ΕΜΙΠΗ: Επιστημονική ημερίδα τοπικής ιστορίας για την δεκαετία 1940-1950

Κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.Μ.Ι.Π.Η. αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μιας σειράς επιστημονικών ημερίδων με γενικό τίτλο «Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα». Η σειρά θα περιλαμβάνει χρονολογικές ενότητες από τις αρχές του 20ου αιώνα (ca 1900) μέχρι και τα τέλη του (ca 2000) και θα αφορά θεματικά σε ζητήματα που σχετίζονται με την ιστορία, τον πολιτισμό, την κοινωνία, την αρχιτεκτονική – ρυμοτομία, την πολιτική, τους θεσμούς και οποιαδήποτε παράμετρο σχετίζεται με τις παραπάνω συνισταμένες, στην επαρχία της Βέροιας.

Σκοπός των παραπάνω ημερίδων είναι αφ’ ενός η διερεύνηση και ανάδειξη – αξιοποίηση νέων ερευνητικών δεδομένων και αφ’ ετέρου το άνοιγμα της Εταιρείας προς την τοπική κοινωνία, η οποία καλείται να συμμετάσχει σε έναν διάλογο για το πρόσφατο ιστορικό της παρελθόν, μέσα από τον οποίο θα μας δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη μας και την περιοχή της, όπως αυτή διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Οι ημερίδες θα ακολουθούν χρονολογική διαίρεση ως εξής: Α΄ (1890 – 1910), Β΄ (1910 – 1925), Γ΄ (1925 – 1940), Δ΄ (1940 – 1950), Ε΄ (1950 – 1967), Στ΄ (1967 – 1980), Ζ΄(1980 – 2000). Δεν αποκλείεται μελλοντικά να προκύψει και η ανάγκη πραγματοποίησης ημερίδων και με θεματικό χαρακτήρα. Η συμμετοχή των εισηγητών θα εξασφαλίζεται με τη μέθοδο της υποβολής αιτήσεως – περιλήψεως από μέρους των ενδιαφερομένων. Τα κριτήρια συμμετοχής, εκτός από τον καθαρά ακαδημαϊκό χαρακτήρα, θα κινούνται, παράλληλα, στο πλαίσιο της αναζήτησης πληροφοριών για την τοπική μικροϊστορία.

Ως υπό εξέταση περίοδος για την τρίτη θεματική ορίστηκε το χρονικό διάστημα 1940-1950, προκειμένου να διερευνηθούν πτυχές ης εθνικής αντίστασης, της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, καθώς και άλλες παράμετροι που συνδέονται με την περίοδο αυτή, μέσα από το μικροσκόπιο της τοπικής ιστορίας. Ως βασική επιδίωξη της διοργάνωσης τίθεται η πρόθεση για μία όσο το δυνατόν ευρύτερη και «πολυεστιακή» όραση της περιόδου, με σκοπό την απόκτηση μίας συνολικότερης εικόνας των ιστορικών διεργασιών της εποχής.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί, στα πλαίσια της Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού (29 Σεπτεμβρίου – 5 Οκτωβρίου), κατά τις ημέρες Παρασκευή (απόγευμα) 3 Οκτωβρίου και Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014.

Υπεύθυνη τη διασφάλιση του επιστημονικού υπόβαθρου της ημερίδας είναι Επιστημονική Επιτροπή η οποία αποτελείται από τους α) Αθανάσιο Σφήκα, β) Σοφία Ηλιάδου – Τάχου, γ) Ιάκωβο Μιχαηλίδη, δ) Λουκιανό Χασιώτη και ε) Χρήστο Σκούπρα.

Υπεύθυνη για την οργάνωση και διεξαγωγή της ημερίδας είναι η Οργανωτική Επιτροπή της Ε.Μ.Ι.Π.Η., η οποία αποτελείται από τους: α) Εμμανουήλ Ξυνάδα, β) Ολυμπία Μπέτσα γ) Αναστασία Ταναμπάση δ) Ιωάννα Ζιώγα και ε) Μαρία Χειμωνοπούλου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλον αίτηση, συνοδευόμενη από σύντομη περίληψη της ανακοίνωσής τους (βλ. συνέχεια), μέχρι την 24η Αυγούστου 2014, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Το θέμα θα πρέπει να είναι πρωτότυπο και στην περίληψη να αναφέρεται το αρχειακό υλικό που χρησιμοποιήθηκε καθώς επίσης και τα οφέλη που προκύπτουν από την έρευνα. Οι περιλήψεις θα δημοσιευθούν στο φύλλο 23 του τετραμηνιαίου περιοδικού της Ε.Μ.Ι.Π.Η. «Χρονικά Ιστορίας & Πολιτισμού Ν. Ημαθίας».

Εισηγητές οι οποίοι χρειάζεται να μετακινηθούν και να διαμείνουν στη Βέροια κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουν με την οργανωτική επιτροπή προκειμένου να εξεταστεί κάθε περίπτωση αναλόγως.

Επόμενη ανακοίνωση θα αποσταλεί μαζί με το πρόγραμμα της ημερίδας στα μέσα Σεπτεμβρίου.