Παύλεια: «Βυζαντινές Αποχρώσεις» Έκθεση έργων της Σχολής Βυζαντινών Τεχνών της Μητροπόλεως

VizantinesApochroseis

Την Παρασκευή 5 Ιουνιου το βράδυ έγιναν στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βέροιας , στο πλαίσιο των ΚΑ΄ Παυλείων, τα εγκαίνια της 2ης έκθεσης με εργα των μαθητων και αποφοίτων της Σχολής Βυζαντινών Τεχνών της Ι.Μ.Β.Ν&Κ με τίτλο "Βυζαντινές Αποχρώσεις".

Αρχικά πραγματοποιήθηκε αγιασμός απ τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, ο οποίος στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στους διοργανωτές της έκθεσης και το θαυμαστμό του για το υψηλό επίπεδο των μαθητών της Σχολής. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της σχολής κ. Τσιτούρας Εμμανουήλ, ο οποίος κλαλωσόρισε τον Μητροπολίτη, τον Δήμαρχο της Βεροιας, τον εκπρόσωπο της 1ης Μεραρχίας πεζικού και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους. Κατόπιν αναφέρθηκε στα έργα των μαθητών και αποφοίτων, που παρουσιάζουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς τους ξεκινώντας απ' τα πιο απλά βήματα, ενός σχεδίου η της τοποθέτησης μερικών ψηφίδων η τέλος στο χάραγμα ενός ξύλου και φτάνοντας μέσα απ' τη μελέτη την επιμονή, την υπομονή μα και την πνευματικότητα σ' ένα ολοκληρωμένο έργο.

Αναφερθηκε στα τμήματα της σχολής: αγιογραφίας - ψηφιδωτού - ξυλόγλυπτου - βιτρό και το νεοσύστατο παιδικό τμήμα, όπου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά έργα και αποτελούν την ελπίδα μα και τη συνέχεια της σχολής.

Επισήμανε ότι στη χρονιά που διανύσαμε, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου ξεκίνησε πιλοτικά η λειτουργία 3ων νέων τμημάτων:
- Εγκαυστικής (φαγιουμ)
- Πυρογραφίας
- Ξηρογραφίας - Νωπογραφίας, με μεγάλη επιτυχία.
Κι επειδή υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον απ' την πλευρά των μαθητών για τις τεχνικές αυτές, αποφασίστηκε η ένταξη των τμημάτων αυτών στο πρόγραμμα σπουδών για τη νέα σχολική χρονιά.
Τόνισε επίσης ότι όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να είχαν επιτευχθεί χωρίς την ευλογία του Μητροπολίτη αλλά και την αμέριστη πνευματική και οικονομική συμπαράσταση του, ο οποίος μας εμπνέει να συνεχίζουμε και φυσικά την ανιδιοτελή προσφορά των δασκάλων που με τόση υπομονή και μεράκι διοχετεύουν τις γνώσεις τους προς τους κάθε ηλικίας μαθητές.

Η Σχολή αποτέλεσε έμπνευση του Μητροπολίτη από το έτος 1996. Φέτος διανύουμε το 20ο έτος απ' την ίδρυση της.
Πριν κλείσει την ομιλία του ευχαρίστησε τον Σύλλογο Αγιογράφων και φίλων Βυζαντινής Τέχνης "Γεωργιος Καλλιεργης" που πάντα συμπαραστέκεται στο έργο της σχολής κι όλους τους μαθητές της Σχολής οι οποίοι παρά τον φόρτο εργασίας τους, συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια αυτή της Μητρόπολης μας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των επισήμων αλλά και των παρευρισκομένων στο χώρο της έκθεσης.