Επιτυχημένο το 1ο Συμπόσιο Μακεδονικής Παράδοσης & Ιστορίας στη Βέροια

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Συμπόσιο Μακεδονικής Παράδοσης & Ιστορίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) στη Βέροια την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου ΑΙΓΑΙ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΜ κ. Γεώργιος Τάτσιος στην εισήγησή του τοποθετήθηκε με ιδιαίτερα ενωτικό πνεύμα, παρουσιάζοντας το έργο, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της Ομοσπονδίας. Ανέδειξε τη σπουδαιότητα του συμφώνου συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της ΠΟΠΣΜ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της υπό ίδρυση έδρας Μακεδονικής Παράδοσης & Ιστορίας που δρομολογείται στο πλαίσιο αυτό. Δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος σε θέματα ξενόφερτων στοιχείων στη Μακεδονική Παράδοση. Τόνισε ότι η γλώσσα δεν αποτελεί κριτήριο που προσδιορίζει την εθνική συνείδηση και κάλεσε τους γηγενείς Μακεδόνες να μην παρασύρονται από τα ξένα κέντρα που επιδιώκουν να διαχωρίσουν τη Μακεδονική από την ευρύτερη Ελληνική Παράδοση. Τέλος απηύθυνε γενικό κάλεσμα προς τους χοροδιδασκάλους, αλλά και προς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μακεδόνων να συστρατευτούν με την ΠΟΠΣΜ στην προσπάθεια διατήρησης της γνήσιας Μακεδονικής Παράδοσης.

Ακολούθησε η εισήγηση της Επίκουρου Καθηγήτριας ΤΕΦΑΑ Σερρών κας Καλλιόπης Πανοπούλου που ανέπτυξε το θέμα: «Παράλληλες Παραδόσεις: από τη βίωση στη διδασκαλία του χορού», δείχνοντας την πορεία που ακολούθησε η εκμάθηση του παραδοσιακού χορού στο πέρασμα του χρόνου (από τους βιωματικούς χορευτές στους χοροδιδασκάλους).

Τη σκυτάλη πήρε ο κ.Μανώλης Βαλσαμίδης που αποτελεί μέλος του Συμβουλίου Προσωπικοτήτων της ΠΟΠΣΜ και ανέπτυξε το θέμα «Στα ίχνη των βημάτων των παραδοσιακών μας χορών». Το κοινό γεύτηκε το απόσταγμα της εμπειρίας του κ.Βαλσαμίδη από την πολυετή ενασχόλησή του με τα πολιτιστικά της περιοχής, αλλά και από την αξιόλογη ερευνητική του δράση.

Συνέχισε ο ερευνητής κ.Ζάλιος Χρήστος, επίσης μέλος της επιτροπής προσωπικοτήτων της ΠΟΠΣΜ, με θέμα «Οι λαϊκοί οργανοπαίκτες και κομπανίες στη Νάουσα και στην ευρύτερη περιοχή από τις αρχές του 20ου αιώνα». Παρατέθηκε πληθώρα πληροφοριών και φωτογραφιών από οργανοπαίκτες που συνέβαλαν σημαντικά στη διατήρηση της τοπικής παράδοσης.

Έκλεισε η σειρά των εισηγήσεων με την παρουσίαση της παραδοσιακής φορεσιάς του Κάμπου της Νάουσας από τον χοροδιδάσκαλο Παντελή Πασχαλίδη. Πραγματοποιήθηκε μια λεπτομερής περιγραφής τόσο της ιστορίας της φορεσιάς όσο και του κάθε κομματιού της μεμονωμένα. Ντύθηκαν τρεις κοπέλες με αυθεντικές παλιές ενδυμασίες, κομμάτια των οποίων χρονολογούνται από το 1860.

Τις εργασίες του Συμποσίου παρακολούθησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας & Πολιτισμού του Δήμου Βέροιας κ.Σοφιανίδης. Στις εργασίες του Συμποσίου συμμετείχαν πολιτιστικοί σύλλογοι από Νάουσα, Βέροια, Χαρίεσσα, Αλεξάνδρεια, Ξεχασμένη, Αγία Μαρίνα, Ακρολίμνη, Τρίλοφο, Λευκάδια, Κρύα Βρύση, Αρκοχώρι, Άγιο Γεώργιο, Καμποχώρι, Πολυπλάτανο, Μονόσπιτα, Βρυσάκι, Πλάτανο, Κοπανό. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και εκπρόσωπος του Συλλόγου Μακεδόνων Κρήτης.

Στο πλαίσιο του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε καταγραφή και επαγγελματική φωτογράφιση παλαιών αυθεντικών ενδυμασιών με στόχο τη χαρτογράφηση των μακεδονικών παραδοσιακών φορεσιών της ευρύτερης περιοχής Ημαθίας. Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στη Σχολή του Αριστοτέλη στη Μίεζα για συμβολικούς λόγους, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος διδάχθηκε από τον μεγάλο δάσκαλο. Θερμές ευχαριστίες στον Δήμο Νάουσας για την παραχώρηση κτιρίου για τις ανάγκες της φωτογράφισης. Οι παλαιές αυθεντικές φορεσιές που καταγράφηκαν αφορούν:

-στη φορεσιά του Κάμπου της Νάουσας, με την αρωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυπλατάνου Ημαθίας,
-στην αστική φορεσιά της Νάουσας, με την αρωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου ΑΡΑΠΙΤΣΑ.
-στη φορεσιά του Ρουμλουκιού με τη συνδρομή της κας Όλγας Σβώλου.

Θερμές ευχαριστίες στον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ.Καλαϊτζίδη για την ουσιαστική υποστήριξη της εκδήλωσης.

{jlex}flickr:72157675861518384{/jlex}