Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η μελέτη στερέωσης - συντήρησης - ανάδειξης του δίδυμου οθωμανικού λουτρού της Βέροιας

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη στερέωσης - συντήρησης - ανάδειξης του δίδυμου οθωμανικού λουτρού της Βέροιας και η μελέτη συντήρησης των εκπληκτικών τοιχογραφιών του που εκπονήθηκαν από την εφορεία μας. Έτσι το μνημείο είναι πανέτοιμο να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ και, αν γίνει αυτό, το 2020 θα μπορεί να ανοίξει και να αποδοθεί στο κοινό σύμφωνα με την προϊσταμένη της αρχαιολογικής Υπηρεσίας Αγγελική Κοτταρίδη.

Σύμφωνα με την μελέτη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας το αντρικό τμήμα στο οποίο σώζονται τοιχογραφίες με σκηνές μάχης, εξωτικά ζώα, πουλιά και ένα κάστρο που χρονολογούνται στον 15ο αι. μ.Χ. και είναι οι μοναδικές ως τώρα γνωστές στο είδος τους όχι μόνον στα Βαλκάνια, αλλά και σε ολόκληρη την Ανατολία, θα είναι επισκέψιμο ως «μουσείο του εαυτού του.

loutra3

Το γυναικείο θα φιλοξενήσει έκθεση για την περιποίηση του σώματος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το προστώο που καταστράφηκε πριν μερικές δεκαετίες και απεικονίζεται σε παλιές φωτογραφίες θα ξαναχτιστεί και το κτίσμα που βρίσκεται στον κήπο θα γίνει παραδοσιακό καφενείο για τους επισκέπτες και τους εραστές του «παλιού καλού καιρού»... Έτσι η Βέροια μπορεί να αποκτήσει έναν ακόμη εξαιρετικό πόλο πολιτισμού, 

Στα σχέδια βλέπετε την πρόταση για την αποκατάσταση του μνημείου, στις φωτογραφίες εικόνες όπως είναι τώρα και η παλιά φωτογραφία με το προστώο, αλλά και το κτήριο που θα γίνει καφενείο στην όμορφη πλακόστρωτη αυλή του λουτρού!

loutra2