Επιτυχημένη η μουσικοχορευτική παράσταση των τμημάτων της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας

elv sxoleio paradosis

Από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής: "Ο κόσμος που κατέκλισε από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής 19 Απριλίου 2015 το Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας, προκαλώντας το αδιαχώρητο και γεμίζοντας ασφυκτικά την κεντρική αίθουσα, είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα υπέροχο παραδοσιακό πρόγραμμα με την συμμετοχή 200 και πλέον χορευτών, ηθοποιών και μουσικών.

 

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Λέσχης.

Μέσα σε μια ζεστή και συγκινητική ατμόσφαιρα, τα μέλη των τμημάτων της Ε.Λ.Β. (χορού – μουσικής – θεάτρου) μετέφεραν στην σκηνή με έναν ιδιαίτερο και καθαρά παραδοσιακό τρόπο εικόνες από τη καθημερινή ζωή των Ελλήνων του Πόντου. Στην παράσταση οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν παιδιά 4ης και 5ης γενιάς Ποντίων να μιλούν την ποντιακή διάλεκτο, να νανουρίζουν στα ποντιακά, να κάνουν αγροτικές εργασίες, να παίζουν παιχνίδια και μουσικά όργανα των προσφύγων παππούδων τους, να τραγουδούν και να χορεύουν με τον τρόπο των μακρινών προγόνων τους. Αν και τα περισσότερα παιδιά, δεν είχαν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν με ανθρώπους που διατηρούσαν νωπές τις μνήμες των αλησμόνητων πατρίδων τους, εν τούτοις, αγαπούν και βιώνουν την ποντιακή παράδοση μέσα στη μεγάλη οικογένεια της Ε.Λ.Β. Μέσα στο δικό τους σχολείο παράδοσης που λέγεται Εύξεινος Λέσχη Βέροιας.

Η εκδήλωση έκλεισε με το χορό των Θεών «Πυρρίχιο», υπό την εξαίρετη αφήγηση και την αισθαντική φωνή του κ. Γιώργου Συμεωνίδη, μέσα από το κείμενο του κ. Γιώργου Σιώμου που αναλύει την σημειολογία των κινήσεων του χορού, ξεσηκώνοντας κυριολεκτικά τους θεατές.

Την επιμέλεια όλης της εκδήλωσης είχε ο συντονιστής των τμημάτων της Ε.Λ.Β. κ. Βασίλης Ασβεστάς σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Δ/ντή κ. Δημήτριο Τσιαβό, τον χοροδιδάσκαλο κ. Βαγγέλη Ιντζεβίδη, τους δασκάλους μουσικής Γιάννη Τσανασίδη και Δημήτρη Ουσταμπασίδη, τραγουδιού Νίκου Παπαδόπουλου, Σπύρου Θεοδωρίδη και τις υπεύθυνες τμημάτων κυρίες Ιφιγένεια Αμοιρίδου, Ελπίδα Κιατικίδου.

Στην παράσταση συμμετείχαν και μαθητές της Α' και Β' τάξης του 1ου Λυκείου Κορωπίου Αττικής, οι οποίοι βρέθηκαν στη Βέροια στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής.
Η κ. Νανά Καραγιαννίδου, ως παρουσιάστρια της εκδήλωσης, κάλεσε στο βήμα για έναν σύντομο χαιρετισμό τον Πρόεδρο της Ε.Λ.Β. κ. Παύλο Σαρημιχαηλίδη και την καθηγήτρια του 1ου Λυκείου Κορωπίου κ. Δήμητρα Μυτάκη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Διοικητή Φρουράς κ. Ε.Φιλιππάκης, ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας κ. Ν. Μαυροκεφαλίδης, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βέροιας κ. Ε. Γκόγκα, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Β κ. Ν. Μωυσιάδης, ο πρώην Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και νυν Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων κ. Γ. Παρχαρίδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης κ. Η. Μαυρίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της Π.Ο.Ε. κ. Λ. Σαρβανίδης, o γνωστός μουσικοσυνθέτης κ. Χ. Κεμανατζίδης και οι πολιτιστικοί φορείς: Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Διαβατού, Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρού "Η Πρόοδος", Σύλλογος Ποντίων Αλεξανδρείας και Περιχώρων, Πολιτιστικός Όμιλος Ξερολιβάδου και Χορευτικός Όμιλος Βέροιας.

Το Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά, το Δήμο Βέροιας, την ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας, το προσωπικό του Χώρου Τεχνών, την pella τηλεόραση, τα μέλη των τμημάτων, τους γονείς των παιδιών και όλους τους συντελεστές της παράστασης, τον κ. Συμεωνίδη Γεώργιο, τον κ. Σιώμο Γεώργιο, την κ. Φιλικά Ελπίδα, τον κ. Τσανασίδη Φαίδωνα, την κ. Ανδρεάδου Δήμητρα και τον κ. Φάκα Πέτρο. Επίσης ευχαριστεί θερμά τα μέλη και τους φίλους της Ε.Λ.Β. που μας τίμησαν με την παρουσία τους, όλους όσους προσπαθούν για την ανάδειξη των πολιτιστικών μας αξιών και ιδιαίτερα τους χορηγούς της εκδήλωσης, τον κ. Τσιφλίδη Χαράλαμπο (Tsiflidis-security), την κ. Χατζίδη Αικατερίνη, τον κ. Χαλκίδη Ιορδάνη, τον κ. Νούσιο Αντώνιο και τον κ. Μπαλτζή Δημήτριο, τους χορηγούς επικοινωνίας, εφημερίδα ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ, e-Pontos, Pella τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά μέσα www.stifaka.gr, www.veriotis.gr, www.laikoyra.gr, www.pliroforiodotis.gr, www.24oresimathia.gr, imathia-live.blogspot.gr, www.verianet.gr, και τις εφημερίδες Ημερήσια, Βέροια, Εύξεινος Πόντος, Ποντιακή Γνώμη, για την προβολή της εκδήλωσης".