Ολοκληρώθηκε η Ε' Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2015 που διοργάνωσε η Ε.Μ.Ι.Π.Η.

imerida emipi 2015 2i mera 9

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου 2015 η Ε' Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2015, που διοργάνωσε η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.), σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας.

Η Ε' Εβδομάδα περιελάμβανε δύο εκδηλώσεις παρουσίασης βιβλίων και, φυσικά, την Ε' Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας «Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα (1950-1975) Από τον Εμφύλιο στη Χούντα».

Συγκεκριμένα:

Το απόγευμα της Τετάρτης 30 Σεπτεμβρίου 2015, έγινε η παρουσίαση της νέας έκδοσης της Ε.Μ.Ι.Π.Η., του βιβλίου του Δ. Βύζα "Τσόρνοβο - Φυτειά Ημαθίας", στο Αρχοντικό Σαράφογλου.

Το απόγευμα της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου 2015 ξεκίνησε η Ε' Επιστημονική Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας «Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα (1950-1975) Από τον Εμφύλιο στη Χούντα», στο Χώρο Τεχνών Βέροιας (2ος όροφος).

Στη εναρκτήρια συνεδρίαση, ανέπτυξε ομιλία σχετικά με την υπό εξέταση περίοδο ο ομ. Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Ηλίας Νικολακόπουλος, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οπτικοακουστικά ντοκουμέντα της περιόδου, σχετικά με τη Βέροια, από τις Μαρία Χειμωνοπούλου, Ολυμπία Μπέτσα και Αναστασία Ταναμπάση.

Το πρωί του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου 2015, συνεχίστηκε η Ημερίδα, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, παρουσιάστηκαν οι παρακάτω εισηγήσεις:

Α΄ Συνεδρία - Πρόεδρος: Ηλίας Νικολακόπουλος (Ομ. Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.)

- Ευγενία Καβαλάρη (Φιλόλογος) - Οι εκλογές του 1958 στην Ημαθία.
- Αλέκος Χατζηκώστας (Δημοσιογράφος - Συγγραφέας) - Η Ε.Δ.Α. στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Οι διώξεις των Αριστερών συνεχίζονται.
- Δημήτρης Καρασάββας (Ερευνητής) - 1961-1965: Η κοινοβουλευτική περιπέτεια και ο Ιωάννης Παπαδάκης - Στάικος.
- Εμμανουήλ Ξυνάδας (Δρ. Εκκλ. Ιστορίας) - Οι εκλογές "της βίας και της νοθείας" στη Βέροια.

Β΄ Συνεδρία - Πρόεδρος: Θανάσης Σφήκας (Αν. Καθηγητής Α.Π.Θ.)

- Μαρία Χειμωνοπούλου (Δρ. Αρχαιολογίας) - Η προστασία των μνημείων της Βέροιας στις δεκαετίες '50 και '60 μέχρι και την Μεταπολίτευση.
- Ολυμπία Μπέτσα (Φιλόλογος) - Εμπιστευτική αλληλογραφία νοσοκομείου Βέροιας κατά την περίοδο 1957 – 1974.
- π. Αθανάσιος Βουδούρης (Υπ. Δρ. Ιστορίας) - "Αἱ αἰρέσεις καί αἱ θρησκευτικαί δοξασίαι, ἔστω καί βλακώδεις, καταπολεμούνται διά τῆς διδαχῆς καί διαφωτίσεως": Χούντα, Ορθόδοξη Εκκλησία και Μάρτυρες του Ιεχωβά, στη Βέροια της επταετούς Δικτατορίας.

Τέλος, το απόγευμα του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου 2015, η Ε' Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2015 ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση «Μια άλλη όψη της Εκκλησίας στη Χούντα». Η εκδήλωση έγινε με αφορμή το βιβλίο της θεολόγου - συγγραφέως, Φωτεινής Οικονόμου «π. Γεώργιος Πυρουνάκης.

Για το θέμα, την προσωπικότητα του μακαριστού π. Γεωργίου Πυρουνάκη και την γενικότερη περίοδο, μίλησε ο υπ. δρ. Ιστορίας π. Αθανάσιος Γ. Βουδούρης, μέλος Δ.Σ. της Ε.Μ.Ι.Π.Η. και η θεολόγος - συγγραφέας του βιβλίου, Φωτεινή Οικονόμου.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και, ακολούθως, κηρύχθηκε η λήξη της Ε' Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού, ανανεώνοντας το ραντεβού για του χρόνου, οπότε και θα εξεταστεί η περίοδος από το 1974 έως το 2000.