Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βέροιας: Απολογισμός της εκδήλωσης «Από την Άνοιξη ως το Φθινόπωρο»

  

Η ανακοίνωση της Νεολαίας του Συλλόγου «Tiniramea di Veria» αναφέρει τα εξής:

“Το βράδυ της Δευτέρας 20 Απριλίου, στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα  του Χώρου Τεχνών  παρουσιάστηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βέροιας  με θέμα τη ζωή των Βλάχων “Di Primuveara până Toamna” / «Από την Άνοιξη ως το Φθινόπωρο».

Κατά τη διάρκεια της δίωρης μουσικοχορευτικής παράστασης όλα τα τμήματα του συλλόγου, 80 χορευτές ηλικίας 7- 80 ετών, συνέβαλαν στην αναβίωση βασικών αξόνων της καθημερινότητας των Βλάχων, όπως: ανέβασμα στα βουνά (n’ cali tra tu munts) , κούρεμα (tunderea), έθιμο Galeata, τυροκόμηση (cashiarea),  νυχτέρι κ.ά. Μια διαδρομή στο χρόνο, διανθισμένη με στοιχεία λαϊκής έκφρασης, παράδοσης, ιστορικών αναφορών και δημιουργίας. Στιγμές καθοριστικές για τη νομαδική ζωή των Βλάχων κατά τους θερινούς μήνες και συγκεκριμένα “Di Primuveara până Toamna”. Το  θεατρικό κείμενο συνδυάστηκε λεπτομερώς με το σύγχρονο μέσο της ψηφιακής διάδρασης, καθώς παράλληλα με τη δράση των πρωταγωνιστών προβαλλόταν πλούσιο ιστορικής αξίας υλικό (παλιές φωτογραφίες, ψηφιακά ντοκουμέντα κ.ά.), αλλά και η απόδοση των θεατρικών διαλόγων στα νεοελληνικά. Η  παράσταση πλαισιώθηκε άψογα από την υψηλού επιπέδου αφήγηση της Νανάς Μπιζιόγλη, βασισμένη σε ιστορικά βιβλιογραφικά τεκμήρια. Οι κύριοι συντελεστές: Σταμάτης Χρυσής, Τάκης Γκαλαΐτσης, Ολυμπία Μπέτσα, Τάκης Καραγιάννης, Αντώνης Τούσικος και Ζιώγας Αντώνης μέσω της εκδήλωσης φρόντισαν ολικά να  αναδείξουν τη βλάχικη γλώσσα, ενέργεια που χαρακτηρίζει ολικά τις δραστηριότητες του συλλόγου. Την μουσική επιμέλεια και κάλυψη ανέλαβαν οι έμπειροι μουσικοί: Γιάννης Κάλλας (κορνέτα), Δημήτρης Παράσχος και Φώτης Καραβιώτης (κλαρίνο), Αντώνης Παπαδόπουλος (κρουστά) και Πέτρος Πιπιλιάρης (ακορντεόν). Η ορχηστρική σύνθεση και το πολυφωνικό τραγούδι αναδείχθηκαν από την ερμηνεία του Γιώργου Μανέκα. Την εκδήλωση παρακολούθησε και καταχειροκρότησε το συγκινημένο πλήθος που είχε  συγκεντρωθεί από νωρίς στο χώρο, γεγονός που αποτελεί ζωντανή απόδειξη πως στο τέλος επιβεβαιώνονται μόνο οι προσπάθειες που γίνονται με γνώμονα την προοπτική και όχι την “παραδοσιοπληξία”.

Τελικά, ακόμα και αν η φυσική αλλαγή για την επερχόμενη Εποχή αντιστέκεται, ο καιρός για την Primuveara των Βλάχων έχει προφτάσει. Το οξυγόνο τώρα βρίσκεται στα χωριά, στα ζωογόνα βουνά μας. Θα τα πούμε στην πλατεία, στη βρύση, στο γιοφύρι λοιπόν. Προσεχώς n’veara!”