Έθιμα του παραδοσιακού γάμου στην Ημαθία παρουσίασαν τέσσερις τοπικοί σύλλογοι (φωτογραφίες & video)

pox gamos

Μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα «Έθιμα, χοροί και τραγούδια του παραδοσιακού γάμου στην Ημαθία» (Βλάχοι Βερμίου, Πιέρια, Ντόπιοι Λευκαδίων, Ρουμλούκι, Βέροια), παρουσίασαν την Δευτέρα στην Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Βέροιας ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου, ο Χορευτικός Όμιλος Βέροιας, ο Μ.Π. Σύλλογος «Αγία Παρασκευή Λευκαδίων», ο Π.Σ. Προστασίας & Ανάδειξης Μακεδονικής Κληρονομιάς και το Χορευτικό Τμήμα ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας.

Την αυλαία άνοιξε ο Χορευτικός Όμιλος Βέροιας με έθιμα των Πιερίων. Παρουσίασε την πορεία του κουμπάρου προς το σπίτι του γαμπρού και το ξύρισμα του γαμπρού.

Ακολούθησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προστασίας Μακεδονικής Κληρονομιάς με χορούς από το Ρουμλούκι και παρουσίασε τον αποχαιρετισμό της νύφης.

Ένα πέρασμα έκανε το Χορευτικό Τμήμα ΚΕΠΑ Βέροιας με έναν συρτό και γαμήλιο συγκαθιστό χορό Βέροιας.

Αμέσως μετά εμφανίστηκε ο Μορφωτικός Σύλλογος «Αγία Παρασκευή» Λευκαδίων με χορούς των ντόπιων. Παρουσίασε το έθιμο υποδοχής των νεόνυμφων στο σπίτι του γαμπρού.

Την παράσταση έκλεισε ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου με χορούς των Βλάχων του Βερμίου. Παρουσίασε την υποδοχή των νεόνυμφων στο σπίτι του γαμπρού, μετά την εκκλησία αλλά και την αποχώρηση των συμπέθερων.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο Τάσος Βασιάδης.

{globalflash.gallery 28}

{globalflash.gallery 29}