ΕΜΙΠΗ). Ο Μανώλης Ξυνάδας, προέδρος της ΕΜΙΠΗ, σε συνέντευξη τύπου, γνωστοποίησε το πρόγραμμα της 4ης Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού λέγοντας:

"Στόχος μας είναι η διάδωση της τοπικής ιστορίας και πολιτισμού. Σημαντικότερο γεγονός είναι η διοργάνωση επιστημονικής ιστορίας με τίτλο Μιλάμε για την Βέροια του 20ου αιώνα. Τώρα θα εξετάσουμε την δεκαετία των μεγάλων αναταραχών και συγκρούσεων, 1940-1950".

Εκτός από την επιστημονική ημερίδα υπάρχουν και άλλες εκδηλώσεις, κυρίως παρουσίαση ιστορικών πρακτικών. Επίσης θα παρουσιαστεί το δεύτερο βιβλίο του Παύλου Πυρινού "Βεροιώτικα σημειώματα". Μια ακόμη έκδοση της ΕΜΙΠΗ, θα παρουσιαστεί και είναι τα πρακτικά του πρώτου Επιστημονικού Συνεδρίου. "Είναι μια απόφαση σταθμός. Δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή με υλικό απο επιστημονική έρευνα για την τοπική ιστορία" είπε ο κ. Ξυνάδας.

Αλλη μια έκδοση που θα παρουσιαστεί είναι τα επιστημονικά πρακτικά της περσινής ημερίδας με το υλικό που είχε αντληθεί απο τις συλλογές των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Τέλος, από πλευράς εκδηλώσεων θα γίνει μια εκδήλωση για παιδιά που θα έχει σχέση με την τοπική ιστορία. Το φετινό θέμα του προγράμματος θα είναι "Κατοχή, αντίσταση, εμφύλιος".

Συνδιοργανώτρια στις εκδηλώσεις της ΕΜΙΠΗ είναι η ΚΕΠΑ Βέροιας. Επίσης συνδιοργανωτές είναι η 11η Εφορεία, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Ο Διευθυντής της ΚΕΠΑ Βέροιας Γιάννης Καμπούρης σημείωσε ότι ως έμπρακτο σεβασμό στην δουλειά της ΕΜΙΠΗ στηρίζει τις εκδηλώσεις. "Πρόσφερουμε όσα μπορούμε να προσφέρουμε. Η διάδοση της τοπικής ιστορίας δεν είναι στις επίσημες προτεραιότητες επίσημου φορέα. Η ΕΜΙΠΗ παρουσιάζει πράγματα που λείπουν, όχι μόνο απο την Βέροια αλλά από την Ελλάδα".

Το πρόγραμμα της Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2014 περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις:

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014 – 19:00:
Παύλος Δ. Πυρινός, «Βεροιώτικα και Ναουσαίικα Σημειώματα». Βιβλιοπαρουσίαση του έργου του τοπικού συγγραφέα και Επίτιμου Προέδρου της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Παύλου Πυρινού (Αρχοντικό Σαράφογλου – Οδός Ιεραρχών).

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014 – 19:00:
«Πρακτικά Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου για την Ημαθία» (Α΄ Τόμος). Παρουσίαση του Α΄ Τόμου των Πρακτικών του Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου για την Ημαθία, το οποίο πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2010. Στον τόμο περιλαμβάνονται 13 μελέτες αρχαιολογικού περιεχομένου και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει η έκδοση του δευτέρου τόμου, ο οποίος θα περιέχει θέματα που σχετίζονται με τον τομέα της ιστορίας.

Παρασκευή και Σάββατο 3-4 Οκτωβρίου 2014:
Δ΄ Επιστημονική Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας (1940 – 1950) – Η δεκαετία των μεγάλων ανατροπών και συγκρούσεων. Επιστημονική ημερίδα τοπικής ιστορίας με θέματα που σχετίζονται με την Κατοχή, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο στη Βέροια και την Ημαθία (Χώρος Τεχνών Βέροιας – 2ος Όροφος).
Έναρξη: Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014 – ώρα 19:00
Συνέχεια Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014 – Πρώι: ώρα 10:00, Απόγευμα: ώρα 19:00.

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014
11:00 π.μ. «Μαθαίνω την ιστορία του τόπου μου – Η Βέροια στην Κατοχή και τον Εμφύλιο». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά (Ιστορικό Πανόραμα, Χώρος Τεχνών Βέροιας).
19:00: «Οι δρόμοι της πόλης στην Κατοχή και τον Εμφύλιο» - Παρουσίαση πρακτικών επιστημονική ημερίδας «Ημαθία. Σκιαγραφώντας την ιστορία της μέσα από τις συλλογές των Γ.Α.Κ.» (Γ.Α.Κ. Ν. Ημαθίας – Οδός Ολγάνου).

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014
11:00 π.μ. «Μαθαίνω την ιστορία του τόπου μου – Η Βέροια στην Κατοχή και τον Εμφύλιο». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά (Ιστορικό Πανόραμα, Χώρος Τεχνών Βέροιας).