Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου στα Βλαχοχώρια του Ασπροποτάμου

Στα πλαίσια των πολιτιστικών εξορμήσεων που ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου (ΠΟΞ) έχει θεσμοθετήσει, πραγματοποιήθηκε περιήγηση γνωριμίας με τα Βλαχοχώρια του Ασπροποτάμου, όπως αποκαλείται από τους ντόπιους ο Αχελώος ποταμός, που ξεπηδάει από την καρδιά της Νότιας Πίνδου και ορίζεται από τους ορεινούς όγκους των Τζουμέρκων, του Λάκμου όρους και του Κόζιακα.

Η αναχώρηση της αποστολής του ΠΟΞ έγινε από το Ξηρολίβαδο με την ενθουσιώδη συμμετοχή Ξηρολιβαδιωτών και φίλων του χωριού και μέσω της εθνικής οδού Βεροίας Τρικάλων περιηγήθηκε στα χωριά Ελάτη, Περτούλι, Νεραιδοχώρι, Πύρρα κα Δέση, απολαμβάνοντας την πανέμορφη διαδρομή μέχρι το βλαχοχώρι Χαλίκι.

Ο Ασπροπόταμος συνόδευε τους Ξηρολιβαδιώτες σε όλη την διαδρομή παρέχοντας πλουσιοπάροχο το τοπίο του με έλατα, πεύκα, οξυές, καστανιές, δρένια, κρυστάλλινα νερά και καταπράσινα λιβάδια, εμπλουτισμένο με πινελιές από κοπάδια με γιδοπρόβατα και γελάδια που συνοδεύονταν από παραδοσιακούς τσομπάνηδες με βλάχικες και σαρακατσάνικες φορεσιές.

Κατά την διαδρομή μετέφερε την εμπειρία του ως ορειβάτης στους ταξιδιώτες, ο Πρόεδρος του ΠΟΞ Αποστόλης Τσιαμήτρος, ξεναγώντας τους στις περιοχές που επισκέπτονταν.

Τους Ξηρολιβαδιώτες υποδέχτηκαν και τοπικοί ορειβάτες οι οποίοι προχώρησαν σε λεπτομερέστερη ενημέρωση.

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης η Ξηρολιβαδιώτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και γευστικά την περιοχή.

Η διαδρομή συνεχίστηκε με την περιήγηση στον Λάκμο, το Περιστέρι, το Ανθοχώρι, την Κρανιά τους Καλαρρύτες, το Συράκο, την Ανθούσα, την Αγία Παρασκευή, την Αθαμανία και το Γαρδίκι.

Οι αποστολή του ΠΟΞ επέστρεψε στο Ξηρολίβαδο, αργά το βράδυ μέσω Καστανιάς Καλαμπάκας, Γρεβενών και Εγνατίας οδού.

Η γνωριμία με τα βλαχοχώρια του Ασπροπόταμου και τους ανθρώπους τους, άφησε μια γλυκιά ανάμνηση για τους Ξηρολιβαδιώτες, που θα τους συντροφεύει σαν αναπόσπαστο στοιχείο της διοργάνωσης ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ.