Παραμύθια για ενήλικες: «Ακροβατώντας με τη φαντασία»

Από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας ανακοινώθηκαν τα εξής:

“Αγαπητοί φίλοι, το ΚΠΕ Νάουσας σας προσκαλεί την Παρασκευή 13 Ιουνίου στις 9.00 το βράδυ στη Σχολή του Αριστοτέλη για να γιορτάσουμε την πρώτη Παν-σέληνο του καλοκαιριού με παραΜύθια και μουσική. Λένε πως τα παραμύθια ηρεμούν την ταραγμένη ψυχή των ανθρώπων είναι ψυχαγωγία, εκτόνωση, λαϊκή σοφία, φαντασία. Σας προσκαλούμε και σας προκαλούμε να χρωματίσετε μαζί μας τα συναισθήματα σας ακροβατώντας με τη φαντασία. 
Στην πρώτη Πανσέληνο του Καλοκαιριού όταν τα σώματα λύνονται από τη θέρμη του θέρους, η έκπαγλη Σελήνη ολόγιομη θα καταλάμπει τη Γη. Και θα σταθεί Ασημοκαπνισμένη σ' ένα τόπο ιερό, στο Νυμφαίο, συγκλονισμένη από τη γύμνια του βράχου και τον ερωτισμό των δέντρων λατρευτικά σύμβολα της ομορφιάς της Ζωής. 

Η Κατερίνα Κλεάρχου, η Δήμητρα Μητρέντση και ο Γιάννης Μαρμαράς θα μας ταξιδέψουν σε κόσμους άλλους, όπου οι νεράιδες Καλότυχες, η Περσεφόνη και η Κόρη στη λίμνη θα μας μυήσουν στην πολύ σοβαρή υπόθεση της τέχνης της ζωής. Δε θα περιγράψουν καταστάσεις, δεν θα αφηγηθούν ιστορίες, όπου ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα, θα ποιήσουν ήθος και έθος και τα ποιήματα τους θα γεννήσουν μέσα μας εικόνες και μουσική. Η κινησιολογία της παράστασης θα στηρίζεται στο τρέξιμο, την αφή και το λύσιμο των σωμάτων. Οι χορεύτριες της Εστίας Μουσών εκμεταλλευόμενες κάθε φυλλωσιά, κάθε πέτρα, παθιασμένα θα περιγράψουν τις καταστάσεις.

Στον ιερό τόπο λένε πως κάθε βράδυ στα ήρεμα νερά των πηγών, στο φεγγαρόφωτο, λούζονται ανεμικές – Ναϊάδες, πρωτόγονα πνεύματα της φύσης, ανάμνηση αρχαίων τελετουργιών μύησης. 

Λένε πως στις σπηλιές του ιερού τριγυρνά ο Πάνας αναζητώντας τη χαρά της σάρκας. Διαχέει τον ερωτισμό στις φυλλωσιές των δέντρων και στους βόμβους των νερών, ταυτίζεται με τη γονιμοποιό Φύση, άλλοτε μυσταγωγικός κι άλλοτε πρωτόγονος ενσαρκωτής της αρμονίας του κόσμου.

Λένε πως στην καρδιά των δέντρων κοιμάται μια Αμαδρυάδα. Διαμεσολαβεί ανάμεσα στον άνθρωπο και στο Θείο, προστατεύει τα δέντρα και μοιράζεται την μοίρα τους, πεθαίνει ταυτόχρονα με αυτά. 

Λένε… Το σίγουρο είναι πως στην ψυχή κάθε ενήλικα κοιμάται ένα παιδί και θέλουμε να το ξυπνήσουμε.
Μυρίζοντας μπουκέτα λεβάντας, δεντρολίβανου και αρμπαρόριζας, γευόμενοι λίγο άκρατο οίνο, καθισμένοι στην αγκαλιά της μεγάλης μάνας Γης, ο Έρωτας που παραμύθια πλάθει, ως αγέρας που φυσομανά στις δρύες, ας ξυπνήσει ή ας ενισχύσει την αγάπη μας για ζωή με αισθητική και φαντασία.

Η Όντρεϊ Χέπμπορν είχε πει: «Για να είμαι ειλικρινής πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι ακόμη διαβάζω παραμύθια και μου αρέσουν περισσότερο απ’ όλα».
Εσάς;

Υ.Γ. To ΚΠΕ Νάουσας συνεργάζεται με τη ΙΖ ΕΚΠΑ. 
Σας θέλουμε μαζί μας το βράδυ της Πανσελήνου. Χρειάζεστε μόνο ένα μαξιλαράκι για να καθίσετε και την καλή σας διάθεση. Παρακαλούμε θερμά να μην έχετε μικρά παιδιά μαζί σας (είναι νύχτα και θα είμαστε στη φύση) και φυσικά να μην κάνετε θόρυβο και σκουπίδια.”