Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Πρόγραμμα εκδηλώσεων σε Βεργίνα και Βέροια

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών "με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών".

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ' όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ' ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.

Τη 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2016

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για το 2016 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα«Μουσεία και πολιτιστικά τοπία».

Τα Μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει. Κύρια αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου είτε έξω από αυτό. Θα πρέπει, λοιπόν, παρέχοντας τεχνογνωσία, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ευρύτερο περιβάλλον συνδιαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού.

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων σε Βεργίνα και Βέροια:

ΒΕΡΓΙΝΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓIΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΙΓΩΝ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΤΑΦΩΝ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, τηλ. 23310 29737

Τετ. 18 Μαΐου

• «Η Βασιλική Νεκρόπολη των Αιγών: η ανάδειξη και ενοποίηση του ηρωικού μεταθανάτιου μακεδονικού τοπίου» Ξενάγηση-διάλεξη

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΝΕΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΩΝ ΑΙΓΩΝ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, τηλ. 23310 29737

Τετ. 18 Μαΐου

• «Το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας» Ημερίδα για τα έργα της Εφορείας στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013

ΒΕΡΟΙΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας Ανοίξεως 47, τηλ. 23310 24972

Σάβ. 21 Μαΐου

• «Pervigilium Veneris – Αφροδίτης Αγρυπνία» Εκδήλωση με θέμα τον Έρωτα και την Αγάπη στην αρχαία Ελλάδα, με ξενάγηση-διάλεξη, έκθεση φωτογραφίας/ εικαστικών έργων και μουσική εκδήλωση

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας Θωμαΐδος 26, Βέροια, τηλ. 23310 25847

Τετ. 18 Μαΐου

• «Βυζαντινά τείχη και παραδοσιακά σπίτια στην αυλή του Μουσείου» Εκπαιδευτική δράση για σχολικές ομάδες